Joudutaanko kohta pohtimaan ketkä saavat tehohoitoa?

pexels-photo-3376790
Photo by Vidal Balielo Jr. on Pexels.com

Seuraava someöyhötys alkaa luultavasti sen takia, että jo nyt on tullut esille, että esimerkiksi Tukholma Karoliinisessa sairaalassa ollaan priorisoitu tehohoitoon pääseviä potilaita.

Hoitoalaan valvovalle viranomaiselle IVO:lle on tehty useita ilmoituksia sairaalan sisältä, että esimerkiksi hengityskonetehohoitoja ei välttämättä saa, vaikka paikkoja olisi. IVO aloittaakin nyt asiasta tutkinnan.
SVT:n mukaan hoitajat kertovat, että jotkut potilaat, joilla olisi tarvetta pitkäaikaiselle hengityskonehoidolle, niin heiltä tehohoito on evätty. Asiaa on perusteltu sillä lähiaikoina tehohoitoa tarvitsevat nuoremmat potilaat, joilla on parempi ennste. Ja he tarvitsevat näitä tehohoitopaikkoja.
_______
Tähän liittyen Tiina Wiik kirjoittaa mielestäni harvinaisen asiaa. Pitkään aikaan jotain järkevää, joka on tullut vastaan somevirrassa:
“Kun tällaisia uutisia jaetaan somessa, olen huomannut, että monilla asiaa kommentoivilla ei ole kovin realistinen käsitys siitä, mistä tässä puhutaan. Eli pöyristellään hoidon rajaamista epäinhimillisenä ja puhutaan jopa siihen malliin, kuin hoidon rajaaminen olisi jotain, mikä tehdään mille tahansa toimintakuntoiselle vanhukselle.
Asia ei ole niin, ja hoidon rajaaminen on nimenomaan inhimillistä silloin kun toivoa toipumisesta ei ole. Käytännössä tässä puhutaan SLK-merkinnästä, joka meinaa “sallitaan luonnollinen kuolema”. Se ei siis tarkoita ihmisen hoidotta jättämistä tilanteessa, jossa hänet voisi parantaa, vaan sitä, että ei pitkitetä toivottoman tapauksen kärsimyksiä.
Äitini on geriatrian esh joka on koko työuransa työskennellyt vuodeosastolla, ja hänen kokemuksensa on se, että näitä SLK-päätöksiä ei uskalleta tehdä tarpeeksi. Hän kertoi, että oli hyvin heikkokuntoisia potilaita, jotka makasivat päivät vuoteessa ymmärtämättä ympäristöstään mitään esim. dementian tai alzheimerin takia, ja jos vaikkapa sydänpysähdys tuli, kutsuttiin ensihoito elvyttämään. Ja joillekin potilaille tämä tapahtui useita kertoja viikossa: loputtomia elvytyksiä, jotka eivät kuitenkaan koskaan tuota mitään todellista elämänlaatua. Vain taas muutaman päivän lisää tiedotonta makaamista sairaalavuoteessa.
Sellainen ei ole potilaan edun mukaista vaan menee helposti kidutuksen puolelle, kun ihmisen ei anneta kuolla luonnostaan. Ja jos tähän joku yrittää sanoa, että korona ei ole “luonnollinen kuolema”, muistutettakoon, että lähes kaikilla vanhuksilla on joku sellainen kuolinsyy: keuhkokuume, akuutti hengitystieinfektio, aivokalvontulehdus. Semmoista luonnollinen kuolema on. Iän myötä vastustuskyky heikkenee ja jossain kohtaa tulee vastaan se tauti tai rasitus, jota ei enää kestä. Ei se ole sitä, että ihmisen elimistö vain napsahtaisi pois päältä ilman sen kummempaa syytä.
Elvytykset ja tehohoito ovat potilaalle todella raskaita fyysisesti ja henkisesti ne ovat ahdistavia kokemuksia. Voin vain kuvitella, kuinka pelottavaa sellainen on esim. dementikolle, joka ei ymmärrä yhtään, mitä edes tapahtuu. Ja jatkuvilla elvytyksillä kuolemanpelosta tehdään arkinen seuralainen, jonka saa kokea tämän tästä.
Koronan tehohoito ei ole mitään leikkiä, varsinkaan kun hengityskoneet tulevat kuvioon. Tajuissaan olevalle ei hengitysputkea voi laittaa, koska potilas panikoi ja pistää vastaan. Potilas lääkitään ensin lähes tiedottomaksi, ja pidetään siinä tilassa hoidon ajan, ettei hän herää ja yritä repiä putkea ulos. Se on kauheaa menoa. Sille on syynsä, miksi koronaosastojen hoitajat ovat niin ahdistuneita.
Vanhukselle hengityskone voi olla nollasummapeliä: ne opiaattilääkkeet, joita hengityskoneen käyttöön kun tarvitaan, voivat olla heikkokuntoiselle vanhukselle tappavia aiheuttamalla hengityslaman. Eli ollaan sitten tilanteessa, jossa yhtäaikaa hengitetään keinotekoisesti potilaan puolesta ja annetaan hänelle lääkkeitä, jotka saavat hänet tarvitsemaan hengityskonetta.
Elvyttämättä tai tehohoidotta jättäminen on joillekin potilaille armon teko. Jos ei ole mitään toivoa siitä, että hoito parantaisi potilaan elämänlaatua tai voisi edes täysin onnistuneena johtaa ihmisarvoiseen elämänlaatuun, on itsekästä julmuutta kiduttaa potilasta hyödyttömillä hoidoilla. Silloin on yleensä kyse vain siitä, että niillä muilla – omaisilla lähinnä – ei ole valmiutta päästää irti, vaikka se olisi potilaan edun mukaista.”
 

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
jjt

onkohan kumminkaan kyse tälläisesta,priorisoinnista.olen lukenut artikkeleita ruotsin tehohoidon priorisoinnin nojautuvan siihen kuinka paljon potilaalla on elinvuosia edessä.tällä kaavalla nuoremmat saavat tehohoita ja vanhemmilta se evätään.

Mielide ei ole sama kuin asiantuntemus

En usko että Wiik on asiantuntija mitä tulee Tukholman Karoliinisen sairaalan priorisointeihin. Ei se riitä että äiti toimii sairaanhoitajana Suomessa geriatriapuolella.
Jos ihminen, joka on koko ikänsä maksanut VEROA, tarvitsee IVA- hoitoa niin se hänelle suotakoon. Kyllä sen sitten näkee pärjääkö hän siinä vai ei. Olihan Italiassa 104- vuotias mummokin selvinnyt ja tervehtynyt.

T

Luitko tekstiä ollenkaan? Siinä oli hyviä pointteja miksi joillekin potilaille ei tulisi antaa tehohoitoa. Tekstissä ei käsitelty hyväkuntoisia vanhuksia vaan viittä vaille kuolleita ihmisiä, joille annetaan ensiapua sydänpysähdyksen takia jopa useita kertoja viikossa. Ja toisekseen asiantuntijuuteen vetoaminen ei ole argumentti. 2+2=4 riippumatta esittääkö asian ydinfyysikko tai alkoholisti.
“Olihan Italiassa 104- vuotias mummokin selvinnyt ja tervehtynyt.” Niin… pelkkä ikä ei kerro juuri mitään. Esim Aira Samulin on teräksisessä kunnossa yli 90 vuotiaana kun samaan aikaan moni ihminen on juonut itsensä hyvin huonoon kuntoon jo 50-vuotiaana.

Anonymous

Kyllä oli hyvä kirjoitus Wiikiltä, jopa erinomainen. Täällä kommentoivat eivät ilmeisesti oikein käsitä lukemaansa, vai pistääkö 5 G antennit jumittamaan heitä liikaa.

Jaaha

Pikkusen kannattaisi kuitenkin tutustua itse asiaan ensin, ennen kuin menee tekemään johtopäätöksiä koronaa edeltävältä ajalta. Kun laitteita ei ole tarpeeksi, eivät kaikki priorisointipäätökset, eivätkä elvytyskieltojen kaupittelutkaan, perustu välttämättä siihen, ettei henkilö hyötyisi hengityskonehoidosta, vaan priorisointiin vaikuttaa ihan vain jo se, ettei koneita riitä kaikille.
Vai onko Espanjassakin tehty linjaus evätä koneilla hoito kaikilta yli 65 vuotiailta, muka perustunut siihen, ettei 65 vuotias voisi kestää hengityskonehoitoa?

Fatwantarkistaja

Mitähän tuossa luki?

E Heikkinen

Täyttä asiaa.
Yleensä nämä keskustelut ovat joko tai jompaa kumpaa äärilaitaa , joko ollaan äärimmäisen fanaattisia ,että pitää tehdä ihan mitä tahansa jotta henki vain pihisee ajattelematta kokonaisuutta ja koko homman järkevyyttä.
Toinen äärilaita on yhtä fanaattinen eutanasian kanssa , jossa pitäisi olla tarjoamassa myrkkypiikkiä kun vähänkin potilas kokee masennusta yms.
Nämä molemmat em .”uskonsuunnat” ovat hylättäviä , niiden epäinhimillisyyden vuoksi.
Tuo Tiinan kertoma SLK hoito on sitä mikä on kaiken järjellisyyden ja vastuullisuuden mukaista toimintaa silloin kun siihen pisteeseen on potilaan kohdalla ajauduttu kaiken muun lääketieteellisen avun tuoman hyödyn tullessa loppuun käytetyksi.
Vaimoni on sairaan hoitaja ja siksi itsekin olen näistä asioista hieman perillä.
Elämä ei pääty ihmisruumiin kuolemaan vaan jatkuu senkin jälkeen. Siksi on hyvä ymmärtää ja panna painoarvoa enemmän sille että on valmis kohtaamaan sen hetken kun täältä lähdetään , jo silloin kun on terve ja tajuissaan.
Jeesus Kristus on kuoleman voittaja, ja uskomalla Häneen ja luottamalla siihen sovintovereen jonka Jeesus vuodatti ristillä syntiemme vuoksi , voimme kohdata kuoleman ja sen jälkeen uuden elämän siinä maassa jossa ei ole enää sairautta, kipua, tuskaa eikä kuolemaa koskaan.
Kun elämä on laskettu em perustukselle kuolemaa ei tarvitse pelätä , ja se tuo lohdun sitä edeltäviin kipuihinkin. Muistan hyvin monia uskonystäviäni jotka on edesmenneet , ja jotka saivat lähteä rauha ja lepo sydämessään- ei tuntemattomaan , vaan luvattuun maahan iankaikkisiin majoihin jotka on valmiina jokaiselle joka laittaa turvansa Jeesukseen Kristukseen.

kim laitinen

Pääsin eilen sairaalasta. Viikon keikka. Jos tietäisin joutuvani olemaan vuodepotilas, esim. letkuruokinnassa loppuelämäni, nin sotkisin itteni mieluusti ahtojäihin.

IVA

Ei IVA- hoito ole ”loppuikäistä letkuissaelämistä”. IVAlla ollaan yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

T

Tärkein kysymys: Oliko koronaa?

Jaaha

Höpö höpö, koneet eivät riitä niin sadat ihmiset jäävät ilman hoitoa, tuskin nuo kaikki tulevat olemaan niin sairaita etteivät hoitoa tarvitsisi.
Suomessa on vähän yli 50 hengityskonetta, muta epidemian eteneminen täällä on niin erilaista, että sen arvioidaan voivan riittää kaikille.
Ruotsissa tautihuipulle toukokuun loppupulella arvioidaan olevan yli 900 hengityskoneen tarvitsijaa… Ruotsin hengityskoneiden määrää ei tiedetä, mutta tehohoitopaikkoja Ruotsissa on alle 80.
Raatoa tulee taatusti muustakin kuin terveyteen perustuvasta priorisoinnista.
https://covid19.healthdata.org/sweden

Jaaha

Päivitys, Ruotsin tautihuipun päivän arvio on aikaistunut Huhtikuun 29 päivään.

Jaaha

Ne ovat siis vapaana olevat tehohoitopaikat. Lukee siellä sivulla siinä infokyltissä mitä termeillä tarkoitetaan. Eli paikkoja on toki yhteensä enemmän, mutta niissä on potilaita ja siis tätä SARS-CoV-2 viruksen aiheuttamaa COVID-19 tautia sairastavia varten on olemassa 80 hoitopaikkaa saatavilla käyttöön.

Jaaha

Taitaa kuitenkin olla vähän lägiä noissa tiedoissa ja kaiketi Ruotsissa on pykätty kasaan joitakin improvisoituja tehohoitopaikkoja, mutta pulaa varmaankin tulee olemaan niistä tautihuipun saapuessa, kuten myös hengityskoneista siinä vaiheessa kun tarvitsijoita on lähes tuhat.

Gösta Teräsmies
Klarsyn

Kuuntelin Demirepin youtube-päivityksen samasta asiasta eli Ruotsin sairaaloiden priorisoinneista potilaan iän suhteen. Hän käsitteli asiaa yhteiskunnallisen etiikan kannalta, Ruotsi on valmis priorisoimaan laittomasti maassa olevan nuoren ulkomaalaisen ihmisen ohi oman maan vanhan kansalaisen, joka on vuosia maksanut veroina mm. sairaalahoitoa.
Yhteskuntasopimuksella tarkoitetaan kansalaisen ja valtion välistä sanatonta sopimusta, jonka mukaan kansalainen tekee työnsä, palvelee yhteiskuntaa, maksaa veronsa ja valtio kaikkea tätä vastaan huolehtii hänestä kun hän on vanha ja sairas. Ruotsin priorisointimallissa tämä ei toteudu, palkinnon saa tuottamaton, jopa laiton henkilö.
Tässä mielessä maahanmuuttoa kehitysmaista kannattavat ovat aiheuttaneet eettisen ongelman, ihmisoikeudet ja ihmisarvo liittyy ikään, eikä muilla tekijöillä ole sen kanssa tekemistä. Missä määrin tilanne alkaa vaikuttaa yleiseen motivaatioon maksaa hyvinvointivaltion ylläpitoa?

KS

Karolinska sjukhuset oli jättänyt hoitamatta munuaissairaita, siitä se jupakka alkoi.
Tehohoitoon pääsemiseen ei niinkään vaikuta ikä paperilla vaan biologinen ikä ja sydämen, verenkierron ja keuhkojen kunto.

Särmääjä

Suomessa on tähän mennessä vaan laskenu tai pysyny ihan samassa sairaala ja tehohoidoissa olevat. Ruotsi taas kuormittaa itteänsä vapaalla pelleilylkänsä mutta se onkin niiden oma poliittinen asia. Ruotsissa yleensäkin kaiken annetaan aina räjähtää käsiin ja ainoo positiivinen asia on etteivät ole eurossa niinkun ei muutkaan pohjoismaat.

JoodeJoode

Ei kyllä nyt pitänyt täysin Tiinan jutut paikkaansa, hän on tietysti kuullut oman äitinsä versioita siitä mitä sairaalassa vanhuksille tehdään mutta se ei mene aina noin. Minun äitini oli täysin tolkuissaan eikä tosiaankaan halunnut, että hänelle joku vuosi sitten tehtiin sellainen temppu mitä tekivät. Äidilläni oli aikuisiän diabetes ollut muutaman vuoden ja jalassa oli haavauma minkä takia makasi sairaalassa ja odotti, että se paranee. Yhtenä iltana käydessäni hän kertoi, että parin päivän päästä pikku leikkauksella hoitavat sen jalan kuntoon. Seuraavana päivänä menin niin hän nukkui, hoitaja kertoi et lääkitys lopetettu ja morfiinia ainoastaan annetaan.Kysyin kenen luvalla ja miksi, lääkäri oli näin ohjeistanu ja kuulemma parempi hänelle itselleen näin lähteä,ei ravintoa eikä juotava,tiputusta eikä mitään,”näin on parempi”.Meinasin vetää turpaan sitä hoitsua ja lääkäriä, äitini kuoli janoon ja nälkään noin vaan. Tämän takia nään kyllä hiukan punaista kun joku “valaisee”miten hienosti siellä asiat tuolla sairaalamaailmassa hoidetaan ja vitut.