Sakari Rajamäki: Mikä on oikein silakkaliikkeen pointti?

Silakkaliikeen Facebook-sivuja selaillessa huomaa heti, että rasismin vastustaminen on liikkeen tärkein tavoite. Mutta kuten tunnettua, nämä ihmiset eivät mielellään keskustele rasismina pitämiensä ihmisten kanssa. Silakkaliikeen ja samanhenkisestä rasmusryhmästä saa ”rasisti” bannit hyvinkin heppoisin perustein. He ovat myös kertoneet, että haluavat jauhottaa rasistit todellisilla faktoilla, mutta kun heitä pyydettiin tulemaan monokulttuuri lähetykseen kertomaan oikeita faktoja kukaan ei tullut. On vaikea miten jossain facebook-ryhmässä rasismin kailottominen vähentäisi sitä, tai edes rasismin vastaisten mielenosoitusten järjestäminen.

Sen sijaan massamaahanmuutto kehitysmaista, jota vihervasemmisto ajaa, tulee varmuudella lisäämään rasismia. Senhän näkee jo siitäkin, että turvapaikanhakija kriisin aikoihin tapahtui selvä piikki viharikoksissa. Saksassa taas iskut vastaanottokeskuksiin viisinkertaistuivat  vuonna 2015. Olen tätä asiaa yrittänyt käydä kertomassa silakkaliikkeen Facebook-sivuilla. Minulle on vastattu tälläisen ajattelun olevan uhrin syyllistämistä. Jos minä en näin saa sanoa, niin saako Kansan Uutiset sitten näin kertoa?
Kansan Uutisissa oli vähän aikaa sitten asiaa sivuavan yllättävän järkevän kirjoitus. Ari Ojapelto kirjoitti miten massamaahanmuutto kehitysmaista lisää rikollisuutta,rasismia ja tulee vastaanottavalle yhteiskunnalla todella kalliiksi. Ojapelto kritisoi Mia Haglundin samassa lehdessä kirjoittamaa kirjoitusta, jossa vaadittiin rajojen täydellistä avaamista maahanmuutolle. Ojapelto oli itse käynyt Etelä-Afrikassa tutustumassa vapaan maahanmuuton Etelä-Afrikkaan.
”Siellä oli vielä kymmenkunta vuotta sitten passi- ja viisumipakko ulkomailta tuleville pakolaisille. Mutta sitten tehtiin Haglundin ehdottama radikaali humaani muutos. Rajat avattiin auki ilman mitään rajakontrollia. Rajoituksitta valtakuntaan tulee nyt 20 000 maahanmuuttajaa joka ainoa päivä! – siis jo ennestään köyhään maahan tulee vielä köyhempiä ”paremman elämän toivossa”.”
”Vaikka Etelä-Afrikka on maaosan suurin ja rikkain talous, se on kehittynyt valtavan maahanmuuton takia heikosti. Se on aiheuttanut paikallisten mustien ”rasistiset” vihamielisyydet ja mielenosoitukset (joka ei suinkaan johdu ihonväristä, rodusta tai uskonnosta) näitä mustia Etelä-Afrikkaan vyöryviä maahanmuuttajia kohtaan.”
”En tiedä minkälaisia vihapuheita heidän välillään on, mutta ei se ainakaan johdu rodullisesta tai uskonnollisesta ksenofobiasta kuten meillä väitetään. Se johtuu pääasiassa palkkadumppauksesta kuten Suomessakin. Valitettavasti meillä se purkautuu ikävänä ja tuomittavana vihapuheena, vaikka taustalla (tiedostamatta) näillä ”oikeistopopulisteilla” on huoli työpaikasta, toimeentulosta ja selviytymisestä”
Suomenkin kohdalla tämä pitää osittain paikkansa. Itsekin työskentelen alalla jossa on paljon maahanmuuttajia ja suuttumus maahanmuuttoon liittyvästä palkkadumppauksesta sai minut alunperin kirjoittamaan blogeja.(vaikka blogini eivät vihapuheita sisälläkään)
Harvoin saa lukea näin järkevää tekstiä vasemmistolaiselta. Eikö juuri vasemmistolaisten pitäisi olla kiinnostuneita tuosta palkkadumppauksesta? Hyvä, että edes joku on.
Ojapelto jatkaa:
”Näin tutustumismatkallani laumoittain näitä maahan tulleita uusia ”päivätyöläisiä” kaupunkien lähellä olevien liikenneristeyksien liepeillä tarjoamassa työvoimaansa päiväksi tai muutamaksi tunniksi. Ne sisältävät ”palkan” lisäksi myös yksinkertaisen ruoka-annoksen.
Kun nämä maahanmuuttajalaumat eivät saa työtä jolla eläisi, eikä valtion puolesta ole mitään sosiaalitukia, rikollisuus on ainoa hengissä selviämisen keino. Liikkuminen yksin pimeällä vähänkin syrjemmällä on paikallisillekin hengenvaarallista”
Ja tietysti maahanmuuttajien aiheuttama rikollisuus suututtaa Etelä-Afrikassakin ja on osa syy maahanmuuttovastaisiin mellakoihin, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä.
Mielestäni Etelä-Afrikka on hyvä ottaa esimerkiksi, koska siellä maahanmuuton ongelmat näkyvät selkeämmin kuin Euroopassa, koska maa on köyhä ja maahanmuuttopolitiikka vieläkin holtittomampaa. Kun/jos Eurooppakin köyhtyy maahanmuuton(kin) ansiosta, ehkä vastaavat ongelmat alkavat näkyä täälläkin, vaikka mustien ominaisuudet poikkeavatkin valkoisista.
Mielestäni ei ole muutenkaan uhrin syyllistämistä, jos sanoo massamaahanmuuton lisäävän rasismia, koska sellaiset vähemmistöt kärsivät eniten rasismista, jotka ovat yliedustettuina rikollisuustilastoissa ja joissa paljon huonosti käyttäytyviä yksilöitä. Tietysti syyllisiä ovat näiden vähemmistöjen perseilevät yksilöt, jotka pilaavat koko ryhmän maineen.
Silakkaliikkeessä rasismin syyksi kerrotaan usein perussuomalaisten harjoittama ”vihanlietsonta” tiettyjä vähemmistöjä kohtaan. Mielestäni tämäkään selitys ei kestä merivettä, sillä romanit ovat Suomen syrjityin vähemmistö, eikä heistä persut juuri puhu. Toiseksi vähemmistöistä juuri romanit ovat kaikkein eniten yliedustettuina rikostilastoissa ja heissä on tunnetusti paljon huonosti käyttäytyviä yksilöitä. Joten kyllä minä laittaisin rasismin enemmän niiden haastellisten ryhmien perseilevien yksilöiden piikkiin, kuin persujen.
Toiseksi kehitysmaista tulevat maahanmuuttajat ovat räikeän yliedustettuina rasistisissa rikoksissa. No eipä se ole mikään ihme, jos katsoo mitä niissä maissa tapahtuu. Shiia ja sunnimuslimeilla on jatkuvia kahnauksia muslimimaissa, vaikka heidän koraanin tulkinnassaan ei juuri eroa ole. Miten he sitten voivat tulla meidän kanssa toimeen, joiden mielestä koko heidän pyhä kirjansa on p#rseestä? Ja jos mustat käyvät toistensakin kanssa jatkuvia heimosotia Afrikassa, miten he voivat tulla toimeen valkoisten kanssa? Jos katsoo yhteiseloa Jenkeissä ja Etelä-Afrikassa, niin aika heikosti.
Kävin tähän aiheeseen liittyvän mielenkiintoisen keskustelun Uuden Suomen blogissa. Siellä eräs keskustelija copypastasi useampaan ketjuun erään Halla-ahon toteamuksen somaleista.
”On vaikea nimetä röyhkeämpää, kiittämättömämpää, vaateliaampaa, aggressiivisempaa ja kaikkinaisesta itsekriittisyydestä vapaampaa vähemmistöä kuin somalit. Kaikista muista, haasteellisistakin, ryhmistä nousee niitä, jotka kehottavat omiaan lopettamaan rasismiruikutuksen ja katsomaan peiliin. Vaan ei somaleista”
Keskustelijan tarkoitus oli ilmeisesti osoittaa muille keskustelijoille, että katsokaa nyt millaista pahuutta Halla-aho taas suoltaa. Itse kuitenkin esitin muille keskustelijoille kysymyksen:
”Onko mitään väliä pitääkö tuo Halla-ahon kirjoitus paikkaansa? Kertokaa minulle yksikin somali, joka on pyytänyt omiaan katsomaan peiliin?”
Mitään vastaus en kuitenkaan koskaan saanut. Sen sijaan itse osasin mainita muista haasteellisista ryhmistä tälläisiä esimerkkejä Eva tavasoli, Makwan Amirkhan ja Sheida Shorabi.
Ai niin, Ojapelto ihmetteli, miksei valtio ei ole teettänyt mitään virallisia laskelmia maahanmuuton kustannuksista. Jos silakkaliikkeenkin tarkoituksena on taistella faktoilla ”äärioikeistoa” vastaan, niin eikö sellaisia laskelmia kannattaisi pikku hiljaa tekemään? Toinen mistä kannattaa vielä mainita on, että holtiton maahanmuutto lisää polarisaatiota ja vihapuhetta, josta silakkaliike on huolissaan. Näinhän kävi juuri vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan.