Useilla henkilöllisyyksillä esiintyvät todellinen ongelma

buffer-1143485_960_720

Ruotsissa on noussut puheenaiheeksi henkilöt, joilla voi olla parhaillaan jopa kymmenen eri identiteettiä. Yleensä tällaiset henkilöt ovat kolmansista maista turvapaikanhakijoina tulleita tulijoita, jotka vaihtavat maan sisällä identiteettiä kuin sukkia. Lisäksi heillä voi olla monessa eri EU-maassa oma identiteetti.

Rajapoliisi Patrik Engström kertoo SVT:n uutisille, että väärien henkilöllisyyksien käyttö on tällä hetkellä suuri yhteiskunnallinen ongelma. Viimeksi on paljastunut noin 50-vuotias nainen, jolta on paljastunut ainakin 15 eri henkilöllisyyttä. Niin ikään on puhuttanut parikymppinen nuorukainen, jonka ikää ja oikeaa taustaa ei tiedä kukaan, mutta häneltä on kuitenkin löytynyt seitsemän eri henkilöllisyyttä, joista Ruotsin lisäksi osa oli ranskalaisia ja saksalaisia henkilöllisyyksiä.
Lainaus SVT:stä loppuu.


scam-3933004_960_720
 

Asia on tiedetty jo kauan

On ollut tiedossa jo pitkään, että kolmansista maista tulleiden henkilöiden on helppo saada itsensä sisään systeemiin nimellä kuin nimellä. Tämä siksi, että koska kehitysmaista tulleilta henkilöiltä ei vaadita käytännössä mitään papereita henkilöllisyyden todistamiseksi kun tulee maahan turvapaikanhakijana. “Tippui Välimereen” riittää “paperiksi”.
Tämä poikkeaa todella merkittävästi esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisten kohdalla. Kun suomalainen tekee Ruotsiin maahantuloilmoituksen niin henkilöllä pitää olla voimassaoleva henkilöpaperi tai passi, jotta ilmoitus otetaan vastaan. Lisäksi pohjoismaan kansalainen ei noin vain pysty heittämään hatusta henkilöllisyyttä muuttaessaan toiseen Pohjoismaahan. Nimittäin kun tekee maahanmuuttoilmoituksen niin Ruotsin viranomaiset lähettävät viikon parin viiveellä ilmoituksen Suomeen, jossa kerrotaan, että ko. henkilö on kirjoilla Ruotsissa ja Ruotsin sosiaaliturvan piirissä. Samalla henkilö poistetaan Suomen sosiaaliturvan piiristä. Jos tässä yhteydessä selviää, että henkilöllisyyttä ei löydykään Suomen Maamme-kirjasta (rekisteri, jossa kaikki suomalaiset ja maassa-asuvat ovat rekisteröitynä) niin silloin soitetaan poliisiin ja tehdään rikosilmoitus.
Pohjoismaan kansalaisen on siis todella vaikea saada itseään kirjoille väärällä keksityllä henkilöllisyydellä toiseen Pohjoismaahan, hyvän maiden välisten viranomaisyhteistyön takia. Mutta simsalabim, kun kyse on kehitysmaista tulleista turvapaikanhakijoista kukaan ei kysele yhtään mitään.
En tunne käytäntöä Suomessa, mutta luultavasti väärän henkilöllisyyden saanti on yhtä helppoa kehitysmaista tulleelle henkilölle kuin Ruotsissakin.
 

Mitä väärillä henkilöllisyyksillä sitten tehdään?

Niillä voi tehdä ainakin rahaa ja tietenkin kun yksi henkilöllisyys kosahtaa tai epäilee, että nimi on poliisin etsintäkuulutuksessa niin voi ottaa paketista uuden.
Rahan tekeminen on kohtuu helppoa. Ensinnäkin jokaisen henkilöllisyyden voi ilmoittaa työttömyyskassaan ja nostaa erilaisia sosiaaliapuja. Lisäksi jos näkee vaivaa esimerkiksi tekemällä henkilöllisyydelle työhistoriaa niin silloin lainahanat aukeavat. Jo muutaman kuukauden maassaolon jälkeen henkilöllisyys saa pikavippejä ja sen sellaista. Hitaasti hyvä tulee ja esimerkiksi vuoden jälkeen lainaluukusta voi tippua jo satoja tuhansia. Lisäksi luotolliset Visat ja Mastercardit. Niin ikään voi ostella osamaksuilla puhelimia, läppäreitä yms.