Pommi-iskujen rikosnimikkeet

nuclear-weapons-test-67557_960_720

Räjähdysjutuista on tullut huomautuksia niistä käytettävän rikosnimikkeen takia. Muutama huomio asiasta.

Ruotsissa räjähdykset kirjataan joko murhan yrityksenä jos pommi-isku on ilmiselvästi kohdistettu siten, että pommilla on ollut tarkoitus tappaa kohde. Tai jos joku muuten vaan kuolee tai melkein kuolee.
Useimmat pommi-iskut ovat kuitenkin melko selvästi pelkkiä pelottelumielessä tehtyjä räjähdyksiä. Vähän kuin ikkunasta heitetty tiiliskivi kera viestin “velka maksamatta” tms. Siinä sivussa sitten pelotellaan sivullisiakin.
Ruotsissa tällaisissa tapauksissa rikoksesta käytetään nimikettä “Allmänfarlig ödeläggelse”. Suoraan suomennettuna tarkoittaa jotain yleisvaarallista tuhotyötä. Suomen laissa vastaava on kai tuhotyö.
Molemmista kerrotaan, että jos tuhotyö aiheuttaa “yleistä” vaaraa. Ero on siinä, että Suomen tuhotyössä rangaistusskaala on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta. Kun taas Ruotsissa vankeutta tulee vuodesta elinkautiseen. Jos teko katsotaan törkeäksi on Ruotsissa minirangaistus kolme vuotta vankeutta.
Ruotsissa pommijutuista saa siis lähes aina ehdotonta vankeutta. Kunnon jytkystä on siis aina tulossa vähintään kolme vuotta linnaa, josta tekijä istuu kaksi vuotta. Vaikka yleisvaarallinen tuhotyö kuulostaa miedolta niin rangaistukset ovat kuitenkin aika kovia.
Olen selvennykseksi käyttänyt termiä “vaaran aiheuttaminen”, mutta pitää jatkossa käyttää tuota yleisvaarallista tuhotyötä.
 

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland

Rangaistus räjähdysrikoksesta ei ole rasismia, mutta rikosten liiallinen selvittämisprosentti olisi. Hallitus todennäköisesti ohjaa resursseja pommiryhmältä vihapuheyksikköön, koska sehän on se todellinen ongelma, josta nämä räjäytykset itse asiassa johtuvat.
Kunhan vihapuhujat istuvat vankilassa, niin räjäytykset vähitellen loppuvat.

karri

se on sitä saatanan “positiivista syrjintää” jota joka helvetin koulussa nykyään opetetaan.

Aappa

Tosiaan kun tuota räjähtelemisen selvittämisprosenttia katsoo, niin raportteihin voisi yhtä hyvin laittaa ympäripyöreästi, että ”sattu semmonen pikku paukku”, ja suoraan Ö-mappiin.