Kokoomus, vihreät ja keskusta alensivat työntekijöiden palkkoja Turussa – PS vastusti

villetavio

Kokoomus, vihreät ja keskusta runnoivat Turussa yli tuhatta työntekijää koskevat huomattavat palkanalennukset ja lomaleikkaukset läpi. Tilanne on verrannollinen valtakunnallisella tasolla käytyyn keskusteluun Postin työntekijöiden palkanalennuksista.

Perussuomalaiset vastustivat kyseessä olevan, Turun kaupungin omistaman Arkea oy:n työntekijöiden palkkojen ja lomien leikkauksia. Palkkoja pienennetään noin 15 prosenttia siirtämällä työntekijät uuden työehtosopimuksen piiriin. Samalla lomarahoja leikataan vuodessa yli 400 euroa, lomapäivien määrä putoaa 38:sta 25:en ja esimerkiksi lapsen sairastumiseen liittyviä poissaoloja muuttuu palkallisista palkattomiksi.

Päätös on herättänyt tyrmistystä työntekijöissä, joilla ei ole neuvotteluasemaa omaan tilanteeseensa. Teknisesti työehtosopimuksen vaihtamisessa on kyse “työnantajan järjestäytymisestä”, joka on virallisesti ilmoitusasia eikä edellytä pakollisena vaiheena neuvottelemista työntekijäpuolen kanssa.

Arkea-yhtiö tuottaa ruoka-, siivous-, tila- ja talotekniikkapalveluja osana Turku-konsernia. Palkanalennus tulee käytännössä koskemaan mm. pienipalkkaisia siivoojia, ruokapalvelutyöntekijöitä ja kiinteistönhoitajia. Arkealla on 1 050 työntekijää.

Huhtikuusta 2020 alkaen Arkean työntekijät kuuluvat Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n sekä Kiinteistötyönantajat ry:n työehtosopimuksen alaisuuteen. Tähän asti Arkea on noudattanut Avainta ry:n työehtosopimusta.

Koska Turun kaupunki omistaa yhtiöstä lähes sata prosenttia, asiaa käsiteltiin Turun kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Konsernijaosto päätti vain yhden äänen enemmistöllä puoltaa työehtojen muuttamista, sillä kokouksen äänestystulos oli 7–6. Kokoomus, vihreät ja keskusta ratkaisivat, että työehtosopimukset voidaan vaihtaa. Sen sijaan Perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto vastustivat Arkean ehdotukseen suostumista.

– Perussuomalaiset eivät hyväksy, että julkisen sektorin toimijat alentavat yksipuolisesti palkkoja ja siirtyvät vaivihkaa ulkomaalaisten matalapalkkatyöntekijöiden sekä vuokratyövoiman käyttöön. Tämä on kansantalouden kokonaisedun vastaista, sanoo turkulainen kansanedustaja Ville Tavio (ps.).

Ville Tavio, kansanedustaja (ps.)

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tuumaaja

Ja liitto oli missä? Työtekijöiden takana missä se lompsakin sijaitsee. Taitaa olla kunnon kusetus, varmasti Avainta ry:n johtokunnassa istuu turun kaupungin päättäjiä, joten….
Oikea ryhtiliike työntekijöille olisi ulosmarssi vaikka viikoksi näin alkuun ja jos ei parane asiat niin sitten lopullisesti.
Löytyykö sellaista yhteishenkeä ja uhrautuvaisuutta enää?

Mää

Jokainen vastustaa ammattiliittoja, kunnes sattuu omalle kohdalle kusisesti.

Tuumaaja

On sattunut ja siksi vastustan.
Hyvä siellä on keplotella asuntomarkkinoilla kun jäsenet maksavat. Kun aika tulisi nousta nahkatuolilta pitämään pk-yritysten tai työtekijöiden puolta, niin ei ilmekkään värähdä kun poliitinen korruptioraha painaa takataskussa.
Todellinen ammattiliitto olisi noussut vastarintaan jo ennen kikyä, tämän tulo oli liittojen pomoilla tiedossa jo puoli vuotta aikaisemmin, mitään ei tapahtunut kun käytiin hyvävelikauppaa työläisten ja tukiaisten välillä.
Hetki sitten hieman tuotiin esille asiaa ihan sen vuoksi että saatiin medianäkyvyyttä.
Vasemmistolaiset suorastaan raiskasivat aikoinaan liitot omaan käyttöönsä, työväenaate kuoli niissä -70 luvulla ja poliittinen korruptio alkoi tosissaan -80 luvulla.
Sama ihmiskauppa jatkuu nyttenkin postin ja monen muun alan kohdalla, katsotaan sivusta ja muodon vuoksi vähän vikistään puolien pitämisestä jotta tasapäät olisivat tyytyväisiä, varjoissa suhmuroidaan poliittisten puolueiden kanssa kauppoja.
Olisi oikein jos yleishyödyllisyys purettaisiin mokomilta ja maksaisivat voitoistaan sekä omaisuudestaan veroa rehellisesti ,tukiasietkin jäisivät samalla historiaan.

Ilmari

Sinä siis vastustat ammattiliittoja. Kun liitto neuvottelee sinulle palkankorotuksen, et ota sitä vastaan vaan palautat työnantajalle? Näinhän se menee? Ellei mene, joudut olemaan itsesi kanssa eri mltä.

Tuumaaja

Palkastako tässä on vain kyse? Nehän on jo etukäteen lyöty lukkoon pelkällä indeksikorotuksella ja palkkaneuvottelujen nyökytyksellä.
Miten olisi työn jatkumo ja muut oikeudet jotka tekevät työn tekemisen hieman mielekkäämmäksi?
Miten liitot kommentoivat työttömyyttä tai sen vähentämistä ,eivät mitenkään konkreettisesti, koska niillä johtajilla ei ole hädän päivää.
Pimeää työvoimaa käytetään aivan avoimesti, puuttuuko liitot tähän, eivät.
Vuokratyöfirmojen omintakeiset sopimukset ja muutenkin harmaalla alueella toimiminen, ei kiinnosta.
Yksittäisen työntekijän laillisten oikeuksien puolustaminen, erittäin harvinaista ja pelkkää näpertelyä.
Lista voisi jatkua niistä velvoitteista joita liitoille on annettu toimitettavaksi, mutta vaikka niillä olisi varaa ja vaikutusvaltaa, eivät ne ala tekemään mitään mitä ei hallituksesesta ole ennalta saneltu ja kukapa sitä ruokkivaa kättä purisi.

sipilä sillmukasta tynnyriin ja takasin, Mooney on hyvä

Tämä turku kalifaatin sekä saman päivän suomi kalifaatin epäoikeuslaitoksen “mukamas kiihottaminen muslimisyöpiä” vastaan päätös Kunnianarvoisen kansanedustaja Sebastian Tynkkysen kohdalla ovat tilaustyötä sille, että seuraavissa vaaleissa perussuomalaiset saavat 75 prosenttia koko suomi kalifaatin äänistä.
Nerokas liikku Suomi nimisen itsenäiseksi takaisin pyrkivän kansakunnan valtion hallinnolta. Kiitos Suuri Nöyrä Kiitos !

Anonymous

Postista se alkoi eikä loppua luultavasti tule ennen yleislakkoa. Ja lisää vaan afrikkaa ja lähi – itää.

Patriootti

Ei Suomalaiset oikeasti herää ennenkuin torilla tapaavat kerjäämisen merkeissä. Ennen sitä, ihmiset vaan kyräilee naapureitaan ja miettivät, etteivät aijo yksin minnekkään lähteä mieltänsä osoittamaan, koska naapurikaan ei lähde muka hyvän elämänsä tähden. Suomen kansalaiset on aivopesty jo niin hyvin pienestä pitäen noudattamaan yhteiskunnan normeja etteivät lähde minnekkään vaikka tapettaisiin.
Toisekseen, hajoita ja hallitse periaatteella ihmiset on aivopesty kuvittelemaan omaisuustietoja jakamalla, pankkien velanjaon avulla jne., että naapurilla menee helevetin hyvin verrattuna minuun, joten ei hänellä ole syytä lähteä minnekkään huutelemaan minun kanssa koska muuten menettää omaisuutensa.
Ihmiset ja kansalaiset on yksinkertaisesti pakotettu jatkuvalla yhteiskunnan sirkushuvien, median, hallituksen avustuksella ajattelemaan ja pelkäämään, että yksilönä ollaan AIVAN yksin eikä muut vaivaudu auttamaan -, Täten ihmiset jäävät kotiin ja vittuuntuvat vaan enemmän ja itkevät jossakin nurkassa, kuin että ottaisivat itseään niskasta kiinni ja lähtisivät nostamaan syylliset rinnuksista seinille!!
HERÄTKÄÄ IHMISET JA TUTUSTUKAA NAAPUREIHINNE JA JUTELKAA KAIKISTA ASIOISTA MITKÄ VAIVAAVAT YHTEISKUNTAA JA LÄHTEKÄÄ KADUILLE JA HALLINTORAKENNUKSILLE ILMAISEMAAN MIELIPITEENNE!!!

Pessimisti

Saatanan koirat.

PastoriNikulainen

Tavio on kova, kova luu ja vihreiden, kepujen ja kokoomukslaisten ikuinen yön painajainen.
Hutisalo, hr. “sama suunta” sun muut hermannit sirkuksesta ovat sensijaan
pelkkää ripulista kehitysmaalaisten yber-tautista paskaa.
Aaamen…

fatwantarkistaja

Nyt selvisi, miksi meillä on työvoimapula ja miten se paikataan. Työvoimapula tulee siitä, kun julkisen sektorin työntekijät pistetään mäelle palkat puolittamalla ja tilanne korjataan ottamalla jollain tapaa vajaata poukkaa Afrikasta tilalle. Tarvitaan aivan tuhottomasti väkeä tekemään “laiskojen vinkujien” työt. Kun ne saavat oleskeluluvat, tarvitaan saman verran lisää jne. Väestö saadaan hetkessä vaihdettua ja sitten loppuu sosiaaliturva, ainakin väärän värisiltä, saastaisilta rotilta (valkoisilta).
Luulettekos turkulaiset, että 15 pinnaa palkasta pois riittää? Ehei, seuraavalla kierroksella lähtee saman verran. Voitte lohduttautua sillä, että se on markoissa enää paljon vähemmän, vain prosenteissa saman. Lohtua tuonee myös se, että kukahan mahtoi äänestämällä ansaita tämän tilanteen, tosin ei kaikki…
Ja muualla naureskelette, tulee tämä hyväksi havaittu neekereistäminen teidänkin pitäjäänne, siitä voitte olla varmoja.
Ja hei, saa olla aika huippuvirka yksityisellä puolella, jos meinaa pitää sen intialaisen tyypin ulottumattomissa. Kandee opiskella kaikki vapaa-aika tullakseen paremmaksi, on sillä turbaanipäälläkin kunnianhimoa.
Ja lapset lapset. Jos suoraan sanotaan, te hyvät pikku viisastelijat olette kusessa!

SicTransit

Kyllä kylmäsi, kun oma, maailman avuliain ja ystävällisin vahtimestarimme irtisanottiin. Siitä sitten Arkeaan…
Ja tulivathan ne YT:t omallekin kohdalle…
Lopputulemana, että kusipäät ja kyvyttömät puoluejyrät jäivät, osaavat kiltit saivat kenkää.

Särmääjä

Siinä taas sinivihreet tekee tilaa tarveharkinnan poistolle ja laittomien matujen työluville, että kehiksiä saadaan lisää eikä kenenkään nykysenkään tarvi poistua edes teoriassa. Sitten muistetaan itkea kuorossa medioissa kun ei suomalaisille kelpaa nämä työt, väestö vanhenee ja ilmastonmuutoksen myös täytyy liittyä asiaan jotenkin.