Aftonbladet 2018: Globalisaatio suojaa ihmisiä pandemioilta

Skärmbild (214)

Sattuipa nettiä selatessa vastaan Aftonbladetin kolumnistin Johan Norbergin reilu vuoden takainen kolumni, jossa Norberg kertoo kuinka ”Globalisaatio suojaa meitä pandemioilta”.

Toimittaja kertaa ensin espanjan taudin tapahtumia satakunta vuotta sitten, jolloin kuolla kupsahti rapiat 50 miljoonaa ihmistä. Niin ikään mainitaan musta surma, joka kaatoi ihmistä kuin heinää.
Norberg lähtee analysoimaan asiaa siltä kantilta, että joidenkin tutkijoiden (joita ei mainita artikkelissa) mukaan moderin ihmisen maailmanlaajuinen liikkuvuus on juuri se, joka pelastaa meidät pandemioilta. Kun viruksenkantajat tunkevat itsensä täpötäysiin busseihin ja metroihin ja lentelevät ympäri maailmaa niin siinä on tulevaisuuden ihmiskunnan pelastus vittumaisilta pandemioilta, Norberg kertoo.
Norbergin mukaan meidän pitää lähtökohtaisesti ymmärtää eräs pikku seikka. Nimittäin se, että juuri eristäytyneisyys on ollut tuhoisaa monille alkuperäiskansoille. Kun alkuperäiskansat ovat olleet eristyksissä muista ihmisistä tuhansia vuosia niin joku hyvinkin pieni meille lähes huomaamaton sairaus kaataa koko alkuperäisväestön, jos yksikin saa valkoisen miehen tartunnan. Kuten esimerkiksi intiaanit, jotka kuolivat valkoisen tuomiin sairauksiin, mutta josta valkoiset itse eivät olleet moksiskaan.
Koska useimmat virukset mutantoituvat niin ne ovat uusia versioita vanhoista. Espanjan tauti oli uusi versio parikymmentä vuotta aiemmasta viruksesta ja syy miksi espanjan tauti kaatoi juuri nuoria ihmisiä, ei vanhoja, johtui siitä, että vanhuksilla oli jo immuniteettia aiemmalle taudille.
Artikkeli loppuu:
– Jos siis odotat jotain suurta influenssapandemiaa, joka tappaa meidät kaikki niin voit lohduttautua sillä, että olet ehkä jo kokenut sen sikainfluenssan 2009 ja lintuinfluenssan 2014 muodossa. Ja koska ihmiset liikkuvat nykyään yhtä paljon kuin virukset niin se tekee asiasta sen, että siitä ei tule enää vuoden 1918 espanjan tautia.
______
Noh, ehkä Norberg on osittain oikeassa.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.