Iranissa pudonneessa koneessa useita uusruotsalaisia

Kuvakaappaus 2020-01-08 15-11-26.png

Iranissa varhain aamulla maahan pudonneessa Ukrainalaisyhtiön lentokoneessa Boeing 737:ssä oli vähintään 170 matkustajaa, joista viimeisimpien tietojen mukaan ruotsalaisia olisi ollut ainakin 17.

Ruotsalaisten määrää ei ole ulkoministeriön toimesta vahvistettu, mutta tiedetään, että ruotsalaisia oli enemmän kuin aiemmin ilmoitettu 10 henkeä. Ruotsalaisten medioiden mukaan tarkkaa ruotsalaisten määrää ei toistaiseksi tiedetä, sillä osa kuolleista on ollut Ruotsin kansalaisia, osalla on ollut kaksoiskansalaisuus ja osa on asunut Ruotsissa ilman kansalaisuutta.
Joitakin tietoja on kerrottu. Ainakin yksi Tukholmasta kotoisin ollut kaksilapsinen perhe ja Etelä-Ruotsissa asuneet kaksi nuorukaista ovat menehtyneet. Aiemmin luultiin, että kyseessä oli mahdollisesti jonkinlainen evakuointilento, jossa ruotsalaisia viranomaisia ja muuta työssä ollutta henkilökuntaa siirrettiin Ruotsiin. Nyt näyttää, että kaikki kuolleet ovat olleet kotimaassaan lomailevia uusruotsalaisia.
Lento oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Ukrainaan Kieviin kun se toistaiseksi tuntemattomasta syystä haaksirikkoutui. Aluksi virallinen selitys oli moottorivika, mutta ukrainalainen yhtiö on nyttemmin kiistänyt teknisen vian. Kone oli katsastettu viimeksi maanantaina ja se oli hyvässä kunnossa. Konemalli tunnetaan muutenkin varmatoimisena lentokoneena.