Tukholman pommin jäljet – kuin sotatoimialueelta

Kuvakaappaus - 2020-01-13 22-04-13.png

Kuvakaappaus 2020-01-13 22-51-22
 

Tukholman viimeöinen Östermalmin räjähdys on ravistellut yhteiskuntaa. Poliisi- ja poliittista johtoa myöten näytetään olevan kyllästyneitä. Mutta oikein ei tiedetä mitä pitäisi tehdä.

Räjähdyksen jälki on tyrmäävää. Moni muistaa taanoisen Linköpingin pommin, jossa jälki oli kuin sotatoimialueella. Tukholman pommin jäljet ovat suurinpiirtein samanlaisia. Sillä poikkeuksella, että Tukholman pommi tulee jotenkin ikäänkuin ”lähemmäs” monia ihmisiä.
Olen etsinyt parhaat kuvat pommitapahtumasta ja kannattaa käyttää minuutti pari aikaa ja pohtia kuva kuvalta jälkeä. Linkki johta Blåljusbilder-nimiseen Instagram-tilille, jossa kuvia on kymmeniä.
Lisää hyviä kuvia täältä.
Jälki on tyrmäävää. Rikkoontuneita ikkunoita maatasosta ylimpään kerrokseen, palasiksi räjähtäneitä autoja ja moskaa kuin konsanaan sotatoimialueella.
Talon rakenteiden kerrotaan saanee vaurioita, ts. esimerkiksi jotain betonielementtejä tms on siirtynyt. Räjähdys on poliisin mukaan pahin ja voimakkain mitä Tukholmassa on tapahtunut viime vuosina.
Alamaailmassa teon motiivista keskustelu käy kiivaana. Tosiasiassa kuitenkaan mitään kunnon motiivia ei ole löytynyt. Tarkoittaa myös sitä, että ei ole löytynyt ketään potentiaalista ”kohdetta”, jota olisi haluttu pelotella tai jopa murhata. Joitakin hyvin hataria yhteyksiä on löydetty, mutta silti mitään konkreettista ei ole toisin kuin useimpien rikosjuttujen yhteydessä motiivi löytyy melko pian.
Tukholman poliisi on julistanut ns. särskild händelse = erityinen tapahtuma, tarkoittaa sitä, että poliisi tulee käyttämään paljon resursseja tapahtuman selvittämiseen ja sille myönnetään lisävoimia tapahtuman tutkimiseen.
Seurataan tilannetta. Jutusta kehkeytyy eittämättä mielenkiintoinen. Olen itse paikalla Tukholmassa ensi viikolla kyselemässä mitä tapahtuu.