Miksi Ruotsi ei tee jyrkkiä päätöksiä koronan takia?

Skärmbild (243)

Monet suomalaiset, ja yleisesti ulkomaalaiset ihmettelevät Ruotsin tapaa toimia koronavirusepidemian aikana. Koulut ovat auki ja verrattuna esimerkiksi Suomeen niin Tukholmassa, jossa virusepidemia on suurin, ei ole tehty suomalaisten näkökulmasta mitään.

Yritän hieman avata syitä miksi näin on. On olemassa kaksi linjaa miksi näin toimitaan. Ensinnäkin, kyse ei ensisijaisesti ole pääministeri Stefan Löfvenistä tai kenestäkään muustakaan poliitikosta. Olisi helppo sysätä vastuu Löfvenin niskoille ja sen jälkeen huutaa naama punaisena kuinka on Löfvenin syytä koko epidemia.
Ruotsi on yhteiskuntana tosiasiassa hyvin erilainen kuin Suomi. Suomalainen on tottunut kieltoihin ja käskyihin. Suomalainen ottaa lakin nöyrästi käteensä ja tottelee. Se mitä ylhäältä tulee, se on laki. Kun taas Ruotsissa ei toimita näin. Tällaiselle ei ole minkäänlaisia perinteitä ja Ruotsissa toimitaan kehotuksien kautta vetoamalla ihmisten järkeen. Konkreettinen esimerkki on vaikkapa se, että Suomessa voi ihan hyvin laittaa kyltin ”Tupakointi kielletty!” kun taas ruotsalainen ei kirjoittaisi niin. Ruotsalainen virittelee jonkinlaisen omaantuntoon vetoavan pyynnön ”Me emme tupakoi täällä.”
Toinen esimerkki, joka ei liity koronaan, mutta josta huomaa maiden välisen eron, on kameravalvonta. Suomessa kameroita on joka paikassa. Pihat, parkkipaikat, torit, rappukäytävät ja suurin piirtein yleiset vessatkin kuvataan. Sen kun nostaa tolpan pystyyn ja laittaa kameran kuvaamaan. Kun taas Ruotsissa kameravalvontaan tarvitaan lääninhallituksen lupa. Jos huoltoaseman pitäjä haluaa mittarikentälle kameravalvonnan siihen tarvitaan lupa. Taloyhtiön parkkipaikalle ei välttämättä saa kuvauslupaa ja rappukäytävän sisäänkäyntiin on turha edes yrittää hakea lupaa.
Joidenkin mielestä Ruotsin tapa toimia on järjetöntä, hullua. Miksi ei voida koronaepidemian takia vain määrätä tiettyjä kieltoja voimaan. Niitä ei määrätä siksi, että sellainen ei kuulu kulttuuriin. Ruotsin esivalta on kyllä KEHOTTANUT VAKAVASTI pysymään kotona ja välttämää isompia kokouksia, mutta mitään sellaista määräystä ei ikinä saada aikaan kuin vaikkapa Tukholman läänin sulkeminen kuten Uusimaa suljettiin.
Suomalainen sössöttää kameravalvonnasta, että kun ei ole salattavaa niin ei ole pelättävää. Ruotsalainen ei ajattele niin vaan siten, että kellään ei ole oikeus vahtia toisten ihmisten tekemisiä ikään kuin salaa.
Toinen syy miksi Ruotsissa toimitaan kuten toimitaan on se, että jos koulut lätkäistäisiin nyt kiinni niin Rinkebyssä ja Rosengårdissa olisi muutama tuhat joutilasta uusruotsalaisnuoruaista, joilla ei ole mitään tekemistä. Kun he lonnivat keskenään kaduilla, jossa ei ole aikuisia, niin nuorukaisille saattaa tulla mieleen mitä tahansa älytöntä. Esimerkiksi ryöstely tai jättimäinen autogrilli.
Tätä asiaa ei kannata väheksyä. Ruotsalaiset poliitikot joutuvat ottamaan tämänkin aspektin huomioon ja se lienee suurin syy siihen miksi kouluja ei ole suljettu. Antaako koronalle vähän liekaa vaiko ottaako riski, että uusruotsalaispennut tuhoavat koko lähiön.
Suomessa on siis helppo tehdä radikaaleja päätöksiä, kuten nyt sulkea Uusimaa. Ihmiset tottelevat eikä monikaan kyseenalaista asiaa. Ruotsissa asiasta syntyisi valtava rähinä eikä poliisilla olisi mitään resursseja valvoa Tukholman ulosmenoteitä. Kun poliisin kapasiteetti olisi tietarkastuksissa niin uusruotsalaispennut tyhjentäisivät sillä aikaa kaikki kaupat.