Australian maastopalojen takana pyromaanit, ei ilmastonmuutos

Kuvakaappaus 2020-01-07 19-01-48.png

Ilmastoaktivistit ovat käyttäneet Australiassa riehuvia suuria maastopaloja esimerkkinä ilmastomuutoksen seurauksista. Mutta onko maastopaloilla mitään tekemistä ilmastomuutoksen kanssa?

Viimeisen kuukauden aikana viranomaiset ovat pidättäneet yli 183 henkilöä osallisuudesta erilaisiin paloon liittyviin rikoksiin. Nämä pidätykset on tehty New South Walesissa, Queenslandissa, Etelä-Australiassa ja Tasmaniassa, jossa henkilöt ovat sytyttäneet tahallaan tai huolimattomuuttaan paloja.
Pidätetyistä 24 epäillään tahallisista palojen sytyttämisistä eli puhtaasti tuhopoltoista. 53 henkilöä epäillään tulentekokiellon rikkomisesta ja 47 henkilön epäillään heittäneen maahan palavia tupakantumppeja tai tulitikkuja.
Australiassa on olemassa henkilöitä, jotka tunnetaan tahallisista maastopalojen sytyttämisistä. Tällaisia henkilöitä kutsutaan “firebugseiksi”. Näistä yleensä 12-24-vuotiaista nuorukaisista on ongelmaa ihan säännöllisesti, sillä aina kuivan kauden aikaan he ovat tikkujen kanssa liikkeellä. Lisäksi tunnetaan, että joistakin palomiehistä saattaa syntyä firebugseja.
New South Walesissa esimerkiksi ihmisiä pyydetään tarkkavaisuuteen. Henkilö, joka sytyttää tulen ulkosalla millä tahansa perusteella, tullaan asettamaan oikeuden eteen. Poliisi pyytää ihmisiä myös tarkastamaan autojen liikennekameroita, jos sieltä sattuu löytymään henkilöitä, jotka vaikkapa viskovat tupakantumppeja auton ikkunasta. Poliisi käyttää myös valvontakameroita tutkiakseen tunnettujen pyromaanien liikkeitä.
Kuiva kausi siis on aiheuttanut jo vuosia erilaisia tuhopolttoja ja ilmiö on tunnettu Australiassa. Ilmastonmuutoksella ei siis ole mitään tekemistä palojen kanssa. Eli ilmastonmuutos itsessään ei kulje tikkuaskin kanssa ympäriinsä sytyttelemässä paloja.
Lisää vaikkapa täältä:
https://www.theaustralian.com.au/nation/bushfires-firebugs-fuelling-crisis-asarson-arresttollhits183/news-story/52536dc9ca9bb87b7c76d36ed1acf53f