Ramadan alkaa 23. päivä – hyppääkö korona taas uusille leveleille?

pexels-photo
Photo by abdulmeilk majed on Pexels.com

Islamilaisen maailman suurin juhla ramadan alkaa 23. huhtikuuta ja jatkuu kuukauden päivät. Tässä paastojuhlassa piilee sellainen koronan leviämisriski, että hyvin mahdollista ainakin Ruotsissa tullaan näkemään uusi piikki tartunnoissa.

Ramadan on paastojuhla, joka tarkoittaa sitä, että auringon ollessa ylhäällä ei saa syödä eikä juoda. Mutta kun aurinko laskee niin henkilö voi mässäillä koko yön auringon nousuun asti. Perinteisesti tämä yöllinen mässäily on vierailujen aikaa.
Maahanmuuttajalähiöissä kerrostalojen alaovet pöngätään auki. Myös asuinhuoneistojen ovet käytäville pidetään auki. Tämä siksi, että muslimeilla on tapana kulkea talosta taloon vierailemalla toistensa luona. Vierailujen aikana tietenkin halaillaan ja pussaillaan ja istutaan tiiviinä ryppäänä pöydän ympärillä syömässä sormin samoista astioista ruokaa muiden paastoajien kanssa. Vierailut jatkuvat pitkälle aamuyöhön.
Tässä piilee nyt niin suurin koronan leviämisriski, että oksat pois. Olen seurannut kymmeniä ruotsalaisten muslimien netti- ja Facebook-sivuja, mutta yhdessäkään ei mainita edes sivulauseessa mitään sellaista, että talosta taloon kulkemista ja väenkokouksia kannattaisi välttää koronan takia. Päinvastoin monet odottavat hartaasti ramadania ja iloisia öisiä mässäilyjä ja ihmisten tapaamisia.
Kannattaa varautua.