Turkki ajaa kurdivähemmistön epätoivoiseen tilanteeseen ja Lähi-idän tilanne muuttuu entistä epävakaammaksi

Kuvakaappaus 2019-10-16 00-02-51.png

Lähi-idän tilanne näyttää Turkin toimien takia vain pahenevan. Samalla Eurooppaa uhkaa jättimäinen pakolaisaalto, tekipä Eurooppa mitä tahansa.

Turkin presidentti Recep Erdoğan kertoi viime viikon torstaina Ankarassa pitämässä puheessaan, että jos Eurooppa kritisoi Turkin hyökkäystä Syyriaan, silloin Turkki lähettää 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista Eurooppaan.
– Haloo EU, herätkää. Sanon tämän vielä kerran: Jos meinaatte pitää operaatiotamme invaasiona niin teen tämän teille helpoksi: Siinä tapauksessa avaamme portit ja lähetämme 3,6 miljoonaa tulijaa teille, Erdogan sanoi.
Turkki aloitti siis torstaina hyökkäyksen Syyrian kurdialueille ja perusteluina toimille on varmistaa Syyrian koskemattomuus iskemällä kurdivähemmistöjä vastaan. Lisäksi sotatoimien motiiveiksi on kerrottu syyrialaisten pakolaisten turvaaminen.
woIWCf5D_400x400Lähi-idän ja kurdiasioiden asiantuntijan Seida Sohrabin mukaan Erdoganin tavoitteena näyttää olevan kuitenkin eräänlainen Suur-Turkki, jossa Syyrian kurdialueet vallataan. Kyseessä on siis puhdas invaasio ja tavoitteena laajentaa islamilaista kalifaattia. Sohrabin mukaan kannattaa muistaa, että Osmanien valtakunnan hajoamisesta eli Turkin edeltäjästä on alle 100 vuotta aikaa. Suurimmillaan Ottomaanien valtakunta ylettyi pitkälle Eurooppaan. Turkissa ollaan aina haaveiltu vanhoista hyvistä ajoista ja Erdogan käyttää nyt Syyrian kaaosta hyväkseen valtaamalla Kurdistanin alueen Syyrian puolelta.
Kurdien kannalta tilanne on epätoivoinen. Kurdijoukot ovat taistelleet hyvin menestyksekkäästi isisiä vastaan, Yhdysvaltojen rinnalla. Kurdeilla oli aivan merkittävä osuus koko isiksen nujertamisessa. Kun isis lopulta saatiin lyötyä niin Yhdysvallat ja Nato ikäänkuin nosti kädet pystyyn, poistui paikalta ja antoi Turkille, joka on myös kuuluu Natoon, vapaat kädet häärätä miten haluaa. Jos isis on kerran ollut niin suuri pahantekijä kuin on väitetty, silloin Kurdeille kuuluu myöskin jonkinlainen kiitos asiassa.
Erdogan ei pidä kurdeja sankareina vaan Turkki pitää kurdeja terroristeina. Turkille kismaa aiheuttaa myös se, että Kurdit pitävät hallussaan osia Koillis-Syyriasta.
Turkin sotatoimet joka tapauksessa, riippumatta mitä Euroopassa ollaan asiasta mieltä, aiheuttaa lisääntyvien pakolaisten määrän Euroopassa. Euroopan kannalta on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa, josta toinen on huonompi. Jos Eurooppa virallisesti kritisoi Turkin toimia, Turkki voi aivan hyvin ohjata miljoonat ihmiset Aigeianmerelle ja edelleen Kreikkaan. Koska Euroopalla, vielä vähemmän Kreikalla on tahtoa harjoittaa rajavartiointia, tulijat yksinkertaisesti tulevat Eurooppaan.
Jos Eurooppa katsoo Turkin toimia läpi sormien siitä voi pahimmillaan seurata jättimäinen kansanmurha, jossa kurdit pyyhkäistään kartalta kokonaan. Myös tästä seuraa pakolaisvirta Eurooppaan, joka on ihan samalla tavalla Turkin masinoima. Kaupanpäälle Eurooppa saa laajenevan Turkin, joka hoitaa Euroopan rajavartioinnin, miten haluaa.