Kajava: Espoon nuorisotiloissa jatkuvia etnisiä konflikteja

 

Henna Kajava kirjoittaa, että eräässä Espoon nuorisotalossa työskentelevä kertoo, että etnisiä konflikteja on useita viikoittain. Noin 90 % on maahanmuuttajataustaisten nuorten välienselvittelyjä. Tilanteet kriisiytyvät helposti, kun eri maahanmuuttajaryhmät provosoivat toisiaan omilla kielillään, jolloin nuorisotyöntekijät eivät ymmärrä puuttua tilanteisiin ennen kuin ne ylikuumenevat.

Kuvakaappaus 2019-10-06 20-41-59Samasta syystä myös nuorisotyöntekijöistä on helppoa puhua sopimattomuuksia, vaikka he seisoisivat vieressä. Punavihreään ideologiaan ei kuitenkaan sovi, että nuorisotaloilla puhuttaisiin vain suomea, vaikka se parantaisi konfliktien ehkäisyn ohella suomen kielen osaamista ja maahanmuuttajanuorten integroitumista. Poliisi on melko hyvin tilanteen tasalla, koska joutuu puuttumaan selkkauksiin.
Olen itse ollut huolissani, että valtaavatko eloisat ja isoissa porukoissa kulkevat maahanmuuttajanuorukaiset nuorisotilamme karkottamalla tahattomasti hillitymmän suomalaisen nuorison pois. Näin on kuulemma maahanmuuttajarikkailla alueilla pitkälti tapahtunut. Suomalaisen nuoriso-ohjaajan tehtävä on siten usein hyvin erilainen kuin aikaisemmin, kun joudutaan olemaan paljolti sivullisina järjestyksenvalvojina, kun muualta tulleet nuorukaiset puhuvat omia kieliään, ja ottavat varmasti esikuvansa aivan muualta, kuin suomalaisista miehistä.
Samalla, kun nuorisotilojen etninen koostumus on monin paikoin pääkaupunkiseutua muuttunut, on myös sukupuolirakenne vinoutunut. Ujot maahanmuuttajatytöt – joista monilla liikkuminen on hyvin rajoitettua – eivät mene nuorisotiloihin. Tämän vuoksi on perustettu tyttöjen taloja. Tyttöjen talo -konsepti on aika kyseenalainen etenkin nykyisenä sukupuolettomuuteen pyrkivänä aikana.
Espoon nuorisotilojen johtamisessa on nykyään pahoja ongelmia, mikä näkyy henkilökunnan suurena vaihtuvuutena. Myös henkilökunnan tyytyväisyyskyselyissä näkyi raju romahdus muutama vuosi sitten. Enää viidennes henkilökunnasta oli tyytyväisiä johtoon. Eräs asia, mikä haastattelemani nuorisotyöntekijän mukaan tarvitaan takaisin, on vaatimus nuorisotalon jäsenkortista. Jäsenkorttien avulla rettelöitsijät ja varkaat voidaan tunnistaa. Sekä täysin avoimien nuorisotilojen, että avoimien rajojen toimimattomuus on jo nähty.
Kolmanneksi nuorisotiloissa tarvitaan ala-asteikäisten avointa toimintaa, kuten ennen. Kun nuoriso-ohjaajat ovat tunteneet nuoret lapsista saakka, näihin kehittyy läheinen suhde ja heihin kyetään vaikuttamaan paremmin. Nyt nuorisotyön johto on kuitenkin menossa aivan toiseen suuntaan, Saksan malliin, jossa nuorisotilojen käyttöä ohjataan yhä vanhemmille, aina 29-vuotiaisiin saakka!
Nuorisotilat ovat eriytyneet etnisesti ympäröiviä asuinalueitaan enemmän – aivan, kuten Hesari uutisoi juuri koulujen kanssa käyneen. Nuoret ovat sanoneet suoraan – omine nimityksineen – etteivät halua mennä tietyille nuorisotaloille, kun muut ovat ne vallanneet. Ongelmaan täytyy keksiä toimivia ratkaisuja.
Nuorisotalot ja koulut kertovat osaltaan, ettei etäisistä kulttuureista tulleiden integrointi onnistu. Etniset ryhmät sekoittuvat jonkin verran kantaväestön kanssa, mutta valtaosin pysytään omissa ryhmissä. Jo tietyn ryhmän tyttöjen lähes sataprosenttinen hunnuttautuminen kertoo halusta pysyä erillisenä ryhmänä suomalaisten joukossa.
On itse asiassa aika hurjaa, että Suomessa lasketaan etäisistä kulttuureista tulevien integroituminen käytännössä täysin koulujärjestelmämme varaan. Uskotaan, että se kasvattaa lapset ja nuoret suomalaisiin arvoihin ja kulttuuriin. Kuitenkin suomalaisessa järjestelmässä toiseutetaan muualta tulleet nykyään jo päiväkodista lähtien palkkaamalla kiekuja – omien kielten ja kulttuurien opettajia – maahanmuuttajalapsia varten. Toisaalta, voiko koulu ohittaa vanhempien roolin kasvatuksessa? Vanhempien vaikutus kasvatuksessa on varmasti sitä merkittävämpi, mitä vähemmän nuori on kiinnostunut kouluopetuksesta. Koraanikouluissa puolestaan opetetaan suomalaisista poikkeavia arvoja.
Sanotaan, että kieli on avain kulttuuriin. Sen avulla on toki mahdollista ymmärtää toista kulttuuria, mutta tämä ei merkitse, että kyseisen kulttuurin arvot omaksutaan. Kyllähän Youtubesta voidaan kuunnella vaikkapa täydellistä brittienglantia saarnaavia radikaali-imaameja.
Varmasti etäisistäkin kulttuureista tulevilla nuorilla on kova halu integroitua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se onnistuisi laajassa mitassa. Ihminen hakeutuu yleensä mahdollisimman omantyyppiseensä seuraan ja kantaväestökin on varsin jakautunutta. Yhteisöllisissä kulttuureissa maassamme elävät kokevat tällöin väistämättä ulkopuolisuutta ja tämä johtaa yhteiskunnallisiin ongelmiin.
– Henna Kajava–

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
kalle

Aika muuttaa Helsingin, Vantaan ja Espoon ulkopuolelle. Vituttaa maksaa monta kämppää, kun matut pilaa alueet ja koulut. Kaiken lisäksi matut saa kaiken ilmaiseksi keskiluokan kustantamana. Toivottavasti on ihqua rajat auki feministien lapsilla.

Stadilainen

Muuttohan se on auttamatta edessä. Alkaa jo ns ”rikkaimmillakin” alueilla pyöriä vuosi vuodelta enemmän kuukereita, matupatjojen jälkeläisiä jne. Onneksi kohta on resurssit niin tapissa ettei korttitalo pysy pystyssä jolloin onkin jännät ajat

Valtsu

Näinpä hyvinkin. Valitettavasti esim. Helsingillä on talous niin kovassa kunnossa, että kehitystä pystytään jatkamaan vielä vuosia. Ja pääkaupungin suurin puolue eduskuntavaaleissa oli vihträt. Kumbayaa!

Samovaari

Minä olen jo muuttanut, seuraavaksi muuttavat sitten ne mutaturvat takaisin kotimaihinsa, jos meidän kulmille tulevat riekkumaan. Ai niin onhan se toinenkin paikka!

PastoriNikulainen

Pastorille moinen karva-kumihuuli-perseily
ei tule kovin suurena yllätyksenä.
Eihän tuo aines näet osaa juuri missään olla ihmisiksi edes keskenään.
Aina pitää vihata jotakuta 6-0, jotta kenties se oma kehari-luuserius ei paljastuisi.
Amen.

SimppasenSimo

Monikultturismia ajaa tällä hetkellä kaksi toisistaan poikkeavaa tahoa.
1. Globalistit ja suurpääoma. Tavoitteenaan kansallisvaltioiden epävakauttaminen ja mahdollinen laaja sisällissotien aika, jolloin valta kaapataan New World Order periaatteen mukaisesti lopulta globaalille keskushallinnolle. Tämä toteutetaan vaiheittain EU:n, Amerikan Unioni, Afrikan Unioni, Aasian Unioni jne. kautta.
2. Uusmarxilaiset, vihreät ja äärikommunistit. Heillä periaatteessa sama tavoite, mutta tavoiteltava diktatuuri on nimellisesti eri – Internationaali kommunistinen liitto.
Molemmilla on käytössä samat keinot, propaganda, aivopesu, pelottelu ja yhteiskuntien koheesion rikkominen sekä yleinen destabilisaatio.
Ja molempien unelma on pienen eliitin harvainvalta ja äärimmäinen tyrannia.
Molemmat hyödyntävät ”ilmasto-uskovaisia” ”kiihko ja äärisuvaitsevaisia” sekä yleisesti henkisesti heikkoja ja pelkoon taipuvaisia yksilöitä, joiden kyky kriittiseen asioiden tarkasteluun on joko alentunut tai olematon.
Kumpikaan taho ei aja sinun etuasi.
Mieti. Selvitä. Ajattele. Toimi.

Etnonationalisti

Ehkäpä kyseessä on vain matujen rodunomainen/lajinomainen käytös. Perimä määrittää aika pitkälle, niin henkiset, kuin myös fyysiset kyvyt.
Geneettisellä perimällä on väliä.

risto lehikoinen

se on verissä

Anonymous

Sellaista monikulttuurista rikkautta Espoossakin. Niinhän Stubb meillekin kehui kovasti.

JussivSundell

Muslimit tuhoaa suomen kuten ruotsissa jo käynyt.

Tuumaaja

Ei ole olemassa sivullista järjestyksenvalvojan toimea, joko ollaan jv tai sitten mennään kiinniottooikeudella joka on paljon kriittisempi toimenpide.
Järjestyksenvalvojalla on alin kriteeritaso käyttää käskyttämistä, paikalta poistamista ja voimakeinoja, nämä pitää olla perusteltuja ja se taasen ei ole ongelma lainkaan, koska joka toimeen löytyy perustekut järjestyslaista.
Pelkkä keltaisen heijastinliivin käyttäminen ei oikeuta järjestyksenvalvojan toimiin ja taas virallisia järjestyksenvalvojan tunnusmerkkejä ei saa kantaa kuin siihen osoitettu ja luvalla vahvistettu henkilö.
Pääkaupunkiseudulta luulisi löytyvän näitä kehoja hillitsemään nuorisotiloja, pientä korvausta vastaan tietenkin.

Sim Salabim

Järjestyksen valvojia pitäisi kiloina laskien olla enemmän kuin häiriköitä, siis satakymmenen kiloinen vaksi kahta viisikymmenkiloista ananasta kohti. Matut haluavat raivata itselleen reviirin ja haastaa vanhan järjestelmän. Mustapää haluaa kantiksen alistuvan ja osoittavan rispektiä.

Eloveena

Yksi ongelma mamujen kanssa on syntynyt juuri siitä, että opettajilta ja nuoriso-ohjaajilta on viety auktoriteetti eikä varsinaisiin järjestyksenvalvojiin ole rahaa. Tämä on tietenkin tekosyy. Jos perustellaan, että rahaa löytyy, niin seuraavaksi järjestyksenvalvojien kieltäjät perustelevat asiaa kasvatuspsykologisilla syillä.
Pohjoismaalaisille kantakansalaisille pehmoinen kasvatus pehmeän kilttien opettajien ja nuoriso-ohjaajien toimesta näyttää sopivan ainakin päällisin puolin nähtynä (tosin nuorten tarve mt-palveluille ja terapialle lisääntyy koko ajan), mutta muslimimaista tulleet eivät yhtään kunnioita auktoriteetittomia hentoja ja heikkoja naisopettajia ja -ohjaajia, joilla ei ole oikeutta fyysisiin toimiin juntturoivien nuorten kanssa.
Näille tulokkaille tarvittaisiin sen sortin opettajat kuin oli useissa Suomen maalaiskouluissa heti toisesta maailmansodasta alkaen. Entisiä armeijan kapiaisia, joilla siihen aikaan oli tapana myös hivauttaa vaikkapa karttakepillä, jos joku meinasi olla puhetta uskomatta.
Vapaa kasvatus oli muodissa jo 70-luvulla. Jostain syystä opettajakunta myös naisistui samalla kun auktoriteetti opettajalta vietiin. Mallia haettiin Ruotsista.
Tässä on jotain samaa kuin Ruotsin poliisilaitoksen kehityksessä: poliisilaitos oli toimiva kovine poliiseineen vielä 80-luvulla ja 90-luvulla, jolloin sitä alettiin varta vasten pehmentämään. Myös poliisikouluissa alettiin opettamaan, että poliisin pitää olla kaikkien kaveri jne. Muutenhan tämä on kiva idea, mutta Ruotsiin saapuneet kovanluokan rikolliset maahanmuuttajat pitävät koko poliisi-instituutiota pilkkanaan. Ei paljoa parane maine, kun netissä kiertää video yhdestä ainoasta matusta riehumassa VOKin pihalla viiden avuttoman poliisin saamatta mitään kuria (pieniä naispoliisireppanoita suurin osa).

Ei mikään pehmo

Täällä on nuoriso-ohjaajaopiskelija, ja nainen kylläkin. Arvatkaa, millainen fiilis on näistä nuorista, jotka koskee nuorisotilalle kuulumattomiin tavaroihin. Ei mene perille, vaan touhu menee ihan vahtimiseksi ja minun silmien edessäkin uskalletaan pelata samaa peliä. Siinä huomautat sitten monta kertaa, että oliko nuo lelut tarkoitettu teitä varten, oliko tämä sisäänkäynti ja haluatteko lähteä pihalle, kun teidän vahtimiseen menee kaikki aika. Kyllä minulla on uskallusta ja kestämistä näiden nuorten kanssa, enkä ole mikään pehmonainen.