Yksintullut: "Emme jaksa enää, lopettakaa yksintulleiden kiusaaminen"

map-1030358_960_720.jpg

19-vuotias afgaaninuorukainen Azim Mohammadi kirjoittaa Göteborg Postenin yleisönosastolla koskettavan artikkelin otsikolla “Emme jaksa enempää – lopettakaa yksintulleiden kiusaaminen“.

Mohammadi tarkoittaa kiusaamisella jotain sellaista, että suurin osa yksintulleista afgaanilapsista ei saa turvapaikkaa ja oleskelulupaa Ruotsista.
Nuorukainen kertaa alkuun kuinka syksyn 2015 aikana Ruotsiin läpsytteli 35 000 yksintullutta lasta, joista reilut 23 000 tuli Iranista tai Pakistanista.
– Olemme nyt odottaneet pitkän ajan, kolme vuotta. 70-80 % yksintulleista on saanut kielteisen. Vaikka päätöksistä on valitettu Maahanmuuttotuomioistuimeen, niin se pitää 95 prosenttisesti voimassa Maahanmuuttoviraston päätöksen, Mohammadi kirjoittaa.
Kuvakaappaus 2018-07-29 20-55-24Mohammadin mukaan pitkä odotus epätietoisuudessa on johtanut psyykkisiin ongelmiin afgaanilasten parissa. Kielteistä kielteisen perään on johtanyt depressioon ja sitä myöten asunnottomuuteen. Monet nuorukaiset nukkuvat kadulla. Viime vuonna 12 lasta teki itsemurhan ja 126 yritti sitä.
Mohammadi jatkaa, että yksintulleet afgaanilapset kokevat olonsa petetyksi hiljattain voimaantulleen afgaanilain myötä. Moni nuorukainen luuli saavansa vihdoin valoa elämään, laki antoi toivoa. Mutta:
– Uusi laki astui voimaan kesäkuun (2018) alussa. Moni afgaanilapsi laittoi heti uudet hakemukset vetämään, mutta jo parin päivän päästä saimme huomata, että Maahanmuuttotuomioistuimet eivät käytäkään uutta lakia.
(Toim.huom. Maahanmuuttotuomioistuin voi muuttaa aiemman kielteisen oleskeluluvan uudella lailla määräaikaiseksi, jos kaksi ehtoa täyttyy: 1.) Lapsi on tullut maahan ennen 24. marraskuuta 2015 ja 2.) hän on aloittanut opiskelut. Jostain syystä Maahanmuuttotuomioistuimet eivät anna tätä mahdollisuutta yksintulleille. Nyt myös Maahanmuuttovirasto on laittanut jäihin koko afgaanilain. Miksi näin, selviää seuraavassa.)
Mohammadi kertoo:
– Laki ei kuitenkaan auta useimpia yksintulleita afgaaneja, sillä useimpien ikä on muuttunut Maahanmuuttoviraston prosessin aikana. Suurin osa yksintulleista afgaaneista, jotka ovat saaneet kielteisen, eivät voi todistaa henkilöllisyyttään eikä sitä myöten ikäänsä. Tämä siksi, että he ovat asuneet koko ikänsä muualla kuin Afganistanissa esimerkiksi Iranissa tai Pakistanissa. Miten yksintullut voi tässä tilanteessa todistaa ikänsä kun hän on elänyt koko ikänsä laittomana pakolaisena vieraassa maassa? Kun taas ne, joilla on afganistanilainen henkilöpaperi tai passi, saavat myös kielteisen. Maahanmuuttovirasto sanoo, että sellainen paperi on liian helppo väärentää.
Mohammdilla on kuitenkin ratkaisu asiaan; antaa kaikille yksintulleille poikkeuslupa jäädä Ruotsiin.
– Poikkeuslupa voi antaa elämän yksintulleelle ja siitä hyötyy myös Ruotsi. Yksintulleista tulee hyvää työvoimaa Ruotsille. Monet opiskelevat ja kohta saamme työtä ja maksamme veroja.
Mohammadin kirjoitus loppuu pieneen omatuntopiikkiin.
– Me tulemme auttamaan teitä tulevaisuudessa kun olette vanhoja. Kohta voi olla myöhäistä. Jos ette tee nyt mitään tänään niin huomenna olette syyllisiä tuhansien nuoruaisten tuhottuun elämään. Se tullaan muistamaan historiassa. Teidän lapsenlapsenne saavat lukea historiasta kuinka Ruotsi kohteli kaltoin tuhansia nuorukaisia, jotka pakenivat sotaa Ruotsiin.


 
Miten on, pitäisikö yksintulleille afgaanilapsille antaa mahdollisuus, jotta he voisivat sitten täyttää lääkedosettimme tulevaisuudessa? Pitäisikä heidän oma kertomus iästään ja nimestään uskoa ilman dokumentteja?


 
Julkaistu ensimmäisen kerran 2018.