Voiko Viron joissa kalastaa? Kyllä voi ja tulee isoja taimenia

IMG_20190813_185527

Lukijoiden ja avustajien joukossa on muutamia kovia kalamiehiä. Jos joskus tulee käytyä Viron puolella kalatarvikkeet auton perässä niin seuraaavaksi muutama hyvä kalapaikka, joista tässä ensimäinen: Väänajoki.

Tallinnnan lounais-eteläpuoliset joet ovat pieniä puroja. Ne laskevat Itämereen, eivät Suomenlahteen. Ne kulkevat hyvin mutkikkaina ja välillä kapeina puroina. Kapeudesta huolimatta siellä voi olla isojakin putouksia. Koska Viro on rakennettu suuren liuskekivikallion päälle niin jokiuomatkin näyttävät suurelta osin vähän kuin ihmisen tekemiltä ränneiltä. Vesi on puhdasta. Mitään vesianalyysejä en ole tehnyt, mutta yleisesti ottaen vesi näyttää hyvin kirkkaalta eikä se haise viemärille, kuten jotkut esimerkiksi Pohjanmaan joet Suomessa.
Omat lempijokeni ovat Tallinnan etelä-lounauspuolella virtaavat Väänajoki  (Vääna Jõgi) ja Keilajoki ( Keila Jõgi).
Väänajoki on kapea puromainen ränni, mutta hyvin kalaisa. Väänajoki laskee mereen Vääna-Joesuu-nimisen kylän juuresta, parikymmentä kilometriä Tallinnasta länteen. Väänajokea kuvastaa, kuten virolaisia jokia se, että ne ovat hyvin mutkikkaita. Joen, tai suomalaisitain puron leveys on vain joitakin metrejä. Ne mutkittelevat todella veikeästi.
Väänajoki virtaa suurimmalta osaltaan peltojen välissä, mutta on siellä kunnon metsätaipaleitakin. Väänajoen paras kalapaikka (minun mielestä) on Vahin kylässä sijaitseva pikku putous. Vahin kylä sijatisee noin 15 km Tallinnasta.
Vahikylän putouksessa on 4-5 ”hyllyä”. Alin, suurin hylly on vajaa metrin korkuinen ja ylemmät hyllyt riippuen veden määrästä 20-50 senttiä. Vesi on matalaa, joen yli pystyy kävelemään putouksen kohdalla matalan veden aikaan ongelmitta. Tuskin nilkat kastuvat. Virtauskaan ei ole liian suuri. Liuskekivikalliomaisuus tulee putouksen ympäristössä hyvin esille; alueella näkyy mm. ikivanhan Ancylysjärven virtaaman aiheuttamaa rapautumaa.
IMG_20190813_185459
IMG_20190813_185607
 
Olen saanut haavilla putouksesta useita ”forelleja”. Virolainen tuttavani, joka tuntee joen, ei osaa sanoa mikä kyseinen kala on suomeksi. Luultavasti forelli on tässä tapauksessa purotaimen. Kala on harmaa ja lohimainen ulkonäöltään. Sillä on punainen liha. Pituus vaihtelee, isot kalat ovat 30-50 senttisiä. Taimenia hyppii ylemmän kuvan vasemanpuoleisesta virtauksesta putouksen seuraaville hyllyille, ja siitä ylöspäin kuin turvapaikanhakijoita Välimereen. Tällä hetkellä en löytänyt videota, jonka kuvasin, kun ensimmäiselle hyllylle hyppi 10 minuutin sisällä 3-5 kalaa, joista kaikki olivat tuollaisia 30- 50 senttisiä jötkyläisiä.
Alimmassa kuvassa on putouksen viimeinen tiputus, jonka jälkeen on muutaman metrin suvanto ennenkuin puro jatkaa normaalia virtaa. Putouksesta saa siis tiettyyn aikaan pelkällä haavilla kalaa. Niitä hyppii ja hyppii. Putouksen ylävirrasta, virolaisen kalastusasiantuntijan mukaan saa lähes mitä vaan kalaa, esim keskikokoisia haukia.
Väänajoelle, ja Vahikylän putoukselle pääsee esim autolla. Pirssin voi jättää parkkiin ja putoukselle pääsee 200 metrin kävelyn jälkeen. Jo itse tuo kävelymatka antaa paljon, jonka matkalla saa, kuten sanoin, tutkia Ancylysjärven virtausta. Karttapaikalla tässä:

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
M

Kahen kilon siikoja tuskin kuitenkaan voi saada, ainakaan pilkillä.

Nähtyon

Eikö siellä virossa ole rauhoitusaikoja ollenkaan, suomessa ainakin kosket on kalastukselta rauhoitettuja syyskuusta kevääseen.

kammohemmo

On rauhoitusajat, mutta ei ilmeisesti samat kuin Suomessa. Salakalastuksesta on aika suuria rangaistuksia. Vapaaehtoisia kalastuksenvalvojija kiertää ainakin rauhoitusaikaan ainakin Keilajoella.

Kattegatin takaiset osat

Suomenlahtihan on osa Itämerta. Viron ja Latvian länsipuolella on Gotlannin allas ja Riianlahti, jotka nekin kuuluvat Itämereen.

Anonymous

Purotaimenhan se forelli.

jokin haiskahtaa

Jos jostain saa ilmaista ”puhdasta” kalaa, ihmiset kyllä hyödyntävät sen joukolla.

Anonymous

Itse antaisin kalojen, varsinkin tuollaisten 30-50 cm:n taimenten, olla rauhassa. Jos ovat luonnon kaloja (eli niiltä ei ole leikattu rasvaevää), ovat todella arvokkaita kalakantoja ajatellen.
Meillä on kotona Vantaalla melkein tontin rajalla oja / puro, jossa syksyllä hyvällä vedellä noita näkee. Antaa kutea rauhassa ja ostaa vaikka kirjolohta tai onkii niitä haukia.

Nähtyon

Asia menee niinpäin kalamaailmassa että isommat kalat on luonnolle arvokkaampia sillä ne kantavat isompia mätimunia ja enemmän kun pienemmät.
Purotaimesta vielä sen verran että sen suurin mitta ei nouse paljoa 30cm yli, suomessa ko kalasta on itellä kokemusta kun sitä tuli aikoinaan kalastettua, taimenesta poiketen ko kalan liha oli valkoista kuten vaikkapa siialla.
Tosin tuo lihan väri viitannee enemmän siihen että kala on syntynyt luontaisesti purossa eikä ole sinne istutettu.
Istutetun kalan liha voi olla vaikka tulipunaista kuten naudanliha.

kanander

Otsikon kysymykseen vahvistus: joissakin voi.

Qroquius Kad

Kyllä minä uskoisin kaikissa Viron virtaavissa vesistöissä ja vesialtaissa voitavan kalastaa, mutta kaikista ei voi saada kalaa.

Johnny

Entäs se lupapuoli? Kalastuksenhoitomaksut ja vastaavat luvat. Mistä saa ja paljonko maksaa?

El Comandante Cero

Se mikä tekee Viron joista mielenkiintoisia johtuu geologiasta. Meillä joet ovat happamia ja herkkiä happamoitumaan siellä joet kulkevat kalkkiperäisessä maastossa sekä happamuus ei ole ongelmana. Lohensukuiset kalat pystyvät elämään ja lisääntymään siinä missä kravutkin.

Kalamies minäkin

Sain kerran mato-ongella ahvenen. Taistelin, että sain sen venheeseen. En muista, mihin vonkale siitä pomppasi. Olisiko ollut takaisin viemäriltä haisevaan Pohjanmaan jokeen. 😉