Miksi Eurooppaan ei perusteta "Guantanamoa" palaaville jihadisteille?

index

Isiksen entiset jihadistit, jotka oleskelevat Kurdien alueella sotavankina ovat muodostaneet Euroopalle suuren ongelman. Ongelman siinä mielessä, että Eurooppa ei ole valmistautunut mitenkään tilanteeseen, jossa Turkin ja/ tai Kurdien joukot alkavat vapauttamaan jihadisteja ja lähettämään heitä Eurooppaan kotimaihinsa.

Yhdelläkään eurooppalaisella valtiolla ei ole minkäänlaisia suunnitelmia kotiinpalaavien jihadistien suhteen. Luultavasti Ruotsissa mentäisiin kaikkein matalaotsaisimmalla linjalla, jihadisteille tarjoiltaisiin pizzaa poliisisetien puhutellessa jihadisteja vakavuuspuhuttelussa. Lopuksi turvapaikka-aktivistit halaisivat jihadisteista pahan pois jättimäisellä kimppahalilla.
Millään muullakaan eurooppalaisella valtiolla ei ole mitään sen kummempia suunnitelmia. Mitä joku kansalaisuuden poisto muka auttaa jos henkilöllä ei ole kuin yhden maan kansalaisuus? Ei yhtään mitään. Yksikään toinen maailman maa ei ota sellaista henkilöä vastaan, jolla ei ole mitään kansalaisuutta. Joten henkilö on jokatapauksessa edelleen sen maan vastuulla, nyt tosin ilman kansalaisuutta. Kuka oikeasti kuvittelee, että kansalaisuuden poisto on joku ratkaisu?
Muutaman kuukauden vankeuskaan ei auta mitään, se vain pahentaa asiaa. Jihadisti kokee martyyriutta ja se on erittäin huono asia.  Sitäpaitsi rikosten toteennäyttäminen länsimaalaisissa liberaaleissa oikeusistuimissa olisi hyvin vaikeaa, jos rikokset on tehty sotatantereella eikä teoille ole mitään todisteita, silminnäkijöitä tms.
Mitä siis tehdä entisille isiksen sotilaille ja heidän lapsilleen, jotka joka tapauksessa ovat kohtapuoliin saapumassa keskuuteemme?
 
Ratkaisu on äärettömän yksinkertainen:
Guantanamon tapainen vankileiri, jonne kaikki vähänkin epäillyt jihadistit suljetaan ja unohdetaan sinne. Miehille omansa, naisille omansa ja lapsia voidaan pitää “Euroopan Guantanamossa” vaikka äitiensä kanssa, vähän kuten naisvankiloissa yleensä muutenkin.
Yhdysvallat perusti Guantanamon 2001 terrori-iskujen jälkeen vankileirillä on ollut sijoitettuna x-määrä epäiltyjä jihadistiterroristeja. Sen jälkeen paikka on ollut melko tiivis. Ovi on käynyt lähinnä yhteen suuntaan joitakin harvoja poikkeuksellisia vapautuneita lukuunottamatta. Leiriä on kritisoitu siitä, että sinne joutuneet ovat loppuikänsä vankeja ilman oikeudenkäyntiä ilman puolustautumismahdollisuutta.
On itsestäänselvää, että eurooppalaiset politiikot eivät ikinä perustaisi vastaavanlaista vankileiriä, mutta pohditaan asiaa hetki hypoteettisesti.
Euroopan Guantanamo ratkaisisi kertaheitolla isiksessä olleiden jihadistien ongelman, joka on samalla eurooppalainen ongelma. Koska useimmat jihadistit ovat lähteneet Euroopasta isikseen ja ovat myöskin jonkun Euroopan maan kansalaisia. Heitä ei voi siten sysätä esimerkiksi Kurdien tai Turkin vastuulle. Tai voidaan tietenkin, mutta silloin he luultavasti vain antaisivat jihadisteille entistä vapaamman matkustuskäskyn Eurooppaan.
Jos nyt tehdään hallittu “kotiinpaluu” ja jokainen maa hakee kansalaisensa pois. Heidät sijoitetaan heti “kotiinpaluun” jälkeen Euroopan Guantanamoon odottelemaan.  Ongelma on sillä raktaistu. Leirille laitetaan eri maiden turvallisuuspalvelujen lausuntojen perusteella islamistiterroristeja, joiden asiaa “tutkitaan” määräämättömän kauan. Vanki voidaan päästää, mutta myös olla päästämättä pois.
Leirille voidaan lätkäistä mm. ne viisi ruotsalaista imaamia, joita muka ei voi palauttaa kotiin. Mutta jotka ovat samallla turvallisuusriski Ruotsille.
Sitten heräsin unesta ja luin, että ruotsalaiset aikovat tarjojta sosiaalitoimiston virkailijan puhuttelua isiksestä palaaville.