Pommi-iskujen rikosnimikkeet

nuclear-weapons-test-67557_960_720

Räjähdysjutuista on tullut huomautuksia niistä käytettävän rikosnimikkeen takia. Muutama huomio asiasta.

Ruotsissa räjähdykset kirjataan joko murhan yrityksenä jos pommi-isku on ilmiselvästi kohdistettu siten, että pommilla on ollut tarkoitus tappaa kohde. Tai jos joku muuten vaan kuolee tai melkein kuolee.
Useimmat pommi-iskut ovat kuitenkin melko selvästi pelkkiä pelottelumielessä tehtyjä räjähdyksiä. Vähän kuin ikkunasta heitetty tiiliskivi kera viestin “velka maksamatta” tms. Siinä sivussa sitten pelotellaan sivullisiakin.
Ruotsissa tällaisissa tapauksissa rikoksesta käytetään nimikettä “Allmänfarlig ödeläggelse”. Suoraan suomennettuna tarkoittaa jotain yleisvaarallista tuhotyötä. Suomen laissa vastaava on kai tuhotyö.
Molemmista kerrotaan, että jos tuhotyö aiheuttaa “yleistä” vaaraa. Ero on siinä, että Suomen tuhotyössä rangaistusskaala on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta. Kun taas Ruotsissa vankeutta tulee vuodesta elinkautiseen. Jos teko katsotaan törkeäksi on Ruotsissa minirangaistus kolme vuotta vankeutta.
Ruotsissa pommijutuista saa siis lähes aina ehdotonta vankeutta. Kunnon jytkystä on siis aina tulossa vähintään kolme vuotta linnaa, josta tekijä istuu kaksi vuotta. Vaikka yleisvaarallinen tuhotyö kuulostaa miedolta niin rangaistukset ovat kuitenkin aika kovia.
Olen selvennykseksi käyttänyt termiä “vaaran aiheuttaminen”, mutta pitää jatkossa käyttää tuota yleisvaarallista tuhotyötä.