Miksi poliisi kertoo lopettaneensa pakkopalautukset, vaikka niitä ei ole edes suoritettu?

Helsingin poliisi ilmoitti launtaina  Twitterissä, että se pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin. Kyse on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antamasta nootista.


 
Onko nyt jotain, jota en ymmärrä? Eihän Suomi ole tähänkään mennessä pakkopalauttanut Irakiin käytännössä ketään. Suomi keskeytti pakkopalautukset Irakiin kokonaan jo ainakin viime vuoden syksyllä, koska Irak ei suostunut ottamaan vastaan pakkopalautettuja. Esimerkiksi HS:n mukaan Suomi laittoi palautukset kokonaan jäihin vuosi sitten.
Kuvakaappaus 2019-11-18 13-21-32
Artikkelissa kerrotaan, että ”Ensin Irak kieltäytyi vastaanottamasta passittomia irakilaisia, joita oltiin palauttamassa Irakiin vastoin heidän tahtoaan. Kesällä Irak alkoi kieltäytyä vastaanottamasta myös passillisia pakkopalautettavia.”
Ylen mukaan Irak vastustaa pakkopalautuksia eikä esimerkiksi passittomia irakilaisia palauteta. Artikkeli kirjoitettiin jo viime vuoden heinäkuussa.
Kuvakaappaus 2019-11-18 13-25-58

Ylen mukaan valtaosa irakilaisista palaa vapaaehtoisen paluun kautta.

Näin ollen ilmaan jää pari outoa kysymystä:
1. Miten Suomi on muka vastuussa irakilaisesta ”Alista”, joka surmattiin Bagdadissa hänen vapaaehtoisen paluunsa jälkeen? Onko Suomi vastuussa aina ja iänkaikkisesti ihmisistä, jotka ovat käyneetkään Suomen maaperällä näyttäytymässä, mutta palaavat kotimaahansa.
2. Miksi poliisi kertoo, että se lopettaa pakkopalautukset toistaiseksi, jos niitä ei ole tehty Irakin suuntaan todistettavasti ainakaan vuoteen?