Lyhyt tiivistelmä Turkki-Kreikka-tilanteesta

Skärmbild (160)

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa pieni tiivistelmä mistä Turkin ja Kreikan välisellä rajalla olevasta kahinasta on kysymys. Seuraavat faktat on kerätty vähän sieltä sun täältä, mutta pääpaino on eri eurooppalaisilla medioilla.

Kreikan vastaisella maarajalla Turkin puolella on tällä hetkellä kymmeniätuhansia kolmansista maista kotoisin olevia miehiä. Suurin osa heistä on afgaaneja, pakistanilaisia ja bangladeshilaisia. Joukossa on myös jonkin verran pohjois-afrikkalaisia kuten marokkolaisia jne.
Rajalla ei siis ole, kuten perinteiset mediat yrittävät väittää, syyrialaisia naisia ja lapsia. Rajan tuntumassa toki on lapsiakin, mutta he ovat vanhempiensa mukana liikkeellä olevia pikkulapsia. Eikä tämä joukko ole kuin yksittäisiä perheitä. Mitään ”yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijalapsia” rajalla ei ole. Kyse on aivan samanlaisesta illuusiosta kuin 2015, jolloin annettiin ymmärtää, että sieltä tulee syyrialaisia lapsia ja naisia. Joita nyttemmin tiedetään tulijoiden joukossa olleen erityisen vähän.
Nämä afgaanit ja pakistaanot ovat useissa tapauksissa asuneet Turkissa jo vuosia ja olleet mukana ihan normaalissa turkkilaisessa työelämässä.
Turkki on tässä tilanteessa kertonut näille miehille, että Euroopan raja on nyt auki, ei muuta kuin menoksi. Turkki ohjaa ja ”työntää” näitä tulijoita Kreikan rajalle. Monien medioiden mukaan Istanbulista ja muista kaupungeista on kuskattu bussikaupalla miehiä rajalle ja kehotettu jatkamaan matkaa rajan yli Kreikkaan.
Tässä tilanteessa kun tulijat sitten ovat aivan Kreikan rajan pinnassa niin turkkilaiset sotilaat ja poliisit eivät anna enää mahdollisuutta perääntyä takaisin Turkkiin sisämaahan päin. Tulijat ovat ikään kuin eturintamassa, josta ei pääse eteen- eikä taaksepäin.
Ongelma syntyy Euroopassa nyt siitä, että on olemassa kaksi leiriä:
A) Ensimmäinen pooli sanoo, että Kreikan on noudatettava Geneven sopimusta, jonka mukaan turvapaikanhakijalla on oikeus hakea Kreikasta turvapaikkaa. Tätä koulukuntaa edustaa esimerkiksi selviten Suomen sisäministeri Maria Ohisalo. Myös esimerkiksi Tanskan merivartioston alukset ovat kuskanneet merellä seilaavia kolmansien maiden miehiä Kreikkaan.
Ohisalo on kertoillut selväsanaisesti, että Suomi tukee sitä, että tulijoiden on saatava hakea turvapaikkaa Kreikasta. Kreikan on avattava raja.
B) Toisen koulukunnan mielestä Turkin toimet ovat puhtaasti invaasiota. Turkki käyttää kolmansien maiden miehiä jonkinlaisina sotilaina, ”pehmittäjinä”. Kreikka tietenkin vastata invaasioon pyrkimällä pitämään rajan kiinni, että kymmenet tuhannet miehet eivät pääsisi Kreikkaan. Sillä sen jälkeen heitä ei saa enää ikinä pois Kreikasta.
Tässä yhteydessä kannattaa huomata se, että Turkin ja Kreikan välillä on ollut enempi tai vähempi erilaisia jännitteitä jo vuosikymmeniä, joten Kreikan näkökulmasta tilanne on tällä hetkellä puhtaasti Turkin hyökkäys, eli invaasio.
_______________
Tilanne on skitsofreeninen. Se kuvastaa hyvin millaista on eurooppalainen solidaarisuus ja ketä kohtaan: Kun Kreikka haluaa pysäyttää invaasion rajalleen niin jotkut Euroopan maat vaativat Kreikkaa lopettamaan invaasion estämisen ja jotkut maat jopa konkreettisesti tukevat Turkin puolelta tulevia hyökkääjiä pääsemään Kreikkaan.
On mahdollista, että Kreikkaan jopa syntyy tilanne, jossa Itä-Euroopan maat tukevat Kreikkaa kun Länsi-Euroopan maat tukevat Kreikkaan kohdistuvaa invaasiota. Konkreettisesti.
________________
Tässä tilanteessa koko Geneven pakolaissopimus pitäisi romuttaa, sillä sitä käyttävät hyväkseen turvapaikka-aktivistit. He eivät näe Turkin toimissa mitään invaasiota vaan tulijat reppanoina sotaa, vainoa ja kidutusta paenneina henkilöinä. Samalla tulijat käyttävät turvapaikkasysteemiä väylänä parempaan ja ilmaiseen elämään.
Turvapaikka-aktivistit vaativat, että Kreikan raja on saatava auki ja kaikkien turvapaikkaa hakevien hakemus on käsiteltävä. Ohisalo ja muut Pohjois-Euroopan kiiluvasilmäiset aktivistit näkevät tässä tilaisuuden: Koska on selvää, että vuoden 2015 tapaista Euroopan läpikävelyä ei tule, niin Kreikasta voidaan aina lennättää tuhansia tulijoita lentokoneilla Euroopan joka kolkkaan.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.