Onko tiedon puute somalian kielellä sittenkään suurin ongelma koronan leviämiseen Rinkebyssä?

Skärmbild (180)

Somalitaustaisten suuri koronatartuntojen määrä ja siitä johtuvat kuolemat ovat puhuttaneet. On väitetty, että somalialaisille ei ole ollut tarpeeksi informaatiota heidän äidinkielellään.

Esimerkiksi monet rinkebyläiset yhdistykset ovat kertoneet, että tietoa ei ole ollut saatavilla somaliaksi ja siksi monet kielitaidottomat henkilöt eivät ole tienneet koko koronaviruksesta yhtään mitään.
Yleinen selitys on siis se, että koronavirus on lähtenyt leviämään ongelmalähiöissä sen takia, että ulkomaalaistaustaisille ihmisille ei ole ollut tarjolla tietoa. Jos näin olisi niin silloin valtion toimia voitaisiin kritisoida hyvin vahvasti. Valtion tehtävä tässä tilanteessa on informoida niin paljon, että kielitaidottomimmatkin ymmärtävät mistä on kyse.
Voidaan kysyä, että eikö valtiovalta ole sitten informoinut ihmisiä? Nimittäin ainakin Sverigesradiolla (=Yle) on ollut jo pitkään kattavaa uutisointia koronasta somalian kielellä. Lista viime kuukausien lähetyksistä:
(Artikkeli jatkuu linkkilistan jälkeen)
28. tammikuu:
https://sverigesradio.se/artikel/7394098
https://sverigesradio.se/artikel/7394313

31. tammikuuta:
3. helmikuuta:
4. helmikuuta:
5. helmikuuta:
7. helmikuuta:
24. helmikuuta:
25. helmikuuta:
26. helmikuuta:
27. helmikuuta:
28. helmikuuta:
2. maaliskuuta:
3. maaliskuuta:
4. maaliskuuta:
5. maaliskuuta:
6. maaliskuuta:
9. maaliskuuta:
10. maaliskuuta:
11. maaliskuuta:
12. maaliskuuta:
13. maaliskuuta:
14. maaliskuuta:
15. maaliskuuta:
16. maaliskuuta:
17. maaliskuuta:
18. maaliskuuta:
19. maaliskuuta:
20. maaliskuuta:
21. maaliskuuta:
22. maaliskuuta:
23. maaliskuuta:
24. maaliskuuta:
https://sverigesradio.se/artikel/7437634
 
Voidaan siis huomata, että viime viikkojen aikana lähetyksiä on ollut useita päivässä. Kaikki listan uutisartikkelit ja uutispuheet käsittelevät koronavirusta samalla tavalla kuin sitä käsitellään ruotsin kielellä. Kannattaa myös huomata se, että somaliaksi tietoa on ollut enemmän saatavilla kuin vaikkapa suomen kielellä.

Kysymys kuuluukin nyt, että mikä voisi olla se tosiasiallinen syy miksi korona leviää kulovalkeana ongelmalähiöissä?

 
Listan keräsi Madeleine J Lilja Rönnquist.
HUOM!! Vaikka aihe on raflaava niin ei kannata kommentoida tyhjänpäiväisillä solvauksilla. Kaikki solvaukset ja kuolemafantasiat poistetaan!!

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.