Mielipide: Juha Mäenpää; Suojaimista pulaa?

Maassamme on nyt poikkeuksellinen biologinen uhka, covid 19 virus. Mielestäni suurin uhka, mikä voi lisätä viruksen aiheuttamia kuolemia, on sairaanhoitohenkilöstön sairastuminen. Sairastuneista lääkäreistä on jo useita esimerkkejä maailmalta, ja suomessakin on altistuneita sairaanhoitohenkilöstön työntekijöitä.

Tilanne on myös ongelmallinen teollisuudelle koska suojainten menekki on valtava ja kaikki maat haluaa ostaa niitä. On täysin järjenvastaista että Suomesta on myyty ulos suojaimia valmistanut yritys, sekä EU-kilpailutuksen ”ansiosta” suojainhankinnat on siirtyneet ulkomaiseen tuotantoon.

  • Suurimman uhan, eli sairaanhoitohenkilöstön sairastuminen ja sitä kautta hoitavien toimintojen halvaantuminen, on estettävissä jo maassamme olevilla varusteilla. Tässä tilanteessa olisi viisasta laittaa puolustusvoimien hallinnassa olevat ”kaasunaamarit” jakoon kriittisen sairaanhoidon varmistamiseksi. Tämä olisi mielestäni hyvin perusteltu ratkaisu, ja niitä on puolustusvoimien hallussa merkittävä määrä, sekä käsitykseni mukaan ne ovat huollettavissa ja uudelleen käytettävissä.

Jos minulla olisi valta, laittaisin kaikki puolustusvoimien hallussa olevat ”kertakäyttöiset” suojaimet ja hengityssuojaimet välittömästi jakoon. Käytetyt suodattimet tulisi kerätä talteen ja suojainten uudelleen käyttö tulisi kartoittaa, millä toimin ne saadaan turvalliseksi mahdollista uudelleen käyttöä varten. Dekontaminointi ainakin tuntuu loogiselta vaihtoehdolta ja tähän tarkoitukseen löytyy Suomesta yritys joka valmistaa näitä laitteita.
Jos minulla edelleen olisi valta päättää käynnistäisin sopivassa mittakaavassa puolustusvoimien suojelu- ja lääkintäalan kertausharjoitukset. Puolustusvoimat ovat myös varautuneet biologiseen sodankäyntiin, heillä on varmasti kykyä rajoitustoimien suunnitteluun ja tehostamiseen. Saisimmeko tällä tavoin lääkintäalan henkilökuntaa julkisen puolen vahvistamiseen? Testaamisen lisäämiseksi ja testaamisen tehostamiseksi lääkintäala voisi käynnistää Drive-in kenttäsairaalat ja tulosten analysoinnissa käytettäisiin yliopistoja jotka ovat tarjonneet apuaan Korona testaukseen, mutta joka on edelleen käyttämättä.
Varusmiesten lomat tulisi mielestäni keskeyttää viruksen leviämisen estämiseksi. Myös Uudenmaan rajan sulkua tulisi tehostaa, koska nyt satoja pieniä muutaman hengen rakennusyrityksiä, kulkee pohjoisemmasta Suomesta viikoittain pääkaupunkiseudulle, ja palaavat viikonlopuksi maakuntiin. Vielä tehokkaampi olisi tehdä lyhyt totaalinen 2-3 viikon ”lockdown” ulkonaliikkumiskieltoineen, jonka uskon olevaan tehokkaampi ja sen kokonaisvaikutus talouteen olisi pienempi.
Juha Mäenpää

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006470042.html
“IS:n tiedot: Hallituksessa kova riita EU:n koronatuki­paketista ja Suomen vastuista – Tuppurainen ja Ohisalo jyrättiin
ERITYISESTI sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) olisivat olleet valmiita Suomen taakanjaon ja vastuiden lisäämiseen.”
Ullatus tämäkin.
“Tässä tilanteessa olisi viisasta laittaa puolustusvoimien hallinnassa olevat ”kaasunaamarit” jakoon kriittisen sairaanhoidon varmistamiseksi. Tämä olisi mielestäni hyvin perusteltu ratkaisu, ja niitä on puolustusvoimien hallussa merkittävä määrä, sekä käsitykseni mukaan ne ovat huollettavissa ja uudelleen käytettävissä.”
Onko niihin Mäenpään ehdottamiin kaasunaamareihin sellaisia suodattamia, jotka suodattavat nimenomaan virukset? Taistelukaasut voivat vaatia erityyppisen suodattimen, joka ei sovellu biologisia taudinaiheuttajia vastaan. Käsittääkseni on sellaisiakin suodattimia, jotka suodattavat sekä kaasut että pienhiukkaset, joten pelkkä kaasujen suodatus ei välttämättä riitä.

Suomi Finland

Niin ja niistä kaasunaamareista ulostulevaa ilmaa ei suodateta. Koko- ja puolinaamarien tapauksessa ulos hengitetty ilma poistuu venttiilin kautta ohittaen suodattimet.

Sami

P3, tarkoittaa pöly, bakteeri sekä virus suojaa. Ulostuloventtiilinnen maski suojaa itseä, mutta ei muita. Lisätietoja esim Agripalvelu.fi “SUODATTIMET”.

Bar Baari

Kenties vihervassaripäättäjättäret eivät halua puolustvoimia näkyvämmin mukaan hoitamaan tätä kriisiä, koska se olisi liian “oikeistolaista” ja patriarkaalista. Seurauksista kärsimme me, tavalliset naiset ja miehet.

jippos123

Nou hätä, PV on jo ottanut kopin ongelmasta ja ensiviikolla aloitetaan kokeilut missä vetyperoksidikaasulla puhdistetaan kertakäyttöisiä hengityssuojaimia uusiokäyttöön.
Puhdistus tehdään merikontissa jonka kapasiteetti on noin 75 000 suojainta vuorokaudessa. Jos toimii niin järjestelmä on helposti monistettava eli kymmenen konttia tarkoittaa 7.5 miljoonaa suojainta per vrk.
Ei tartte ostaa kriminaaleilta paskaa Kiinasta.
Olen pikkuisen sekaantunut tähän PV:n kuvioon sisäpiiriläisenä. Eli jos puhdistetut suojaimet kelpaavat niin ollos hyvä, me hoidetaan intissä ja ei maksa mitään.

jippos123

Siis 750 000 suojainta vuorokaudessa kymmenellä kontilla. Ajatusvirhe.

Anonymous

Arvauksia voi aina heittää.
Vaan hölmöä lähteä niillä politikoimaan.
Dekontaminaatio – voi v….!

Termit kunooon

Virus on nimeltään “SARS-CoV-2” ja siitä aiheutuva sairaus on “COVID-19”.

Parempia aikoja odotellessa

Ei se oo sairaus vaan tauti

Sherlokki suvakko

Huh, kiitos! Olipa huojentava tieto.