Södermalmin Hornsgatanilla on nyt kielletty ajelu vanhoilla autoilla

Kuvakaappaus 2020-01-16 23-31-04
Punaisella merkitty pätkä Hornsgatanista on miljööaluetta ja haisevilla katiskoilla ajo on siellä kielletty.

Tukholmassa Södermalmilla sijaitseva Hornsgatan on jonkinlainen ymäristöajattelun mallikatu. Nastarenkailla ajo kiellettiin kadulla jo 10 vuotta sitten sitten. Sen ymmärtää, sillä kaupunkialueella keväisin nouseva katupöly voi olla kovanpuoleista ja juuri Hornsgatan on ollut pahimpia katupölyalueita city-alueella.

Eilen otettiin uusi edistysaskel ja Hornsgatanila astui voimaan laki, joka määrittelee kadun miljööalue 2:ksi (miljözon 2). Se tarkoittaa käytännössä, että katuosuudella ei saa ajaa 11 vuotta vanhemmilla autoilla ja joillakin uudemmilla diesel-autoillakin päästörajat paukkuvat.
Tukholman poliisi onkin ottanut lain tosissaan ja torstaiaamuna pidettiin isoja ratsioita kun autojen miljööluokituksia tarkisteltiin. Pommi-iskuun priorisoiminen jäi toiseksi kun Hornsgatan miehitettiin kymmenillä poliiseilla tutkimaan autojen vuosimalleja.
Kuvakaappaus 2020-01-16 23-28-53
 
Sakkoja on tiedossa 1 000:sta kruunusta jopa 4 000 kruunuun. Poliisi on kertonut medioille, että se aikoo tehdä ratsioita säännöllisen epäsäännöllisesti. Joitakin poikkeuksia on. Viranomaisajot tietenkin ja jos on menosssa Söderin sairaalaan, sekin katsotaan poikkeukseksi.