Uusi todiste: Jo viikingit kokivat ilmastoahdistusta

800px-Rökstenen_1.jpeg
Rökin kivi, jossa viikingit kertovat ilmastoahdistuksestaan. Kuva: Bengt Olof ÅRADSSON

Ilmastoahdistus ei ole mikään uusi ilmiö. Nimittäin ruotsalaiset yliopistotutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että jo 1 000 vuotta sitten viikingit kokivat ilmastoahdistusta.

Vätternin rannalla sijaitsevassa Ödeshögin kunnassa sijaitsee Ruotsin tunnetuin riimukivi ”Rökstenen”, joskus suomennettu Rökin kiveksi. Kiven arvellaan olevan 800-luvulta. Riimukivessä on paljon erilaisia merkkejä ja tekstiä muinaisnorjaksi. Näihin päiviin asti tekstiä ei ole pystytty tarkasti ymmärtämään. Koko kiven, ja ylipäätään useimpien riimukivien sisältö joko on hyvin vaikeasti tulkittavaa tekstiä, tai sitten niissä ei välttämättä ole mitään sisältöä. Joistakin kivistä on tulkittu niiden olevan lähinnä ikään kuin muistokirjoituksia tyyliin ”Rödvig eli ja kuoli”.
Nyt Göteborgin yliopiston ruotsin kielen professori Per Holmberg kertoo Expressenin välityksellä, että Rökin kiven tekstiä on saatu tulkituksi. Ja siitä tulee esille se, että viikingit olivat ennen kaikkea huolissaan ilmastosta ja lähestyvästä luonnonkatastrofista. Se ei tule esille näkivätkö viikingit ilmaan nousevaa hiilidioksidia nykyajan viikingättären Greta Thunbergin tapaan.
– Aiemmat tulkinnat kivestä ovat olleet, että siinä puhutaan eri henkilöiden välisistä sodista ja konflikteista, mutta tässä on kysymys nyt pikemminkin konfliktista pimeyden ja valon välillä, professori Holmberg kertoo Expressenille.
Oikea kysymys kuulu: Kokeeko Holmström ilmastoahdistusta vai viikingit?

Pt-median kommentointi on melko vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, toki kevyet off-topicit, eli asian vierestä kommentit ovat sallittuja, mutta älä spämmää kymmeniä viestejä aivan asian vierestä. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
19 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Jaaha

How Dare YOu! Traumaattista ollut Viikinkielämä.

Übersturm

Olisipa jo aika jolloin tuo seko-reettakin lepäilee muistokiven alla ja koko verojen & maksujen keräämiseksi kehitelty ilmastovauhko olisi unohdettu …

Särmääjä

Kyllä siinä minun särmätyn tulkinnan mukaan lukee että jo viikingit on aikanaan hyysänneet sotapakolaisia, ilmastopakolaisia ja paremman elämän toivossa tulleita ja toivottaneet kaikki tervetulleiksi maillensa. He ovat myös lavoillaan käyneet noutamassa niitä välimereltä asti.

Anonymous

Voi vittu kaikki valjastetaan propagandaksi.

IsoMyy

”Kuinka te kehtaatte! Minun pitäisi olla tappamassa, ryöstämässä ja raiskaamassa, mutta täällä minä olen yli sadan kilometrin päässä kotoa riimukirjoittelemassa teille…” Näin taisi viikinki Rödvig aloitella kiveenhakattua manifestiaan.

Isä Pilvinen

Viikingit syystäkin huolestuivat ilmastonmuutoksesta. Heidän merireittinsä Pohjois-Amerikkaan lepäsi Grönlannin varassa jossa oli silloin metsiä ja maanviljelystä sekä mahdollisuus haudata vainajat roudattomaan maahan. Ilmaston muututtua kylmemmäksi tämä mahdollisuus poistui.

-Beowolf-

Kyllä. Nimenomaan KYLMENEMINEN huolestutti. Pohjoisnavalta alkoi ulottua jäätä yhä etelämmäksi. Viikinkilaivoista ei ollut jäänmurtajiksi. 1600-luvun Maunderin minimi teki tuloaan. Tappoi mm kolmasosan suomalaisista.
Kumpiko se olikaan elämälle vaarallisempaa, 1000-luvun 3-4 astetta nykyistä lämpimämpi aika vaiko 1600-1800-lukujen 3 astetta kylmempi ”kuolonvuosien” aika.

Ei edes nollatutkija

Uskomatonta p***aa yliopistolta. Minä tunnen suurta myötähäpeää koska olen valkoinen mies. Ei valkoinen mies voi olla noin TYHMÄ!! Puhua nyt täyttä p****aa totena ja vielä vastalauseiden myötä aloittaa todistelu oman mielipiteensä pohjalta josta on tarkoitus tulla uusi kultti.
Tekis mieli huutaa !!
Ja tuollaiseen ”tutkijaan” Ruotsin valtio tuhlaa verovaroja. Ja maksaa kohta eläkettäkin ”hyvästä työstä”

ike

Olet oikeassa. Jo kauan sitten oli kultti jonka nimi oli katolilaisuus, suomessa on kultti evankelisi-luterilaisuus. Nyt täytyy ajatella kumman kultin negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan ovat vähiten vahingolliset , vai olisikohan se islami. Yliopistokoulutus on jo kauan sitten menettänyt merkityksensä kaikissa muissa kuin nk. kovissa aineissa kuten tähtitiede, fysiikka, kemia, ym. Nyt on kyse vain siitä kuinka paljon yhteiskunta kestää nätä ”turvapaikanhakijoita (ja kultteja) joista ehkä 1% on sen tarpeessa. En voi ymmärtää tätä ”asiantuntijoiden” ylivaltaa helsingin ja tampereen yliopistoista. No ehkä Yle tietää.

Heureka

Ja kohta sama mies myöskin sensaatiomaisesti löytää tuosta kivenmurikasta tekstin jossa sanotaan että ALLAH on ainoa oikea jumala ja että viikinkien kuuluu alistua muslimien orjiksi. Se että sama mies on homo ja hänen rakastajansa on iranilainen afghanistanin ja iranin puuttuvaa sossua paennut 17-48 vuotias ikinuori, ei liity mihinkään missään ikinä koskaan.

imaami

En kyllä osaa kuvitella professoria missään yliopistossa palkkalistoilla joka ei olisi ilmastoahdistunut. Se taitaa lukea jo työsopimuksissakin ettei saa olla kerettiläinen. Ja vaikka tuo vielä jossain olisikin mahdollista niin emme ainakaan saisi sitä tietää koska toimittajilla on niin tiukat raamit mitä saa julkaista.

Terhomatti Hämeenkorpi

Oonhan tuolla käynyt ja katsellut kiveä. Se siitä. Levätkööt haudassa, jotka sen rustasivat. Perkeleen nykyilmastoahdistuvaiset!

Aappa

Viikingeillä on varmasti ollut oma ”Gretansa”, joka on nyrkki ojossa ja kypärä kallellaan lietsonut ilmaston vaaroja.

Janis Petke

Tuoltakohan se Hullu-Reetta on innoituksensa hakenut?

PastoriNikulainen

No silloinhan ilmastonmuutoksen täytyy olla 1000% tosi,
jos kerran viikingitkin noin olivat ahdistuneita tuhat vuotta sitten.
Hallelujaaa….

M

Kyllä muinaiset suomalaisetkin, tai siis ainakin he, jotka täällä nykyisen Suomen alueella noin 4000 vuotta sitten asuivat, saattoivat hyvinkin potea ilmastoahdistusta, kun ilmasto kylmeni ja pähkinät lakkasivat kasvamasta.

Debis

Reinfeldt tai joku vastaava totesi, että vastahan ruotsalaisetkin ovat asuneet Ruottissa vain pari kolme sukupolvea, et kylhän mutarättipäät on melkein yhtä ruottalaisia kuin viikinkien perillisetkin

sleepy

Käsittääkseni tuohon aikaan oli pari astetta lämpimämpää. Ilmasto on siitä sitten kylmennyt todella paljon.
Tuohon aikaan myös pitkä talvi tai liian sateinen kesä saattoi tarkoittaa kuolemaa isolle osalle kansasta. Suomi taisi olla Euroopan viimeisiä paikkoja, missä kuoltiin huonon sadon takia nälkään, vaikka ei ollut sotaa. Oliko ihan 1800-luvulla?

Riknar

Viikingit on parhaita.
Ite oon viikinki historiaa lukenu paljon ja nähny paikkojakin.
Niin eipä välttämättä yllätä tuo uutinen. Tosin aina mahdollista,että väärin tulkittu jotain.
Viikingit vei orjia myös Suomesta, mutta maa ei muuten houkutellut niinkään.
Kauppaa ja vaihtokauppaa käytiin. Viikingit toi Suomeen mukanaan kanat ja kananmunat. Kiitos niistä 👍🏻