Tanska otti pois isis-terroristilta kansalaisuuden

GettyImages_805623552.0.jpg

Tanskassa tuli aiemmin syksyllä voimaan laki, jolla henkilöiltä, jotka ovat osallistuneet terrorijärjestön toimintaan, voidaan poistaa Tanskan kansalaisuus. Nyt tätä lakia on käytetty ensimmäisen kerran kun uustanskalaiselta poistettiin Tanskan kansalaisuus.

Tanskalainen Berlingske kutsuu 25-vuotiasta terroristia nimellä ”SK”, sillä oikeuden mukaan henkilön nimeä ei saa julkaista. Tanskan kotouttamisministeriö päätti, että miehen Tanskan kansalaisuus poistetaan. Mies on kaksoiskansalainen ja hänellä on myös Turkin kansalaisuus, mutta on kurditaustainen.
Berlingsken mukaan mies on varttunut Kööpenhaminassa ja osallistunut isiksen toimintaan Syyriassa. Kööpenhaminan käräjäoikeus on vanginnut miehen jo vuonna 2016 poissaolevana epäiltynä terroririkoksista, mutta häntä ei ole tavoitettu. SK:n tiedetään oleskelevan Turkissa.
Terroristin asianajajan Mette Grith Stagen mukaan SK on pahoillaan menetettyään Tanskan kansalaisuuden ja hän aikoo valittaa asiasta ylempiin oikeusasteisiin.
Tanskan ja Turkin välinen tilanne on nyt mielenkiintoinen. SK haluaisi itse lentää Tanskaan vastaamaan terroriepäilyistä, ja puolustautumaan kansalaisuuden poistoa vastaan, mutta koska hän on myös Turkin kansalainen niin Turkki ei myönnä hänelle passia ja lentolupaa Tanskaan, koska Turkin lakien mukaan he eivät voi luovuttaa maan kansalaista toiseen maahan.
Tanska hyväksyi nopealla menettelyllä ko. lain lokakuussa. Laki mahdollistaa kansalaisuuden poiston hallinnollisella päätöksellä ilman oikeudenkäyntiä. Henkilöllä pitää olla jonkun toisen maan kansalaisuus ennenkuin Tanskan kansalaisuus voidaan poistaa. Laissa sanotaan, että kansalaisuus voidaan poistaa henkilöltä, joka vahingoittaa vakavasti Tanskan etuja, liittyy esimerkiksi asevoimiin, joka taistelee Tanskaa vastaan, liittyy terroristiseen järjestöön tai esimerkiksi kouluttaa toisia henkilöitä terroristisiin tekoihin.