Isis-morsiamen tarina herättää tyrskintää maailmalla

Euroopassa on herättänyt suurta sympatiaa 19-vuotiaan isiksessä synnytyskoneena olleen muslimitytön Shaminan Begumin vetoomus tuntea sympatiaa häntä kohtaan.

Shamina Begun lähti parin ystävättärensä, Kadiza Sultanan ja Amira Abasen kanssa neljä vuotta sitten Syyriaan isiksen riveihin. Lontoossa asunut kolmikko sai lempinimen ”Bethnal Green-trio” koulun mukaan, jossa he opiskelivat tuolloin.
https://news.sky.com/story/i-dont-regret-it-british-is-schoolgirl-wants-to-return-to-uk-for-her-baby-11636715
Kun Shamina pääsi Syyriaan kalifaatiin avioitui hän hollantilaisen isis-sotilaan kanssa. Vuodesta 2015 tähän päivään on hän synnyttänyt kolme lasta. Ainakin yksi lapsista on kuollut, yhdestä en päässyt varmuuteen ja kolmas lapsi. syntyi muutama päivä sitten. Hollantilainen puoliso on kuollut.
Shamina on siis ehta aito isis-morsian. Hän ei varsinaisesti kadu lähtöään isikseen eikä koe mitään ongelmaa siitä, että on nähnyt kuinka vääräuskoisilta hakataan päitä irti. Hän kertoo yhdessä haastattelussa, että on ok katkaista vääräuskoisen pää, islam sallii sen.
– Mutta olin järkyttynyt saatuani tietää, että myös muslimeja mestataan. Siitä tiesin, että isis mädättää.
Tällä hetkellä Shamina elelee jossain pakolaisleirillä Syyrian rajoilla. Hän on juuri synnyttänyt kolmannen lapsensa ja vetoaa britteihin:
– Haluan vain kotiin (Britanniaan) ja hoitaa lapseni rauhassa. Ihmisillä pitäisi olla myötätuntoa minua kohtaa kaiken kokemani jälkeen. En tiennyt mihin olin menossa kun lähdin, mutta toivon, että voin lapseni vuoksi palata takaisin, koska en voi elää täällä pakolaisleirillä ikuisesti.
Shamina sanoo niin ikään, että ei koe olevansa vaarallinen. Hän kertoo, että ei ole varsinaisesti ottanut osaa isis-sotaan vaan on toiminut kotirouvana sen neljän vuoden ajan, jonka on ollut Syyriassa.
Britanniassa kiistellään nyt pitääkö Shamina päästää takaisin ”kotiin”. Turvallisuuspalvelun mukaan hän on kävelevä pommi.

 
Ruotsissa Shaminan tapaus on aiheuttanut lämmintä tyrskintää, sillä Ruotsilla on muutama oma vastaavanlainen tapaus. Joidenkin tietojen mukaan Syyriassa olisi tällä hetkellä muutama sata epämääräisessä tilanteessa olevaa entistä isis-sotilasta ja näiden vaimoa, jotka ovat Ruotsin kansalaisia. Joidenkin arvioiden mukaan ainakin 300 uusruotsalaista on matkustanut isikseen.
Takaisinpaluusta ollaan kiistelty. Toisaalta siinä ei ole mitään kiistelemistä. Henkilö, jolla on Ruotsin kansalaisuus, on oikeus lain mukaan palata kotimaahansa. Isis-sotilaiden paluuta ei siten voida laillisin keinoin estää.
Siksi Ruotsissa ollaan lähestytty asiaa toiselta kantilta. Humanismin näkökulmasta. Arvellaan, että isis-sotilaista saadaan vielä veronmaksajia ja hoitovajeen paikkaajia. Ilmaan on tuotu myös ajatus, että totta kai heidät tulee ottaa vastaan kotiin. Parhaassa tapauksessa heidät saadaan oikeuden eteen tekosistaan isiksessä.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.