Ruotsissa isoja mielenosoituksia Turkin toimia vastaan

Ruotsissa pidettiin useita suuria mielenosoituksia Turkin toimia vastaan. Tukholmaan osallistui arviolta 10 000 mielenosoittajaa huutamaan vastalauseita Turkin hyökkäyksestä Kurdialueille.

Iso osa mielenosoittajista oli maahanmuuttajia, mutta joukossa oli myös ruotsalaisia. Kungsgatanilla huudettiin ainakin ”Terroristi Erdogan”. Mielenosoituksessa heiluteltiin paljon Kurdistanin lippuja.
Eurooppa ajautui Turkin kanssa pelatussa shakki-pelissä shakki ja matti-tilanteeseen. Tarjolla on jatkossa  vain Euroopan kannalta huonoja vaihtoehtoja. Kun Eurooppa kaikenlisäksi ulkoisti rajavalvontansa Turkille niin tilanne on se, että Turkki käskyttää Eurooppaa miten haluaa.
Jos EU virallisesti kritisoi Turkkia, siitä voi seurata Erdoganin antama lupaus avata portit ja päästää miljoonat pakolaiset Eurooppaan. Mikään ei estä pakolaisia tulemasta, koska EU:lla ei ole minkäänlaista yhteistä rajavalvontaa eikä Aigeianmerelle siten saada kuin turvapaikka-aktivistien meritakseja kuskaamaan tulijoita Euroopan puolelle.
Toisaalta Turkin toimet kurdeja kohtaan aiheuttavat jo itsessään pakenevia siviilejä. Lisäksi Kurdijoukkojen hallinnassa olevat vangitut isissotilaat näyttävät jo nyt pakenevan vankiloista. Erdogan ja isis kannattavat samaa islamia. On selvää, että tässä vaiheessa voimme odottaa taas uutta kansanmurhaa, jonka tällä kertaa suorittaa Turkki, kurdeja kohtaan. Joidenkin arvioiden mukaan Erdogan käyttää tässä tilanteessa Syyrian kaaosta hyväkseen ja laajentaa omaa kalifaattiaan.
Yhdysvaltojen joukkojen poistuminen alueelta oli kaikkien muiden kannalta huono vaihtoehto, paitsi Yhdysvaltojen. Se mitä Lähi-idässä tapahtuu, ei paljon kosketa jenkkejä, sillä välissä on iso meri.