Koronaa vastaan appelsiinikiljulla

istock-482078328-k8X11srZzStalkvYt831Ww

Korona voi masentaa ihmisen, varsinkin jos kävisi niin, että viinakaupasta loppuu viina. Mutta, onneksi meille jää appelsiinkilju.

Sitä voi joka mies tehdä kotioloissa hyvin yksinkertaisilla ohjeilla. Lisäksi se on edullista. Appelsiineja sitäpaitsi alkaa ilmastonmuutoksen myötä kasvamaan Pohjolassakin, joten miksipä emme jo etukäteen opettelisi miten tehdään muutaman päivän pika-appelsiinikiljua. Appelsiinikiljuun saa nopeasti ja aika paljon prosentteja.
Resepti:
1) Esimerkiksi 10 litran ämpäriin 10-15 appelsiinia. Ei ole niin markan päälle, mutta vähintään tuo määrä. Appelsiinit laitetaan muovipussiin ja murskataan nyrkillä mössöksi. Ei tarvi olla mitään hilloa vaan riittää, että aplarit murskataan ”auki”. Kun paketti on mössönä se laitetaan pakastimeen ja jäädytetään yhdeksi tai useammaksi  appelsiinijääkalikaksi.
2) Appelsiinijääkalikat otetaan pussista ja laitetaan ämpäriin. Perään 2-4 kiloa sokeria, joka sekään ei ole niin kilon päälle. Lopuksi haaleaa vettä ämpäri täyteen. Mitään muuta ei tarvita. Seokseen voi yrittää saada pehmeämpää makua vaikkapa omenoilla, tai mitä mieleen juolahtaa, sillä itsessään pelkkä appelsiinikilju on aika tymäkän makuista.
On olemassa kahta koulukuntaa miten mäski laitetaan ämpäriin. Joko se voidaan laittaa tiiviiseen muovipussiin, joka suljetaan solmulla. Tämä ei tarvitse mitään vesilukkoja. Pussi paisuu muutamassa päivässä isoksi palloksi ja siitä huomaa, että käyminen edistyy. Jotkut tekevät kaikenlaisia desifioimiskikkoja ja hifistelevät vesilukoilla, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Molempi parempi. Joidenkin mielestä pussissa käytetystä kiljusta tulee ”terävämpää”. Itse suosisin pussitapaa.
3) Kilju alkaa käymään jo parissa päivässä ja viimeistään kolmantena päivänä pussi on pullea kuin ilmapallo. Tässä vaiheessa prosentteja on jotain 4-6, ja parilla lisäpäivällä siihen saadaan + – 10 prosenttia. Eli vähintään viidessä päivässä kilju on juotavaa ja menee päähän kuin metrinen halko. Kiljua ei toisin sanoen tarvitse käyttää viikkokausia. Niin voi tehdä, mutta itse käymisprosessi on lopussa muutamassa päivässä.
Ainoa huono puoli appelsiinikiljussa on se, että se on todella hapokasta ja aiheuttaa järkyttäviä jysäreitä. Ja kiljuillan jälkeen pitää varata närästyslääkettä. Hapokkuudesta voi yrittää päästä eroon sihtaamalla juomaa niin tarkkaan kuin mahdollista ja antaa sen laskeutua hyvin. Juoman voi ensin laskea keittiösiivilän ja sen jälkeen sukkahousun läpi. Päälle vielä vähintään päivän laskeutuminen jääkaapissa. Sitten vain varovasti juomaa lasiin, että pohjalle kerääntyvä sakka ei tule mukana.
Siinäpä se. Kuten sanoin menee päähän ja aiheuttaa kauhistuttavan kankkusen. Mutta molemmat kai ovat juopottelun tarkoitus.
 

Subscribe
Notify of
guest
42 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
T

Itse olen koronaepidemian rohkaisemana ostanut elämäni ensimmäisen Corona-oluen.

Anonymous

mutta alkosta on saatavissa myös corona brändyä.Siinä vasta aine viruksen torjuntaan.

Vaikeneminen on myös valehtelua

En tiedä auttaisiko kiljukaan sietämään sitä tietoa, mitä nyt on hys hys, että rajojen kiinni laittaminen ei koske turvapaikanhakijoita. Kansainväliset velvoitteet nääs. Miksi ei sanallakaan mitään mainittu tästä? Millä ne tulevat, hakeeko Suomi lentokoneella? Kreikka kuljetti osan jo mantereelle lähtövalmiuksiin.

Anonymous

Jep. Kyllä niitä sieltä roudataan jatkuvalla syötöllä.

kanander

Katsotaanpa, millaisen rajojen sulkemispäätös valmistellaan sisäministeri Ohisalon johdolla. Kyllä sitä maahanmuuttoakin padottaisiin, jos Suomen saisivat tulla vain jo täällä asuvat. Se sadan 175 matun poppoo tosin saattaa päästä sisään.
Appelsiinikiljun rinnalle nostan suurten ikäluokkien miesten pikasiman: pannaan Kossupulloon kaksi rusinaa ja hölskytetään ja juoma on valmista nautittavaksi.

Suomi Finland

Kolmekymppisiä partavauvoja 175 kappaletta. Oikeat lapsethan eivät yksin ilman perhettään noille Kreikan saarille ole tulleet. Sehän on selvä.
Eikö olisi parempi antaa heidän olla turvassa siellä Kreikan saarilla kuin tuoda heidät epäinhimillisesti tänne kylmään Pohjolaan sairastumaan ja kuolemaan.

Ilmari

Kuka tällaista tietoa levittää? Totta ja rajojen sulkeminen koskee myös turvapaikanhakijoita.

Anonymous

Ohisalon päämajamestari Pimiä voi olla er mieltä.

Kyllä kansa tietää

Kuka muistaa -90 luvun taitteen ja sen mitä silloin taloudessa, maahanmuutossa ja lakoissa tapahtui? Mitä pääministeri teki ja mitä presidentti teki? Miten vietettiinkesälomat ja mitä niiden jälkeen tapahtui?
Nyt meneillään oleva näytelmä on ihan 1:1:een. Silloin oli somalit, nyt arabit. Silloin oli pankki/yleislakko, nyt korona/postinlakko. Silloin presidentti puhui pehmoisia ja pääministeri toteutti globalistien käskyjä. Niin nytkin.
Aivan sama tarina, välissä vain 30 vuotta. Miettikää ja vertailaa. Aivan sama teatteriesitys kuin nytkin.
Ensi syyskuusta lähtien on siis sitten odotettavissa sellainen konkurssiaalto ettei paremmasta väliä.

Kyllä kansa tietää

Onhan niillä. Toimitatapa on sama mutta nyt se tehdään Suomen sijaan koko euroopalle. Koko talaous romahdutetaan. Yksityisyrittäjät menevät ensiksi konkurssiin, sen jälkeen niiden työntekijät joilla on lainaa, menettävät talonsa ja lopputulemana kansalaisten varallisuus jota on ehditty jälleenkeräämään, siirretäään parempiosaisten haltuun.
Samalla tavalla nytkin höpötetään työvoimapulasta niinkuin silloin. Samalla tavalla katkaistaan maan (euroopan) talous pariksi viikoksi. Kun siihen laitetaan kesälomat ja kesälomakorvaukset päälle, niin konkurssiaalto on valmis. Ja sen seurauksena saadaan palkkoja laskettua kun työttömiä on …keleesti.
Ja kuin pisteenä i:n päälle oli Hesarissa luettavissa Saulin puhe (vissiin eilinen). Mitäs se sanoikaan pörssikursseista ja uudesta maailmanjärjestyksestä?
Ainoa suurempi ero on se että nyt tämä tapahtuu koko euroopalle.
En tiedä onko Pate sen verran nuoria ettei muista. Mutta itse vanhana muistan hyvinkin tuon ajan tapahtumat. Esko ja Mauno yhdessä junaili ja Paavo peesaili. Sitä oli juuri valmistunut kouluista ja aloitti työelämän. Firman kahviossa sitä sitten ihmeteltiin että mihin tämä kaikki oikein johtaa. Ja sehän johti 115000 suomalaiset itsemurhaan. Mitenkähän nyt?

Kyllä kansa tietää

“Follow the money” on vanha sanonta joka toimii tälläkin kertaa.
Ihan aluksi tulee muistaa että korona ei ole vaarallisuusasteessa edes kausi-influenssan veroinen. “Aiheuttaa terveelle ihmiselle ylähengitysteiden lievän infektion”, Duodecim. Normaali kausi-influenssa tappaa vuodessa 250 000 – 650 000 ihmistä maapallolla (WHO). Koronalla on nyt menossa alle 5000. Mutta sillä uutisoinnilla, kuolemien määrällä, se saadaan näyttämään paljon pahemmalta. No, kausi-influennsasta on ollut jo 300 ihmistä tämän vuoden puolella tehohoidossa. Eilen vasta ensimmäinen korona-hminen.
Kun asioita katsotaan historiallisella perspektiivillä niin kansa on ehtinyt kerätä varallisuutta ja korottaa elintasoaan sitten -90/91 romahduksen. Ja kun suuret ikäluokat (ja jopa heidän vanhempansa) kuolevat sankoin joukoin vanhuuteen, niin se omaisuus joka sieltä tulee seuraaville sukupolville (vanha raha, 83 miljardia euroa pankkitileillä), niin se täytyy saada kansalta pois. Jottei käy niin että seuraava ja sitä seuraava sukupolvi ei olekkaan velkakierteessä. Joku 100 000e tilille antaa kummasti pontta pitää välivuosi töistä tai lahjoittaa se lasten asuntoon, jottei heidän tarvitse tehdä alipalkattuna töitä. Ja lapsilla on mahdollisuus perustaa perhe heti nuorena. No, sen rahan voi käyttää niin moneen muuhun sellaiseen, joka ei ole EU:n edun mukaista.
Kuvitellaan nyt sitten että meiä hallitsee pieni osa maailman rikkaista ihmisistä, käytetään nyt heistä vaikka sanaa joukko. Suomi on maa jossa tehdään ehkä maailman parasta katetta. Tämä joukko on ostanut meiltä keskeisen infran, tuotantolaitokset, luonnonvarat ja omistaa meidän tukkuverkostoamme. Ja nyt kun talous ajetaan hetkellisesti alas, niin tämä joukko voi antaa ihmisille potkuja, sulkea firmoja, lopettaa alihankintaa ja pitää maata vaikka vuoden polvillaan. Heillä on siihen varaa. Sen jälkeen, kun hedän hallitsemansa rahoituslaitokset alkavat pilkkahintaan myydä kiinteistöjä, yrityksiä, maata, … kaikkea millä on velkaa, he voivat käynnistää täälä tuotannon uudelleen. Ja tehdä entistä enemmän voittoa koska kansan talous ei kestä olla vuotta työttömänä. Tai ilman tuloja.
Tämä on hyvin yksinkertaista. Ja ihan sama toistui -90 luvulla kun silloin -70 luvulta alkanut nousukausi oli vaurastuttanut suomalaiset ennennäkemättömästi. Silloin vielä “joukko” ei päässyt tänne huseeraamaan vapaasti koska emme ollut EU:n alaisuudessa ja meillä oli “ulkomaalaispykälä” lainsäädännössämme. Mutta aikeet olivat nähtävillä jo silloin.
Ja suurin syypää tähän tulevaan tilanteeseen ovat suomalaiset itse. Suomalaisilla kotitalouksilla on keskimäärin 118 000e lainaa. Ja kun minulla ei ole, eikä perhenjäsenillämme, niin jollakulla on sekin laina. Ja ne ihmiset joilla tuo laina on, ovat nyt purjeessa. Minua ei tuleva romahdus haittaa. Minä pärjään nykyisellä elintasollani hautaa asti. Ja jää perukunnallekkin tapeltavaa. Mutta ne muut, toivoisin etteivät olisi niin juosseet halujensa perässä. Olen toki tästä varoitellut kohta 10 vuotta.
Ja kun ymmärtää historiaa niin ymmärtää omaa maatakin paremmin. Tässä aikoinaan sain käsiini kirjasarjan “Geoteknisiä tiedonantoja” mistä kävi selville että Suomi ja sen maaperässä olevat jalometallit oli kartoitettu kahteen kertaan ennen vuotta 1920. Sen olviat tehneet saksalaiset, englantilaiset ja ruotsalaiset. Kysyinkin kontaktiltani Hollannin hovissa että “Voisiko olla niin että Suomelle myönnettiin itsenäisyys jotta tänne päästiin kaivamaan. Sillä sen jälkeenhän tapeltiin 20 vuotta siitä tuleeko tästä kapitalistinen, kommnistinen, diktatuuri vai sosialistinen maa. Ja juuri ne maat tunnustivat Suomen itsenäisyyden joissa oli “joukon” omistamat keskuspankit”. Kontaktini sanoi:”Sinun tulee ymmärtää että aika ei merkitse näille ihmisille mitään. Vain päämäärä merkitsee”.
No, meni vähän viereen. Mutta kun asiaa tarkastelee pidemmällä aikajaksolla, niin tässä on taas kerran kyse siitä että maan talous romahdutetaan, maa velkaorjuutetaan ja siten saadaan se tiukkaan hallintaan. Minä näen tässä selvän jatkumon aiempaan kaavaan.
Muuten, PT-mediakin voisi joskus tehdä muuta kuin aina kysellä. Olisi mukavampi jos olisi välillä väittämä. Mutta joku idiootti on opettanut suomalaisille että “kyselemällä ei tee virheitä” ja “viis kertaa “miksi” niin voitat kyselyn aina”. Tällainen ei kehitä. Olen joskus miettinyt että pitäisi käydä sielä Osman baarissa ihan turinoimassa. Mutta katsotaan nyt missä se uusi majapaikka on. Voi olla lähelläkin. Minä mielelläni keskustelen asioita. Väittelen vähemmän.

Timo Qvantti

Käytettävän muovipussin on parempi olla “elintarvikemallia”, koska “tavallisesta” irtoaa pahimmillaan todella suuret määrät erilaisia todella haitallisia kemikaaleja. (Sen vuoksi esim. vauvojen tuttipulloissa on BPA:n käyttö kielletty. Tosin BPA on vain yksi “sadasta” haitallisesta kemikaalista.)

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Appelsiinikiljussa on paljon c-vitamiinia. Se on hyväksi jos/kun sairastut coronaan. Ja känni on tietysti plussaa. Täytyypi huomenna mennä kauppaan…

Anonymous

En suosittele. Pienikin määrä alkoholia alentaa avstustuskykyä ja juuri nyt kerran vuosisadassa sitä tarvitaan eniten.
Korona menee ihmiskunnan pandemioissa sijalle 2 tai 3 ruton jälkeen.

Anonymous

Tupakointi näyttää nostavan sairastuneen kuoleman riskiä huomattavasti joten nyt on hyvä aika lopettaa tai pitää taukoa.

Anonymous
Aappa

Vaikea kuvitella pahempaa kauhuskenaariota kuin se, että Suomesta yht’äkkiä loppuisi alkoholin saanti.

Fatwantarkistaja

Tätä vasten kannattaakin heti aloittaa täysin kusipäinen hamstraaminen, ellei ole jo aloitettu. Kämppään tarvitaan sen verran tilaa, että sinne katon rajaan mahtuu makuulavitsa ja kusiämpäri. Kyllä niitä neliöitä sitten vapautuu, kun näkee hieman vaivaa sen eteen.

sleepy

Alko pitää korjata yritysmallisesta viinakaupasta peruspalveluksi, mihin on oikeus kaikilla Suomen kansalaisilla. Kun tekee mieli vetää viinaa, niin Alkon pitää järjestää humaltuminen. Vain näin takaamme kansan spurguuntumisen 2000-luvulla.

Anonymous

PT-HL:än koronantorjuntaohje. Tällä reseptillä unohdat koko perkeleen viruksen muutamaksi päiväksi.

Suomi FInland

Vähän naurattaa se, että huumeveikot joutuvat kusisempaan paikkaan kuin normaalisti. Salakuljetus vaikeutuu huomattavasti ja huumeet loppuvat. Toivottavasti tajuavat lopettaa mömmöjen vetämisen.

- Soomepois Eestist -

Kas näin Hollannissa, paikallisten “kahvikauppojen” eli “coffeeshoppien” ovet laitetaan coronan vuoksi säppiin. On siinä pössyttelijöillä ihmettelemistä!
Myös seksiklubit laittavat lapun luukulle, mutta onneksi netistä voi katsella pornoa.
Pohdiskelen vaan jotta paljonkohan nousee kukkaruukkujen, mullan ja hampunsiementen kauppa kun jengi aloittaa kotiviljelyn?
Eniten tuossa uutisessa nauratti kun saksalaiset olivat rynnänneet (nyt ilman aseita) huumekaupoille, koska tuolloin ei ollut tiedossa koska rajat menevät kiinni Saksan ja Hollannin välillä. Se Schengen alueesta ja vapaasta liikkuvuudesta ainakin kuukaudeksi! Olisi voitu tehdä samoin jo v. 2015…
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006440734.html

Anonymous

Veikkaan, että huumekauppa vaan siirtyy entistä enemmän rikollisten viranomaisten haltuun.

ryynäs-horttanainen of finland

onhan se olemassa tuo mestarin pikakilju. Respti löytyy hopeavihreän pussin kyljestä. Ei muuta kuin 30 litran pänikkä, 4 kg sokeria ja odottelua vuorokausi. Flavonoidit voi nautiskella vaikka vihreän teen muodossa.

ryynäs-horttanainen of finland

suomessa ei ole nykyisin laitonta tehdä kiljua ilman hedelmiä, pitää vain löytää se hiiva, joka innostuu ilman hedelmiä.

Fatwantarkistaja

Pikahiivaa saa kaupasta. Kolme päivää ja kirkastus pari lisää. Taas möykkäät tukka täynnä pari viikkoa.
Viini ottaa kauemmin aikaa, mutta on jopa kiljua halvempaa, jos sitä sontaa aikoo mehutiivisteellä saada juotavaan kuntoon. Viiniä ne 1600-luvun antiikin Kreikassakin dokasivat mielin määrin ja sieltähän se sivistyskin on kotoisin.
Mehukiljun laskisin viiniksi, jos on vain nuo kaksi vaihtoehtoa.

ryynäs-horttanainen of finland

vielä haluaisin kommentoida tuota n. 16-tunnin pikakiljua, joka käy 50-asteessa. Sen kun laskee 2-3 kertaa metrin korkuselta alas, niin häviää turhat kaasut. n. 30v-kokemus.

Terhomatti Hämeenkorpi

Kiitos, Pate, reseptistä! Ei siinä muuta huonoa näin korona-aikana kuin että jos tulee perkeleellinen krabbis, niin selllaista ei enää kattele näin vanhana äijänä. Kai mä teen sitä kossusimaa kuitenkin…

pöh

Muutaman päivän pämppäämisen jälkeen krapulassa on räkää ja hengitysvaikeuksia ilman coronaakin, ja taatusti ahdistaa coronat ( ja muut asiat) vielä enemmän.

Fatwantarkistaja

Sehän siinä on, ettei uskalla lopettaa. Ammatin varjopuolia.

Kiljumestari

Onneksi hullut ihmiset eivät ole vielä sokeria ja hiivaa hamstranneet, mutta nyt kun lukevat tämän sekin saattaa tapahtua. Tuohon ohjeeseen, itse tein 70-80 luvulla vähän samanlaista mutta siihen kuului pakastetut perunat ja hirvensarvisuola, joka lisättiin muutaman päivän jälkeen ikään kuin antamaan vielä lisäpotkua käymiselle.Se piti käydä tarkasti pois tai sai ankaria vatsanvääneteitä, eli vähääkään keskenkäynyttä ei pitänyt juoda.Isossa kusiaispesässä se piti käyttää, koska kotonahan sitä ei uskaltanut tehdä. Tuo aine oli parempaa juoda kuin “isojen poikien” rapakilju ja meni päähän kuin metrinen halko. Oli pari mukavaa kesälomaa kun kiljua tehtiin muutaman viikon välein ja opeteltiin ryyppäämään. Ja kilju antoi rohkeutta ja pääsi jopa koittamaan pillua, oi niitä aikoja.

Sysmän sima

”Sysmän sima” tehdään just perunoista ja hirvensarvisuolaa lisätään. Tein sitä aikoinaan ja se oli kovaa tavaraa muttei hyvää. Itse join sitä max puoli litraa mutta tuttuni jopa väenväkisin osti minulta pari pulloa viinanhimoissaan.

Kiljumestari

Samaa tavaraa. “isot pojat” epäilivät sen tehoa kun se ei maistunut eikä haissut hiivakuralle ja ei tullut kurapaskoja housuun ryyppyillan jälkeen. Kerran lentopallo illassa vein muutaman mehukatti pöntöllisen maistiaisiksi. Naureskelivat ettei tällainen “mehu” mene edes päähän. Pari ukko oli nurin parin tunnin jälkeen ja sekös meitä nauratti. Siihen tuli vielä mukavat hiilihapot pienellä jälkikäynnillä ja kun ne laittoi vuorokaudeksi järveen oikeissa pulloissa.

sleepy

Älkää ryypätkö. Muuta ohjetta ei nyt tule.

Aseotrooppi

Unohtui ohjeesta se tärkein työvaihe: tislaaminen, tislaaminen ja vielä kerran tislaaminen.

MK

“On olemassa kahta koulukuntaa miten mäski laitetaan ämpäriin. Joko se voidaan laittaa tiiviiseen muovipussiin, joka suljetaan solmulla. ”
Siis laitetaako ämpäriin sisälle uusi pussi ja tavarat kaadetaan siihen?
Vai laitetaanko ämpäri vaikka muovisäkkiin ja se solmuun?

Make Kiljunen

Vastaan itselleni: Käytä käymissankoa. Mahtuu enemmän tavaraa ja vesilukko siistii hommaa.

Varmaan joku kysynytkin: Miksi hedelmät / raaka-aine pitää pakastaa?