Onko uuden ostaminen ekoteko? Vai pelkkää lobbarien kamppanjaa?

Baat-motorJohnson-4-hk-4-Takt-Kort-Ben-scanboat-picture-11287488

Tiesitkö, että aina kun mainitaan sana “ympäristöystävällisyys” niin siellä on loppujen lopuksi takana bisnes. Osta sitä, osta tätä ja saat ympäristöystävällisen rauhan mielellesi etkä ympäristöahdistu. Siis kunhan vain muistat ostaa.

Ja kierrättää. Kierrätyksestä lopussa lisää. Tuli selväksi, että pienveneala huomannut valtavavan markkinaraon. Nimittäin meneillään olevien Göteborgin venemessujen aikana on veneala on aloittanut lobbauskamppanjan, jonka avulla yritetään myydä vanhojen perämoottorien tilalle uusia. Kuka perkele sitä nyt 20 vuotta vanhalla Johnssonilla ajelee.
Veneala on saanut lobattua mainontapuolen Transportstyrelsenille (vrt. Traficom), joka aloitteli uuden kamppanjan “Puhtaampi pilssivesi”. Halutaan, että veneenomistajat vaihtavat kaksitahtimoottorit nykyaikaisiin ympäristöystävällisiin venemoottoreihin. Transportstyrelsenin lobbauspäällikkö Lina Petersson hehkuttaa mm. SVT:n uutisille:
– Kyse on siitä, että nyt halutaan pienentää veneharrastajien ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.
Lobbauskamppanjan aikana veneenomistajille lähetetään kirje, jossa kehotetaaan ystävällisesti ostamaan uusi venemoottori. Koska se 20 vuotta vanha moottori on ikivanha saastuttava ympäristörikos. Muuten Transportstyrelsenissä harkitaan pakkotoimia, jotta ihmiset ostaisivat uuden moottorin.
________________________________
01-Abgogbloshie-DSC02444
afrika2
Copy-20of-20P1160703-20Ghana-20Accra-2c-20Agbogbloshie-20Markt-2c-20M-c3-bcllkippe-2c-20Kabelbrenner
Schrott

Niin, piti siitä kierrätyksestä.

Yllä kuvia nykyaikaisesta sähkötavaran eli e-jätteen kierrätyskeskuksesta.
Länsimaiden elektronivempeleiden jätteet varmaan kierrätetään jonnekin? Onko tullut mieleen minne se “sorttiasemalle” viety halparihkama sähkötavara päätyy? Mankelit, hieromasauvat, puhelimet, mikroaaltouunit, sähkögrillit, vanhat tietokoneet jne jne jne jne.
No osa niistä kierrätetään Ghanan pääkaupunkiin Accraan Odaw-jonen varrella sijaitsevalle “sorttiasemalle” Agbogbloshieen. Sinne päätyy länsimaiden elektroniikka- ja autoromu, kuten vaikkapa ruotsalaiset perämoottorit. Paikan sanotaan olevan sähköjätteen keskipiste, jotta länsimaalaiset voisivat jatkaa halvan sähkörihkaman ostelua.
Kyseisellä alueella toimii satoja, tai tuhansia erilaisia “jätteenlajittelijoita” ja sinne dumpataan miljoonia tonneja sähköromua. Osa tavarasta menee oikeasti kierrätykseen. Mm. eri metallit kuten kupari. “Jätteenkäsittelylaitoksilla” poltetaankin avotulilla muoviromua, jotta metalli saadaan erotettua. Loppujäte sitten tuhotaan muuten vaan avotulella
Kaikesta tästä “ympäristöystävällisestä kierrätyksestä” johtuen alueella valuu maaperään tonneittain suoranaisia ympäristömyrkkyjä. Myrkyt ovat tuhonneet alueen maaperän, pohjaveden ja ilman ja paikalliset ihmiset kärsivät mitä mielikuvituksellisimmista sairauksista. Maaperän lyijypitoisuus on 100 kertaa korkeampi kuin jossain Pohjolassa.
“Kierrätyskeskuksen” vieressä sijaitseva Odaw-joki on kuollut. Tosiasiassa äkkiseltään ei huomaa, että se on joki, sillä vaikka joessa vesi virtaa hiljakseen, pinnan peittää sähköjäte. Joka valuu hiljalleen maailman meriin.
Mutta pääasia, että venemoottorit saadaan vaihtoon. Kannattaa katsoa alla oleva filminpätkä pari minuuttia.

 

Subscribe
Notify of
guest
19 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Krsi Valkonen
Krsi Valkonen
6.2.2020 17:49

Hitto, kun järkevän näköistä touhuilua. En ainakaan kotioloissa ala pitämään mitään laittelukeskusta eli tyhjät purkit ja pullot kaupan palautukseen ja loppu roskat samaan pussukkaan ja roskikseen.

The
The
6.2.2020 22:36
Vastaa...  Krsi Valkonen

No mihis ne sitten joutuu…?

De Gröna
De Gröna
6.2.2020 18:00

No mutta tuossa videossahan näkee omin silmin miten hienosti meidän miljardit vuosikymmenien kehitysavussa on hyödynnetty!

M
M
6.2.2020 18:25

Miten sähkölaitteita kierrätetään?
Sähkölaitteiden valmistajat ja maahantuojat vastaavat sähkölaiteromujen vastaanotosta ja käsittelystä. Laitteista kierrätetään metallit uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Vaaralliset aineet otetaan talteen ja käsitellään turvallisesti.

Anonymous
Anonymous
6.2.2020 18:57
Vastaa...  M

Niin pitäisi.. mutta totuus taitanee olla ihan muuta.
Täytynee nikkaroida seurannin johonkin sähkölaitteeseen ja viedä se vaikka giganttiin sitten maata sohvassa ja seurata kannettavasta missä sähköromu menee.

PastoriNikulainen
PastoriNikulainen
6.2.2020 18:28

Kusetusta kaikki, vittu saatana!
Pahat ihmiset huijjaavat perustallaajia nauraen keskenään paskaista naurua.
Pastori laittaa elektroniikkajätteet tästedes roskikseen vaippojen sekaan perkele.
Aamen…

vanhassa vara
vanhassa vara
6.2.2020 18:47

Auton vaihtamnen uuteen on kanssa melkoista kusetusta jos kilometrit jää muutamaan tuhanteen ympäristöteko on ajaa sillä vanhalla pääsen 30vuotiaalla dieselmesellä viiteen litraan matkaajossa ei nykyhärpäkkeet sen vähempää vie.

Aappa
Aappa
6.2.2020 19:50

Vaikee sanoo. Pitäs ehkä kysyy Tuunperkin Kreetalta.

Terhomatti Hämeenkorpi
Terhomatti Hämeenkorpi
6.2.2020 21:02

Tämän homman näin Angolassa käydessäni siellä kymmenen vuotta sitten. Täyttä paskaa kaikkialla, täysi kaaos kaikkialla, katuojissa virtasi “sitä ihtiään”, kukaan ei välittänyt mistään muusta kuin kuppaamisesta ja varastamisesta. Luandan ilma oli kuin huonosti lämmitetty savusauna sillä erotuksella, että siellä oli hiili-/jos jonkunlaista muutakin paskajälkeä. Tulipahan käytyä, mutta ei jäänyt ikävä.

Anonymous
Anonymous
6.2.2020 23:04

Eli melkoosen samanlaista kun intiassa, ilmastosta ei voi edes puhua, paremmin tuota kuvaa sama kun menisi avoimen paskaviemärin suulle haistelemaan, se vain että haju on joka puolella intiaa eikä se laannu koskaan.
Ko maahan ei ikuna kannata matkustaa.

Anonymous
Anonymous
6.2.2020 22:53

Nyt pitääs kysyä Suomen hallitukselta että miksi ne antavat tapahtua tällaista.
On todella järkyttävää jos Suomi dumppaa jätteensä johonkin paskastaniaan saastuttamaan maapalloa.
Greetan sanoin:
Kuinka te kehtaatte ?

Aappa
Aappa
6.2.2020 23:14
Vastaa...  Anonymous

Tässä kannattaa nyt edetä silleen, että ensinnäkin Suomen hallitus konsultoi Kreettaa – tai toisinpäin – minkä jälkeen Presidentti Niinistö julistaa tilanteen rasismiksi. Ei lisättävää.

Anonymous
Anonymous
7.2.2020 05:09
Vastaa...  Aappa

Koska Suomen hallituksen ministereillä menee herkällä tunteisiin ja julistetaan sitten 😭, vallassa että “tuo on paskapuhetta 😂🤧

Anonymous
Anonymous
7.2.2020 03:00

Tällä se maailma ja ilmasto pelastuu tosiaan. 😂👍

Keke
Keke
7.2.2020 08:13

Tuulimyllynlavat peitetään maahan kun kierrätys ei onnistu…
https://samnytt.se/vindkraftblad-kan-inte-atervinnas-slangs-i-stora-markdepaer/

Dickie
Dickie
7.2.2020 08:33

Luultavasti vanhat peräprutkut-70 luvulta alkaen -90 luvun loppuun, ovat paljon kestävänpiä ja luotettavanpia kuin nämä tuliterät
yks piirilevyn osa kun sanoo poks 3-7 vuodes..tai ulkovajassa talvisäilytettynä, se on siinä ja korjattavuus tietty nollan luokkaa, toisin kuin noi vanhat

Särmääjä
Särmääjä
7.2.2020 11:32

Nykyään ei käytetä enää sanaa ympäristö vaan kaikki on ilmasto sitä ja ilmasto tätä. Jos kerään karkkipaperin pois maasta niin se on ilmastoteko ja jonkun suuren alku.
Ja luulenpa että jos tonne afrikkaan ei vietäisi mitään romua ne kyllä polttaisi siellä omia romujansa niin kaun kynnes joku valkoinen setä länsimaasta tulisi kertoon että tämä ikävä juttu. Mutta toisaalta eipä kyllä missään Venäjällä tai kaikissa Euroopan maissakaan jätehuolto syn muut toimi yhtään. Meilläkin jaksetaan aina itkeä Itämerestä ja olla sitä urheesti pelastamassa, mutta samaanaikaan Helsingissä sinne kipataan suoraan kaikki katujen lumipaskat.

HenkkaR
HenkkaR
8.2.2020 00:48

Erittäin hyvä kirjoitus. Samanlaista “tee ekoteko – osta uusi” mainoshöpinää ihan virallisten tahojen toimesta on toitotettu joskus myös mm. kodinkoneista, sekä ylivoimaisesti eniten ja aivan kaiken aikaa AUTOISTA. Niissä ei edes väläytetä pelkkää moottorin vaihtoa, saati mitään oikeasti järkevää ekotehokkuutta merkittävästi parantavaa modifikaatiota, vaan toitotetaan vain kuinka yli 10 vuotta vanhat autot pitäisi romuttaa ja uusia koreineen päivineen.
Lisää tällaista, hyvä Pate!