Suurin osa ihmisistä ei mahdollisesti edes huomaa saaneensa virustartuntaa

pexels-photo-3985156
Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Ruotsalaisen tartuntatautiekspertin Johan Gisecken mukaan yli 600 000:lla tukholmalaisella on voinut jo olla korona. Johtopäätös perustuu verenluovuttajille tehtyihin koronatesteihin.

Gisecke kertoi SVT:n aamu-uutisissa, että mahdollisesti jopa 99 % ihmisistä ei tiedä, että hänellä on korona. Tutkijan mukaan tulokset osoittavat, että virus on todella herkästi tarttuva, mutta suurin osa ei huomaa saaneensa sitä. Sitten on niitä, jotka sairastuvat ja pieni osa sairastuu vakavasti. Edelleen hän kertoi, että vain hyvin pieni osa tartunnan saaneista sairastuu.
Verenluovuttajille tehtyjen koronatestien mukaan 11/ 100 luovuttajasta oli kehittänyt vasta-aineita. Todellisen luvun uskotaan kuitenkin olevan vieläkin suurempi. Testi otettiin kahdessa erässä sadalta verenluovuttajalta.
Myös matemaattisen tilastotieteen professori Tom Brtittonin mukaan kolmannes tukholmalaisista olisi jo sairastunut. Virus leviää edelleen, mutta hänen laskelmien mukaan kuukauden päästä viruksen leviäminen pysähtuu, jolloin ollaan saavutettu laumaimmuuni.
Myös Karoliinisen sairaalan kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Jan Albertin mukaan tilanne helpottuu toukokuun lopulla, mutta normaaliin palataan aikaisintaan joskus kesän jälkeen.