Kokevatko saamelaiset sortoa?

Skärmbild (155)

Jotkut ns. uutiset herättävät vaistomaisesti jonkinlaisen epäuskon, että eihän kyseinen artikkeli voi olla totta. Tai ainakin siinä jätetään kertomatta jotain erittäin oleellista.

Kun luin Ylen artikkelia saamelaisaktivisti Petra Laitin kokemista vihaviesteistä, joissa Laitia uhataan raiskaamisella ja tappamisella niin ensimmäinen reaktio oli juuri tämä epäusko. Miten joku tuiki tavallisen suomalaisen näköinen nevä höör-nainen, joka ei ole profiloitunut oikeastaan yhtään mihinkään, on muka niin ”kiihottava” henkilö, että sadat ihmiset innostuisivat lähettelemään hänelle tappouhkauksia.
Mitä jotain sellaista on saamelaisaktivismissa, että se herättäisi jonkun porilaisen tai kotkalaisen henkilön täräyttämään läppärin tulille ja lähettämään Laitille tappouhkauksen? Mitä muka jotain sellaista on saamelaisissa aktivisteissa, että joku seinäjokinen jantteri innostuu lähettämään Laitille raiskausfantasiansa?
Artikkelista selviää, että Laiti työskentelee sisäministeri Ohisalon avustajana, mutta kuitenkin annetaan ymmärtää, että Laiti saa vihaviestejä juuri saamelaisuutensa takia.
Ylen artikkelissa sanotaan, että ”saamelaisiin kohdistuu vihapuhetta säännöllisesti ja varsinkin silloin kun mediassa on esille saamelaisia koskevia uutisia”.
Mitä ihmeen ihmettä? Miten muka joku etelän varis voi muka vihaistua Laitille? Kuka oikeasti edes muistaa jonkun sellaisen uutisen saamelaisista, joka ei olisi nukahduttanut lukijaa ennen artikkelin loppua. Saamelaisista valtamediassa olevat uutiset ovat lähinnä jotakin poroihin liittyviä juttuja tai jorinoita saamelaiskäräjistä. Koko saamelaiskäräjäkin on sellainen asia, että se ei kiinnosta ketään Sodankylästä etelään. Itse en edes muista yhtään saamelaisia koskevia uutisia, paitsi tosiaan ne saamelaiskäräjät. Meinaa nytkin jo nukahtaa kun miettii koko saamelaiskäräjää.
Niin ikään Ylen artikkelissa kerrotaan, että vihaviesteissä puidaan Laitin etnisyyttä hänen ulkonäkönsä kautta. Hä? Kun katsoo Laitin kuvaa niin hänhän on tuiki tavallisen suomalaisen näköinen nainen maantienvärisine hiuksineen ja sinivihreine silmineen. Hänestä ei saa irti mitään etnisyyttä edes viiden promillen kännissä. Jos Laiti tulee kadulla vastaan niin kuka muka huomaa, että hän on saamelainen – jos hän ei ole pukeutunut neljän tuulen lätsään ja kanna kylttiä ”olen saamelainen”.
_____________
On aivan selvää, että ihmisille ei pidä lähetellä tökeröitä tappo- ja raiskausfantasioita. Lähinnä tässä nyt kritisoin sitä, että mitä jotakin Ylen artikkelista jätettiin kokonaan kertomatta? Olen kotoisin Pohjanmaalta enkä ole ikinä kuullut missään yhteydessä ikipäivänä mitään sellaista, että joku pohjanmaalainen olisi kiihottunut jostain ”saamelaisasioista” niin paljon, että lähtisi sen takia lähettelemään jotain tappoviestejä random-saamelaisille. Kuulostaa aivan naurettavalta.
Sitäpaitsi saamelaiset ovat sellainen vähemmistö, että ketään – susirajalta etelään – ei oikeasti kiinnosta solvata jotain saamelaisia heidän saamelaisuutensa takia. Voisin ymmärtää, jos artikkelissa Petra Laitin tilalla olisi joku huiviin pukeutunut musta muslimiaktivisti Helsingistä. Mutta Petra Laiti ei millään tavalla kiihota edes rasistisinta tuttavapiiriäni yhtään mihinkään kannanottoihin. Vielä vähempi solvaamaan Laitia. Ihan sama kuin solvaisi savolaisia tai turkulaisia. Että löllöllöö, olet turkulainen ja sinut tapetaan ja raiskataan sen takia.
Mistä tässä voisi olla kyse? En ihan tarkkaan tunne pohjoisen asioita, mutta esimerkiksi Ruotsista uutisoidaan välillä kovia riitoja ja konflikteja eri saamelaisalueiden kesken, joissa riidat ovat lähinnä jollain tavalla maan omistukseen ja poronhoitoon liittyviä konflikteja. Jätettiinkö Ylen artikkelista puhtaasti pois se, että Laitin saamat uhkaukset ovat jotain saamelaisten keskinäisiä riitoja. Ja yritettiin rakentaa artikkeli etelän varisten harjoittamaksi vähemmistösorroksi.
______________
Kaikki Laitia solvaavat viestit poistetaan.

Subscribe
Notify of
guest
68 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Aslakki

Jos saamelaisia vihataan, niin he ovat ihan itse aiheuttaneet sen jatkuvalla märinällään.

Taro

Taitaa kyllä olla ihan hyvässä maineessa meidän saamelaiset. City-saamelaisista Kallion lattekahviloissa en tiedä sanottavaa suuntaan jos toiseen

Juupa

Kyllä ne Ruotsissa ainakin märisevät jatkuvasti.

Valtsu

Saamelaisissa on toki omat elämäntapaloukkaantujansa, kuten se jonka kulttuurinen omiminen -hourailun takia YLEn lastenohjelmasta poistettiin inkkaripäähine.
Mutta suurimmalla osalla suomalaisista ei liene mitään mielipidettä saamelaisista ja vielä harvemmalla negatiivinen.
Eli eiköhän ratkaisun avain ole öljyprinsessa Ohisalon avustajuus. Sisäministeriössä tehdään Suomen edun vastaista politiikkaa, joka ymmärrettävästi suututtaa, mutta jotkut eivät osaa käsitellä vihaansa vaan takertuvat mihin tahansa haukkumisessaan. Vaikka saamelaisuuteen. Edellyttäen että avustajan tarinat ylipäänsä pitävät paikkansa.

Valtsu

P.S. Mikähän Mustat pantterit -merkki Laitilla on hartiahuivissaan?

Anonymous

Pitää paikkansa, saamelaisia ei vihata saamelaisuuden takia, kuten ei hämäläisiäkään hämäläisyyden johdosta. Jos käyttäytyy kuin idiootti, esittää selalisia tulkontoja, joita ei voi kannattaa, liikkuu vihervassareissa, ei se ole saamelaisuus syy, vaan se, mitä ihminen tekee. Saamelaisuudesta pitää suurinta meteliä ne vähemmän saamelaiset. Jo aikoinaan saamelaiset ja suomalaiset tuli hyvin keskenään toimeen ja poikjoen naitiin, niin että vähemmän niitä niin aitoja on. Mitä enemmän on tukiaisia jaeltu, sitä enemmän on riidelty. Ite tykkään, että lappi ja lappilaiset on pilattu tukimarkoilla ja tukieuroilla. Mitä tulee vähemmistöön, ei sellaisia edes ole, eikä ainakaan tulisi olla erivapauksia tai erioikeuksia vähemmistöillä. Parhaiten maahan integroidutaan, kun ollaan samalla viivalla kaikki, ilman tukiaisia. Miksi ylipäätään itsensä vähemmistöön kuuluvaksi leimaantuva haluaisi edes tätä leimaa, kuin hyöty mielessä, jos tuosta ei olisi hyöryä, ei olisi näitä riitoja ja väittelyitäkään. Ja olen puolikas saamelainen, elän kuten muutkin suomalaiset, ilman leimaa, ilman tukia ja koskaan ei ole sorrettu.

Minä

Jospa YLE valehtelee? Jos viestit kohdistuvat saamelais-naiseen siitä syystä että on töissä ”rajat auki” -Ohisalolle?

hieno homma

YLE on uutistoimisto joka ajaa vihervasemmiston propagandaa ja sen suoltamasta paskapuheesta saamme nauttia maksamalla niille saatanan kommareille veroja, toimittajat sieltä potkitaan pihalle jos eivät kirjoita kuten saastainen vasemmisto sanelee…. voi Perkele kun taas alkoi vituttaa tuo anarkistikommari taustaiset ns. Ministerit……

hieno homma

Mielestäni saamelaiset ovat yhtä Suomalaisia kuin itsekkin, en oikein ymmärrä Ylen valheellisia juttuja ns.vihapuheesta? YLE on pahempi kuin Stasi…..

YLEen ei voi luottaa

Joo mutta se voi olla vääristelyä, jos tieto YLE:n taholta.

Kaitsu

Niin,sen verran on tuntumaa aiheeseen,että asuin kymmenisen vuotta Pohjois-Norjassa,ja siellä ainakin on todella tulehtuneet välit saamelaisten ja monien Ei-saamelaisten välillä.
Saamelaiset kinastelevat myös keskenään,suoranaista väkivaltaakin käytetään.
Siellä(kin) on joitakin ns. saamelais aktivisteja,m.m Janos Trosten,joka on julkisesti vaatinut koko pohjois-Norjaa vain saamelaisille..

Fatwantarkistaja

Nooh! Kuuluu se somaleillekin.

hieno homma

Tämän Ohisalon poliittinen ura ei tule kestämään jatkuvalla äänestäjien harhaan johtamisella, tosin vihervassarit sitä epätoivoisesti pitävät pinnalla koska ne kusipäät sitä ovat äänestäneet ja se saa tulevaisuudessa taas jonkun säälityön…..

Pika-analyysi

Myrkynvihreet saa noin 10% kannatuksen tekivät ihan mitä vaan. Kertoo vaan siitä, että 10% kansasta on täysiä hulluja, idiootteja tai muuten vaan sekopäitä.

Anonymous

Se on varmastikin oikea syy mutta valemedia Yle luonnollisesti valehtelee.

Kurånpåsema

Ihan normaalia paskapuhetta P. Laitilta ja hänen YLEn toimitajakaveriltaan, eipä sen kummempaa. Ketään ei pohjoisnapaa etelämpänä todellakaan kiinnosta jotkut saamelaisten kähinät, siinä Pate on täysin oikeassa. Joku varmaan antanut ihan aiheesta plautetta typeryyksien laukomisesta ja sitten on vähän koettu lukemattomia tappo- ja raiskausuhkauksia ja rasismia ja natsismia ja mitä kaikkea. Normisettiä noilla kananaivoilla.

KJ

Ajattelin aivan samaa tänään kun Niinistö mainitsi puheessaan asiasta. Kuka muka saisi lappilaisista yhtäkkiä rasistisen kohteen. En minä. En ole ikinä edes asiaa ajatellut. Todisteita pöytään sitten lappilaiskäräjät.

Kölli

Niinistö on viime aikoina enemmänkin profiloitunut huolestumaan ”vihapuheesta” ja kansalaisten kyllästymisestä nykyiseen arvopohjaan.

hieno homma

Tämä on Ylen tarkoituksenhakuista propagandaa, niiden vassaritoimittajia huolettaa huulipuna hallituksen suosion jyrkkä lasku sikäli kun niillä punikeilla nousua koskaan on ollutkaan…..

IKirouta

”Kokevatko saamelaiset sortoa?” Saattavat kokea, kun ahneudella ei ole mitään rajaa.
Tämä etninen vähemmistö on ollut vuosikymmeniä Suomen poliittisen eliitin lemmikki ja lempilapsi.
Jos työttömät olisi ollut saman paijaamisen kohteena, meillä ei olisi työttömiä ollenkaan.
Ainoastaan työn vieroksujat!

Anonymous

No minä laittaisin tämän(kin) tarkoitushakuiseksi uutisoinniksi jotta kantasuomalainen mues on paska. Ja kun ohisalon nimikin vilahti, niin aivan selvä tapaus. Luodaan mielikuvaa että monikulttuurisuus on ihanaa ja kaikki sitä arvostelevat ovat rasisti fasisti natseja. On lisätty saamelaisetkin soppaan mukaan.

Aappa

”Jotkut ns. uutiset herättävät vaistomaisesti jonkinlaisen epäuskon..”
Ja vitutuksen, vaikka ymmärtäisikin, että ns. valtamedia perustuu huijaukseen ja manipulointiin, käsi kädessä myynnin kanssa toki (paitsi Yle 🙂 ). Kaikkia ns. toimittelijoita ei mielestäni pitäisi kuitenkaan hirttää, vaan ehkä vain jotain 99,99 prosenttia.

Moonman

Ei kukaan varmaan mitään olekaan uhkaillut ainakaan saamelaisuuteen liittyen (tosissaan), mutta vihervasemmistolla on nykyisin tämä uhriutumiskilpailu jossa luonnollisesti muslimit ja varsinkin somalit tyhjentävät pajatson. Hopeasijasta on kuitenkin kova kisa jatkuvasti käynnissä lesbojen, mielenterveysongelmaisten ja kaikenlaisten variksenpelättimien kesken. Koska Petra on Ohisalon avustaja niin hänenkin täytyy saada hieman julkista uhriutumis-aikaa virheitä peesaavassa ylessä. Ei ole somali-tai muslimikorttia käytettävänä, niin koitetaan pelata saamelais-kortilla. Ihmisiä eivät v*tuta saamelaiset vaan ohisalo ja hallitus.

Utsjoki Kevo

Sen verran tota Laitia tunnen, että kauniin ulkokuoren alla on erittäin agressiivinen vihervasensaamelainen ja lisäksi suhtautuminen suomalaisiin on just samanlainen kuin sompuilla, mutta omasta näkökulmastaan. Joten en ihmettele jos joku on polttanut hihansa ja laittanut vähän palautetta.

El Comandante Cero

Jänkhäsomali, erittäin puheissaan aggressiivinen aina kun on mahdollista vetää vähintäin saamelaisuuden vähemmistökorttina pöytään.

Anonymous

No, kun tuli oltua Lapissa työkeikalla, tehtiin kyllä selväksi, että mistä on tullut. Tosin nälviminen oli siinä määrin lapsellista, että lähinnä nauratti.

Tapiola

Liittyykös tämä Pride-juttuihin jotenkin. Tämä Laiti on jotain herra heinämäki juttua arvostellut. Joku Emmi Nuorgam joutui silmätikuksi kun arvosteli Anttilan leluja sukupuolittuneiksi. Eikös jossain pohjoisessa ollut jotain omia saame-väritteisiä pride tapahtumia? Somessa sitten kaikki toisiinsa koteloituvat menee saman myrskyn piikkiin.
Tämä Laiti tulee nyt tässä, kun Niinistö on Lapissa. Olen huvittunut, kun täällä kirjoitin taannoin kipalakkisesta arvopresidentistä. Oli ajatuksissa esittää vihainen kysymys, koska arvopresidentti vaivautuisi vaikkapa neljäntuulen lätsän vetämään päähänsä? Se jäi esittämättä, niin tänään päivällä luin, miten Niinistö on lähdössä rekiajelulle moninaisessa nunnuka nuinuu varustuksessa. Ajatukseni oli luettu korkeimmalla tasolla!

Tapiola

Saattaa olla. Googletin, ja tosiaan siitä Ylen hyllyttämästä herra heinämäestä kyllä nousi pahastuksen meteli. Viaton lasten ohjelma, mutta Laiti saamelaisena oli nähnyt ohjelman intiaanin stereotypiana alkuperäiskansoista. Miksi yksittäisen asian pitäisi olla stereotypia? Onhan matutkin yksittäistapauksia. Jokainen toinen toistaan suurempi rikkaus köh köh.

kanander

No nythän sie puhut asiaa. Lapissa tappelevat suomalaiset ja saamelaiset resursseista, ja saamelaiset keskenään siitä, kuka on oikea saamelainen ja kuka ei. Saamelaisia on eniten pääkaupunkiseudulla. Pressaa oli nyt jallitettu.

Tuumaaja

Jos meinaat kaivoshommia eli mineraaliresursseja, niin suomalaisílla ei ole niihin osaa eikä arpaa.
Ainoastaan päättäjät hyväksyvät nämä globalistikaivurit, jotka vievät tuettuna ilmaiseksi materiaalin ulkomaille ja ainoa tuotto joka suomeen jää on työntekijöiden palkkavero, paskat siivottavaksi ja iso monttu.
Päättäjiä ei kiinnosta poronhoitoalueet jos on mahdollista saada itselleen jotain korruptiota.
Toki saamelaiset itsekin paskaavat paikkoja tekemällä laittomia kaatopaikkoja, ja perustelevat sen sillä että on liian kovat jätemaksut, mutta kuka on käskenyt ostaa sellaista tavaraa jota ei uunissa voi polttaa ja miksi viedä sitä jätettä kilometrien päähän luontoon kun omat paskat voi haudata pihalleenkin.
Saamealiskäräjillä tosiaan tapellaan siitä kuka on saamensukua ja kuka ei, riitttääkö ajallinen asuminen täyttämään kriteerin vai onko suvussa oltava tarpeeksi lähellä saamelaisverta (tästähän oli poru vuodenpäivät sitten mediassa).

Anonymous
Tapiola

Tuo twitterkin aikamoinen hullujen basaari. Onneksi ei ole tarttunut minuun.

RIP

Kyllä siinä on kyse saamelaisalueen maiden nautintaoikeuksista, jotka ovat vastakkaisia paikallisten maanviljelijöiden tarpeille. Poronhoito vaatii isoja laidunmaita. Viime aikoina on myös käyty käräjiä saamelaisten oikeuksista Tenojoen kalastukseen. Nämä ovat ikimuistoisia saamelaisten oikeuksia, joista he joutuvat käräjöimään paikallisten kanssa. Suomessa inarinsaame, koltansaame ja tunturi- eli pohjoissaamekin ovat vaarassa kadota. Niiden puolesta on käytävä jatkuvaa kamppailua. Saamelaisalueilla on ollut pahojakin ristiriitoja näiden asioiden vuoksi. Ennen saamelaisasioitakin hoidettiin arvokkaasti ja enemmän valtiomiestasolla. Nuori koulutettu sukupolvi valitettavasti ja mauttomastikin joskus esiintyy kulttuurisoturina ja saa vihat päälleen. Niin ainakin puhtaasti saamelaisuuden osalta, kenenkään henkilöstä en tiedä muulta osin. Tämä on vain syrjästäkatsojan tarinaa.

Tapiola

Meinaat, että Laiti on päässyt vähemmistökortilla Ohisalon leiriin? Moni akka Hollywoodissa on päässyt eteenpäin reidenvartta avartamalla ja sitten 20v myöhemmin kaikki yhdessä alkaa huutaa Metoo! Onko Ohisalo käyttänyt Laitia hyväkseen, vai toisnpäin?

RIP

Jäi tuossa edellä mainitsematta se tärkein ja kiusallisin. Suomen valtio ei ole tunnustanut saamelaisten ikivanhoja nautintaoikeuksia samassa määrin kuin Norja ja Ruotsi. Tästä kärhämät.

Anonymous

Saamelaisilla on koulutettu eliitti, joka pitää melua jo kauas historiaan jääneestä vihapuheesta ja sorrosta. Se on niiden intressi jolla ratsastetaan.

Esa

Sen kummemmin henkilöä tuntematta ja asiaan kantaa ottamatta, niin ihan vaimo matskua näyttäisi olevan.

Nike Lauta

On varmaan pettynyt ettei saamelaiset ole mustaihoisia, koska menettää näin valtavasti uhripääomaa. 🤣🤣🤣

Acc358

Joillakin ihmisillä näyttää olevan tarve olla uhri ja luoda viholliskuvia muista. Joku psykiatri varmaan osaisi kertoa enemmän. Ikävä juttu, että saamelaiset kiistelevät keskenäänkin.

RIP

Väärinkäsityksiä. Eipä ne saamelaiset siellä Lapissa keskenään kiistele, kiista käy saamelaisten ja ei-saamelaisten eduista. Ärhäkkäänä puolena jälkimmäiset. Ovathan saamelaiset vuosisatojen kuluessa joutuneet siirtymään eteläisestä Suomesta nykysijoilleen asti, eikä vapaaehtoisesti. Tämä on ihan historinkirjojen antia.
Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Heillä ei ole koskaan ollut kuningasta, poliisia tai sotajoukkoja. Koko kulttuuria leimaa kauneudentaju ja luontoon sitoutuneisuus. Saame on suomen etäsukukieli.

Anonymous

Ja ihan selvin sanoin: alkuperäiskansa tarkoittaa, että saamelaiset olivat täällä nykyisessä Suomessa ensin.

Anonymous

Eivät ole ensimmäisiä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_esihistoria
Täyttä paskaa noita edes väittää alkuperäiskansaksi sillä sitä he eivät ole,siinä näkyy taas noiden nenäpystyssä olijoiden asenne.

Eläkkeelle jo

Samaa jatkuvaa narinaa rahan lypsämiseksi veronmaksajilta kuin MTK tai vaikka vammaisjärjestöt ym. ”Sitä” tiettyä korttia sopivassa saumassa nämä järjestöt heiluttavat heti kun järkevät argumentoinnit loppuvat. Niinistö on uransa loppumetereillä akkansa ohjailtavissa yhä enemmän ”lausunnoista” päätellen tai ikä alkaa painaa tosissaan. Pian sale alkaa julistaa rasisminvastaisi mietelauseita ja vaatii tosissaan lihansyönnin ja autoilun lopettamista lakiin kirjattavilla määräyksillä. Tuosta vihapuheesta se on höpöttänyt yhä enemmän ja ei näe metsää YLE:n suoltaman propagandan takaa. Juurikin YLE ja sen suvakki hännystelijät ja toimittelijat lisäävät vastakkainasettelua ja sitä kuuluisaa ”vihapuhetta” joksi vasta argumentointi mielletään. Natsikortit vilahtavat nopeasti pöytään kun järki loppuu.

Acc358

Tuosta saamelaisesta daamista vielä! Hän ilmeisesti luulee olevan avuksi saamelaisille, jos vittuilee saamelaisiin myönteisesti tai neutraalisti suhtautuville. Ei toimi. Sääli saamelaisia, että heillä on tuollaisia.

Anonymous

Ja jos ei vieläkään auennut: Laitikin varmaan tekee osaltaaan ja oman kansansa puolesta sitä samaa työtä omana kulttuurina säilymiseksi kuin monet suomalaiset tälläkin hetkellä Suomen selviämiseksi kansainvaelluksen kurimuksesta. En ole saamelainen. Olen isänmaallinen suomalainen.

Jocke Rantanen

Suurin viha ”saamelaisia” kohtaan taitaa tulla ihan oman ryhmän sisältä.
Saamelaisilla on kova keskinäinen taistelu ja riita siitä kuka saa edustaa ”saamelaisia”.
Keskustelin muutaman ihmisen kanssa Lapissa viime kesänä ja he olivat, yllätys yllätys, sitä mieltä että nimitys ”saamelainen” on virheellinen. Oikea nimitys on lappalainen.
Ne jotka vaativat kaikkia oikeuksia itselleen ovat kotoisin Ruotsin, oliko nyt Arvidsjaurista, joku sikäläinen suku sieltä joka ei edes kuulu alkuperäisväestöön, on aikaan tekeytynyt ”saamelaiseksi”.

RIP

Saamelaisilla on oma paikkansa neljässä valtiossa niin kulttuurisesti kuin alueellisesti. Heillä on oikeus puolustaa sitä. Suomi ja suomen kieli ovat sydämeni koti, haluan silti puolustaa saamelaisuuttakin. Se on oikeus ja kohtuus. En ole saamelainen. Olen isänmaallinen suomalainen. En tykkää YLEn linjasta. En tunne Laitia. En saa mistään etuuksia. En kuulu yhtään mihinkään. Minulla ei ole sidonnaisuuksia saamelaisuuteen. Tämän uutisen kommentit opettivat paljon. Palsta alkoi inhottaa minua NYT. Ja vastaus kirjoituksen otsikkoon: kyllä, saamelaiset kokevat sortoa ja ovat aina kokeneet.
Mitä asiattomaan puheeseen Petra Laitista tulee, voitte ihan lukea edellä olevat kommentit. Tässä vielä tietoja hänestä. Pankaa jullit paremmaksi omassa kilvoittelussanne.
”Petra Laiti eli Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra (s. 30. kesäkuuta 1995 Inari) on saamelaisaktivisti ja Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja. Vuonna 2018 hän toimi Suomen ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtajana. Lisäksi Laiti on vaikuttanut muun muassa City-Sámit-yhdistyksessä, Ellos Deatnu! -aktivistiryhmässä sekä YK:n alkuperäiskansojen nuorten verkoston (Global Indigenous Youth Caucus) puheenjohtajistossa. Hän on ottanut kantaa muun muassa Jäämeren rataa, Tenon kalastussopimusta ja saamelaiskulttuurin appropriaatiota vastaan. ”
”Petra Laiti eli Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra (s. 30. kesäkuuta 1995 Inari)[1][2] on saamelaisaktivisti ja Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja. Vuonna 2018 hän toimi Suomen ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtajana.[3] Lisäksi Laiti on vaikuttanut muun muassa City-Sámit-yhdistyksessä, Ellos Deatnu! -aktivistiryhmässä sekä YK:n alkuperäiskansojen nuorten verkoston (Global Indigenous Youth Caucus) puheenjohtajistossa.[4]
Hän on ottanut kantaa muun muassa Jäämeren rataa, Tenon kalastussopimusta ja saamelaiskulttuurin appropriaatiota vastaan.[5] ”

Anonymous

Ole siis isänmaallinen ja ihannoit henkilöä joka vieläkin on yk toiminnassa mukana.
Valotus sinulle mikä yk on, terroristijärjestö joka hyökkää sanallisesti käskyttäen kreikan kimpuun vaatien avaamaan rajansa islamisteille että pääsevät euroopaan, eli ison joukon saapumisena suomeen.
Oksenna rauhassa ja siirry sitten silakoihin sillä sinne sinä kuulut.

Acc358

”Hän on ottanut kantaa muun muassa Jäämeren rataa, Tenon kalastussopimusta ja saamelaiskulttuurin appropriaatiota vastaan.”
Ymmärsikö vastustaa rataa. Sitähän on perusteltu kuvitteellisella Jäämeren rannalle rakennettavalle satamalla, jota ei ole. Koillisväylää, jota ei voi käyttää, pitkin tulisi laivoja tuohon taikasatamaan ja lasti siirrettäisiin junaan, joka ajaisi Suomen läpi Helsinkiin tai vieläkin etelämmäs. Tämä kaikki siksi, että laivat säästäisivät aikaa, kun ei tarvitse ajaa Hollantiin tai Saksaan. Murmanskissa on jo satama ja rata. Samoin Arkangelissa. Pohjois-Norjassakin on satamia ja rata Ruotsiin. Saman tien sen laivan ajaa Saksaan.
Vastustaa saamelaiskulttuurin appropriaatiota. V…u, ryhdynkin vastustamaan suomalaisuuden appropriaatiota. Perkele, ne käyttävät meidän sanaa ”sauna” ulkomailla. Ihan otsaa kiristää ja näkö sumenee. Loppu tuollaiselle heti ja nyt. Ja tänne tulleet turistit käyvät saunassa ja uimassa. Jokunen opettelee jopa lausumaan muutaman suomalaisen fraasin. Törkeätä.

Anonymous

Tuota noin.
Ei kannattaisi alkaa huutelemaan että saamelaiset kokee sortoa, sitä kun ei tapahdu, mutta kun ulina alkaa kovenemaan niin tottakai silloin sortoa ehkä alkaa ilmenemään mutta se onkin sitten saamelaisten omavika kun sitä synnttävät.

El Comandante Cero

Laiti ja Näkkäläjärvi tähtäävät politiikassa eteenpäin, saamelaisvähemmistökorttia vilautellaan. Mistäs Laiti on muistettu niin herra Heinämäki on symboli globaaliselle vähemmistökansojen alistamiselle. Mitäs muuta on esmes lipsahtanut twitterin päivystävän saamelaisen sivulle jota on vauhdilla poistettu, joo 60-80 vuotiaita ei tarvitse kuunnella eikä isommasti välittää elleivät ole saamelaisia. Sellaiset piiat kuin emäntä, Hutisalon erikoissaamelainen avustaja ja neuvonantaja.

Kaasua kansalle

Täytyy muistaa, että aina kun Saamelaiset joutuu kiistaan niin toinen osapuoli on se ”valtio” missä Saamelainen asuu. Ei tule mieleen, että Suomessa olisi kiistaa Saamelaisten / Suomen valtion kanssa.
Uutisia kun seuraan ahneesti, niin suurimmat riidat ovat tällä hetkellä Norjan / Ruotsin valtioilla omien maittensa Saamelaisia kohtaan. Näiden riitojen aihe on aina 100% maanomistus.
2 kuukautta sitten Ruotsin valtio hävisi maanomistus kiistan Ruotsin Saamelaisia vastaan. Asia ei ole vielä valmis koska ei tiedetä, että valittaako Ruotsin valtio asiasta korkeimpaan oikeuteen.
Norjan valtiolla on maaomistus kiista päällä omien Saamelaisten kanssa siitä syystä, että. Norjan valtiolla on suuren suuri maakaasu projekti päällä. Nyt kun on löytynyt maakaasu lähde, Norjan Saamelaisten poronhoitoalueelta, niin maa-alue riita on sinetöity. Jos Norjan maakaasu projekti toteutuu niin Norjan Saamelaiset menettäisi aivan valtavan alueen tulevalle maakaasu laitokselle.

Anonymous

Voihan sitä naurua jos jänghän purijoilta sähköyhtiöt katkoo sähköt jos ei sovi että maakasuvoimaloita ei saa tehdä.
Nuo kun ei osaa elää kuten serkunsa historissa, ilman sähköä.

Acc358

Siis jossain Norjassa on valtava alue, jolla porot ovat kävelleet ja nyt alueelta on löydetty maakaasua. Eihän siinä tarvita kuin muutama reikä maahan sekä putkisto. Porot voivat edelleen kävellä siellä.

murmeli

Minussa on saamelaisperintöä niin paljon, että voisin lähteä käräjöimään itselleni oikeutta virallisesti saamelaiseksi. Mutta saamelaiset itse ovat niin riidanhaluista sakkia, että en viitsi, enkä jaksa. Jopa saman perheen sisaruksista osa on hyväksytty saamelaisluetteloon ja osa jätetty pois. Eli tämä kuvastaa saamelaisten riitelyä omiensa kesken.
En ole koskaan peitellyt saamelaistaustaani, mutta en ole koskaan saanut mitään vihapostia sen vuoksi. Näytän jopa saamelaiselta enemmän, kuin tämä vaaleatukkainen nainen. Silti kukaan ei ole uhannut minua tappaa tai muutakaan.
Ihmeellinen oli Ylen artikkeli. Jotenkin en usko tällaisten uhkailujen liittyvän saamelaisuuteen. Yleensäkään jos niitä on edes tullut.

Ko

Aivan käsittämätonta puppua, ei kai nyt suomessa kukaan saamelaisia vihaa, olin aivan äimänkäkenä kun presidenttikin siitä Ylen uutisissa puhui, jos on ”vihapostia” saanutkin, niin kyllä ne on tulleet ihan muusta syystä kuin saamelaisuudesta, ja kukapa loppujen lopuksi tietää, vaikka postit olisi tulleet ns. ”omilta”, koska onhan tytöllä aika poikkeavat mielipiteet, joita en usko monenkaan saamelaisen kannattavan.

Anonymous

No, luepa ajatuksella nämä kaikki kommentit.

Anonymous

Nuo kommentit kumpuaa siitä että tuo saamelainen valehtelee, ei siitä että syyttä haukuttaisiin.

Anonymous

Saamelaiseliitillä ja somaleilla tuntuu olevan yhteinen piirre, rasismia täytyy löytyä ja jos ei löydy, niin keksitään.

Inarin mies

Tiervâ tiervâ, saamelainen tässä.
Olen yli 50 vuotta katsellut tätä elämänmenoa ja en ole juuri huomannut meitä sorrettavan. Joskus ennen on toki ollut suomalaistamispyrkimyksiä, kouluissa on opetus ollut suomeksi, on ollut kiusaamista suomenkielisten oppilaiden taholta ym. Nykyään on saamenkielistä opetusta, saa palveluja saameksi jne.
Tämä mainittu ja Miisa Nuorgam, joitakin muita, ovat citysaamelaisia fanaattisia aktivisteja, joiden elämäntehtävä on loukkaantua ja puolestaloukkaantua melkein mistä vaan. Kuten jos valkoisen päässä on intiaanipäähine, tai saamenlakki, suomalaismissillä saamenpuku, se on hirveän metakan paikka.
Nämä ovat jotenkin ristiriitaista porukkaa: Toisaalta ovat hyvin tarkkoina siitä, kuka saa olla saamelainen. Toisaalta ovat ultrasuvakkeina sitä mieltä, että tottakai somali voi olla suomalainen, afgaani on yhtä suomalainen kuin kuka tahansa. En tiedä, onko tämä tyttö saanut kritiikkiä Ohisalon avustajana olemisesta vai saamelaisuuskiihkoilusta, enkä ihmettelisi, vaikka jonkun toisen saamelaisryhmän edustajalta. Uhriutuu saadakseen huomiota ja tappouhkaus voi olla keksittyäkin.

Anonymous

Hyvin puhut. HYvät saamelaiset, älkää vaan menkö vihreiden kelkkaan.

jj

on hyvä asia, että ylä-lappia koskettava asia saa julkisuutta. Ja on aivan totta, miksi pohjanmaalaisia kiinnostaisi lappalaisten asiat. esim vain suomessa ja ruotsissa on voimassa jokamiehenoikeudet,,Saamelais-asiat ja Lappia koskevat asiat tahtovat olla tätä yle-höttöä ja mielikuvien luomista, Olen ns vanhaa poronhoitajasukua ja edelleenkin harjoitan porotaloutta ammatikseni. Ensinnäkin porohoitoon liittyvät keksityt uhat, kuten metsähakkuut, kaivostoiminta, metsäautotiet matkailu.. Todellisuudessa nämä toiminnat tukevat poronhoidon kannattavuutta. Alkuperäiskansalla tarkoitetaan heimoasteella olevaa kansaa joka on tullut valloittajan alistamaksi. Ja tarvitsee tämän takia ILO sopimuksen suojaa. olen 60vuotta täällä kulkenu eikä ole tullut vastaan heimoasteella olevia sukulaisia,,

Laiti on ikärasisti

Petra Laiti on saanut negatiivista julkisuutta Herra Heinämäki ja intiaanipäähine -jupakan lisäksi syyllistymällä itse härskiin ikärasismiin:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ministeri-maria-ohisalon-avustajan-kommentti-iakkaista-hammastytti-ilmoitti-ettei-kuuntelisi-6070-vuotiaita/0241e2f8-a904-30ef-845b-a4fa69e704da
Juuri tuo varmasti ärsyttää ihmisiä, että ulvotaan kurkku suorana omaan viiteryhmään ja suosikkivähemmistöihin kohdistuvasta (usein kuvitellusta) syrjinnästä, ja samalla itse syyllistytään härskiin syrjintään toista ryhmää kohtaan.