Viron vastaanottokeskuksissa vain 61 henkilöä

mdoying_180118_2249_facebook_0445stills_3.0

Viron kahdesssa vastaanottokeskuksessa oleskelee tällä hetkellä yhteensä 61 henkilöä. Jos lukua vertaa Ruotsiin niin kuluvan vuoden aikana turvapaikkahakemuksia on jätetty viime kuun loppuun mennessä 16 081 kappaletta.

Kaikenkaikkiaan Ruotsin turvapaikkasysteemissä päätöstä turvapaikasta ja oleskeluluvasta odottaa liki 100 tuhatta henkilöä. Eli ne henkilöt, jotka majailevat vastaanottokeskuksisa. Lukuun on laskettu edellisvuosien turvapaikkahakijat, jotka eivät ole vielä saaneet päätöstä. Sama luku Virossa on siis 61. Ruotsissa siis liki 100 000. Viron lukujen lähteenä on Viron yleisradioyhtiö Err.
Ruotsissa on satoja turvapaikanhakijakeskuksia, Virossa kaksi. Viron turvapaikkakeskukset sijaitsevat Keski-Virossa Järvamaalla ja Jõgevamaalla. Osalle keskuksessa oleskelevista henkilöistä, esimerkiksi Järvamaalla yhdeksälle on myönnetty kansainvälinen suojelu Euroopan Unionin lakien nojalla.
Jõgevamaalla Vägevän kylässä sijaitsevassa turvapaikkakeskuksesa oleskelee 22 henkilöä, jotka tulevat Nigeriasta, Ugandasta, Turkista, Irakista, Ukrainasta ja Venäjältä. Järvamaalla Vaon kylässä turvapaikkaa taas hakevat venäläiset, syyrialaiset, turkkilaiset ja albaanialaiset. Molempiin keskuksiin tuli viimeksi hakijoita syyskuussa.
Virossa turvapaikanhakijoille tarjotaan kerran viikossa aktivointikahvilaa (Kohanemiskohvik), jossa uusvirolaisille kerrotaan Viron elämästä ja kulttuurista. ERR.EE:n mukaan syksyn infopalavereissa tulijoille on kerrottu mm. syksyn vaihtelevista säistä, sopivista vaatteista vuodenaikaan sopien ja liikenneturvalllisudesta. Niin ikään lapsiperheille kerrotaan lasten heijastimien tärkeydestä.
Ruotsin vastaanottokeskuksissa, kuten Östersundissa, sen sijaan ajatellaan toisin. Uudemmalla ja hieman freesimmällä tavalla. Nuorille miehille tarjotaan mm. tutustumista paikallisiin tyttölöihin. Kolmansista maista tulleille miehille järjestetään miellyttävä tapaaminen ruotsalaisten tyttöjen kanssa. Tähän tarkoituksen varataan paikallisen koulun urheiluhalli. Siellä pidetään jännittävä tuolileikki. Se uusruotsalainen, joka ei musiikin loppuessa saa tuolipaikkaa, joutuu halaamaan ruotsalaista tyttöä. Kuka on se onnekas tyttö, joka saa reippaan afgaanihalauksen?
Kertoisitko sinä mieluummin ummehtuneista heijastimista nuorille tulijoille vaiko lähettäisit lapsesi jännittävään tuolileikkiin nuorten miesten kanssa?
Ruotsiin muutti viime vuonna 2018 yhteensä 132 602 ulkomaalaista, joista reilu puolet 70 448 oli miehiä.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.