Onko uuden ostaminen ekoteko? Vai pelkkää lobbarien kamppanjaa?

Baat-motorJohnson-4-hk-4-Takt-Kort-Ben-scanboat-picture-11287488

Tiesitkö, että aina kun mainitaan sana ”ympäristöystävällisyys” niin siellä on loppujen lopuksi takana bisnes. Osta sitä, osta tätä ja saat ympäristöystävällisen rauhan mielellesi etkä ympäristöahdistu. Siis kunhan vain muistat ostaa.

Ja kierrättää. Kierrätyksestä lopussa lisää. Tuli selväksi, että pienveneala huomannut valtavavan markkinaraon. Nimittäin meneillään olevien Göteborgin venemessujen aikana on veneala on aloittanut lobbauskamppanjan, jonka avulla yritetään myydä vanhojen perämoottorien tilalle uusia. Kuka perkele sitä nyt 20 vuotta vanhalla Johnssonilla ajelee.

Veneala on saanut lobattua mainontapuolen Transportstyrelsenille (vrt. Traficom), joka aloitteli uuden kamppanjan ”Puhtaampi pilssivesi”. Halutaan, että veneenomistajat vaihtavat kaksitahtimoottorit nykyaikaisiin ympäristöystävällisiin venemoottoreihin. Transportstyrelsenin lobbauspäällikkö Lina Petersson hehkuttaa mm. SVT:n uutisille:

– Kyse on siitä, että nyt halutaan pienentää veneharrastajien ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Lobbauskamppanjan aikana veneenomistajille lähetetään kirje, jossa kehotetaaan ystävällisesti ostamaan uusi venemoottori. Koska se 20 vuotta vanha moottori on ikivanha saastuttava ympäristörikos. Muuten Transportstyrelsenissä harkitaan pakkotoimia, jotta ihmiset ostaisivat uuden moottorin.

________________________________

01-Abgogbloshie-DSC02444

afrika2

Copy-20of-20P1160703-20Ghana-20Accra-2c-20Agbogbloshie-20Markt-2c-20M-c3-bcllkippe-2c-20Kabelbrenner

Schrott

Niin, piti siitä kierrätyksestä.

Yllä kuvia nykyaikaisesta sähkötavaran eli e-jätteen kierrätyskeskuksesta.

Länsimaiden elektronivempeleiden jätteet varmaan kierrätetään jonnekin? Onko tullut mieleen minne se ”sorttiasemalle” viety halparihkama sähkötavara päätyy? Mankelit, hieromasauvat, puhelimet, mikroaaltouunit, sähkögrillit, vanhat tietokoneet jne jne jne jne.

No osa niistä kierrätetään Ghanan pääkaupunkiin Accraan Odaw-jonen varrella sijaitsevalle ”sorttiasemalle” Agbogbloshieen. Sinne päätyy länsimaiden elektroniikka- ja autoromu, kuten vaikkapa ruotsalaiset perämoottorit. Paikan sanotaan olevan sähköjätteen keskipiste, jotta länsimaalaiset voisivat jatkaa halvan sähkörihkaman ostelua.

Kyseisellä alueella toimii satoja, tai tuhansia erilaisia ”jätteenlajittelijoita” ja sinne dumpataan miljoonia tonneja sähköromua. Osa tavarasta menee oikeasti kierrätykseen. Mm. eri metallit kuten kupari. ”Jätteenkäsittelylaitoksilla” poltetaankin avotulilla muoviromua, jotta metalli saadaan erotettua. Loppujäte sitten tuhotaan muuten vaan avotulella

Kaikesta tästä ”ympäristöystävällisestä kierrätyksestä” johtuen alueella valuu maaperään tonneittain suoranaisia ympäristömyrkkyjä. Myrkyt ovat tuhonneet alueen maaperän, pohjaveden ja ilman ja paikalliset ihmiset kärsivät mitä mielikuvituksellisimmista sairauksista. Maaperän lyijypitoisuus on 100 kertaa korkeampi kuin jossain Pohjolassa.

”Kierrätyskeskuksen” vieressä sijaitseva Odaw-joki on kuollut. Tosiasiassa äkkiseltään ei huomaa, että se on joki, sillä vaikka joessa vesi virtaa hiljakseen, pinnan peittää sähköjäte. Joka valuu hiljalleen maailman meriin.

Mutta pääasia, että venemoottorit saadaan vaihtoon. Kannattaa katsoa alla oleva filminpätkä pari minuuttia.

 

Mainokset

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

19 thoughts on “Onko uuden ostaminen ekoteko? Vai pelkkää lobbarien kamppanjaa?

 1. Hitto, kun järkevän näköistä touhuilua. En ainakaan kotioloissa ala pitämään mitään laittelukeskusta eli tyhjät purkit ja pullot kaupan palautukseen ja loppu roskat samaan pussukkaan ja roskikseen.

  22
 2. No mutta tuossa videossahan näkee omin silmin miten hienosti meidän miljardit vuosikymmenien kehitysavussa on hyödynnetty!

  37
 3. Miten sähkölaitteita kierrätetään?

  Sähkölaitteiden valmistajat ja maahantuojat vastaavat sähkölaiteromujen vastaanotosta ja käsittelystä. Laitteista kierrätetään metallit uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Vaaralliset aineet otetaan talteen ja käsitellään turvallisesti.

  14
  1
  1. Niin pitäisi.. mutta totuus taitanee olla ihan muuta.
   Täytynee nikkaroida seurannin johonkin sähkölaitteeseen ja viedä se vaikka giganttiin sitten maata sohvassa ja seurata kannettavasta missä sähköromu menee.

   25
 4. Kusetusta kaikki, vittu saatana!
  Pahat ihmiset huijjaavat perustallaajia nauraen keskenään paskaista naurua.
  Pastori laittaa elektroniikkajätteet tästedes roskikseen vaippojen sekaan perkele.
  Aamen…

  20
 5. Auton vaihtamnen uuteen on kanssa melkoista kusetusta jos kilometrit jää muutamaan tuhanteen ympäristöteko on ajaa sillä vanhalla pääsen 30vuotiaalla dieselmesellä viiteen litraan matkaajossa ei nykyhärpäkkeet sen vähempää vie.

 6. Tämän homman näin Angolassa käydessäni siellä kymmenen vuotta sitten. Täyttä paskaa kaikkialla, täysi kaaos kaikkialla, katuojissa virtasi ”sitä ihtiään”, kukaan ei välittänyt mistään muusta kuin kuppaamisesta ja varastamisesta. Luandan ilma oli kuin huonosti lämmitetty savusauna sillä erotuksella, että siellä oli hiili-/jos jonkunlaista muutakin paskajälkeä. Tulipahan käytyä, mutta ei jäänyt ikävä.

  26
  1. Eli melkoosen samanlaista kun intiassa, ilmastosta ei voi edes puhua, paremmin tuota kuvaa sama kun menisi avoimen paskaviemärin suulle haistelemaan, se vain että haju on joka puolella intiaa eikä se laannu koskaan.
   Ko maahan ei ikuna kannata matkustaa.

   15
 7. Nyt pitääs kysyä Suomen hallitukselta että miksi ne antavat tapahtua tällaista.
  On todella järkyttävää jos Suomi dumppaa jätteensä johonkin paskastaniaan saastuttamaan maapalloa.

  Greetan sanoin:
  Kuinka te kehtaatte ?

  18
  1. Tässä kannattaa nyt edetä silleen, että ensinnäkin Suomen hallitus konsultoi Kreettaa – tai toisinpäin – minkä jälkeen Presidentti Niinistö julistaa tilanteen rasismiksi. Ei lisättävää.

   17
   1. Koska Suomen hallituksen ministereillä menee herkällä tunteisiin ja julistetaan sitten 😭, vallassa että ”tuo on paskapuhetta 😂🤧

 8. Luultavasti vanhat peräprutkut-70 luvulta alkaen -90 luvun loppuun, ovat paljon kestävänpiä ja luotettavanpia kuin nämä tuliterät

  yks piirilevyn osa kun sanoo poks 3-7 vuodes..tai ulkovajassa talvisäilytettynä, se on siinä ja korjattavuus tietty nollan luokkaa, toisin kuin noi vanhat

 9. Nykyään ei käytetä enää sanaa ympäristö vaan kaikki on ilmasto sitä ja ilmasto tätä. Jos kerään karkkipaperin pois maasta niin se on ilmastoteko ja jonkun suuren alku.
  Ja luulenpa että jos tonne afrikkaan ei vietäisi mitään romua ne kyllä polttaisi siellä omia romujansa niin kaun kynnes joku valkoinen setä länsimaasta tulisi kertoon että tämä ikävä juttu. Mutta toisaalta eipä kyllä missään Venäjällä tai kaikissa Euroopan maissakaan jätehuolto syn muut toimi yhtään. Meilläkin jaksetaan aina itkeä Itämerestä ja olla sitä urheesti pelastamassa, mutta samaanaikaan Helsingissä sinne kipataan suoraan kaikki katujen lumipaskat.

 10. Erittäin hyvä kirjoitus. Samanlaista ”tee ekoteko – osta uusi” mainoshöpinää ihan virallisten tahojen toimesta on toitotettu joskus myös mm. kodinkoneista, sekä ylivoimaisesti eniten ja aivan kaiken aikaa AUTOISTA. Niissä ei edes väläytetä pelkkää moottorin vaihtoa, saati mitään oikeasti järkevää ekotehokkuutta merkittävästi parantavaa modifikaatiota, vaan toitotetaan vain kuinka yli 10 vuotta vanhat autot pitäisi romuttaa ja uusia koreineen päivineen.

  Lisää tällaista, hyvä Pate!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.