Löfven: Rikollisuutta ei voi etnisöidä

https _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_180925092114-01-stefan-lofven.jpgViime päivien aikana somessa on levinnyt laajalti Iltalehden artikkeli, jossa ruotsalaiset poliisit varoittavat suomalaisia ottamaan opiksi Ruotsin tekemistä virheistä. En ole lukenut artikkelia, sillä en lue kuin äärimmäisen harvoin valtamedian juttuja. Olen nähnyt vain otsikon.

Onko Ruotsissa sitten tapahtumassa jotain muutosta jengiampumisten ja muun maahanmuuttajataustaisten rikollisten ympärillä? Ei ole. Mikään ei ole muuttunut eikä kukaan ole ”herännyt” yhtään mihinkään. Asiasta ehkä puhutaan lehtien otsikoissa paljon, mutta mikään poliittinen taho ei edes aio tehdä asioille mitään. Pääministeri Stefan Löfven kertoi sunnuntain SVT:n Agenda-ohjelmassa (vrt. esim. A-studio tms), että ei todellakaan edes ymmärrä mistä on kyse.
Stefan Löfven jankutti ohjelmassa itsepintaisesti samaa ikivanhaa jargonia ja täräytti ilmaan jotain sellaista, että rutosalaiset ongelmalähiöt ovat itsessään ongelma, eivät siellä asuvat ihmiset.
– Tällaista jengiampumista ja rikollisuutta olisi syntynyt näissä lähiöissä ihan samalla tavalla jos siellä asuisi pelkkiä ruotsalaisia, Löfven horisi.
Niin ikään Löfven kertoi, että rikoksia ei voi ”etnisöidä” vaan kaikki rikokset johtuvat sosioekonomisista syistä.
– Ei rikoksia voi etnisöidä ja sanoa, että se johtuu ihmisen syntymäpaikasta, ihonväristä tai taustasta. Rikollisuus johtuu taloudellisista syistä, ja on itsestään selvää, että jos tulija saa liian vähän kielikoulutusta niin mahdollisuudet päästä työmarkkinoille pienenevät ja tapahtuu eriytymistä, Löfven kertoi.
Jotta asiat menisivät entistä pöljimmiksi niin jopa suosittu kriminologi Leif GW Persson on alkanut horisemaan. Hän kertoo vasemmistolaisessa Paragrafissa, että Ruotsin räjähdykset ovat klassinen äärioikeistolainen ilmiö.
Perssonin teorian mukaan, koksa räjähdyksissä loukkaantuu niin vähän ihmisiä, ja useimmat teot ovat ikäänkuin kohdentamattomia iskuja, joiden ainoa tarkoitus näyttää olevan, että räjähdyksellä saadaan suurta huomiota, niin tämä viittaa Perssonin mukaan äärioikeistoon.
– Tarkoitan esimerkiksi Sverigedemokraatit tai Vastarintaliike, enkä tähän asti ole saanut ainakaan mitään vastatodisteita, Persson kertoi.