Oliko Ruotsin strategia sittenkin parempi?

https _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_200108214800-coronavirus

Ruotsissa oli iltapäivään mennessä koronaan kuolleita 2 021 henkilöä. Vastaavasti Suomessa kuolleita on 172 ihmistä. Voiko tässä vaiheessa tehdä jotakin huomioita asiasta?

Itse en osaa ottaa kantaa sen kummemmin kummalla maalla on parempi strategia. Ruotsi pyrkii pitämään yhteiskunnan niin auki kuin se on mahdollista. Suomi taas on ainakin toukokuun loppuun asti niin kiinni kuin mahdollista. Käytännössä tämän eron huomaa hyvin selvästi.
Olen oleskellut tämä epidemian aikana sen jälkeen kun lähdin Virosta reilu kuukausi sitten niin kuukauden päivät Helsingissä, kunnes viikko sitten tulin Tukholmaan. Käytännössä ero katukuvassa on aivan merkittävä. Sen jälkeen kun Suomeen tuli baarikielto niin kaupunki oli kuin autiokylä. Yleisillä paikoilla on hyvin hiljaista. Parturit ja monet muutkin palveluyritykset ovat sulkeneet ovensa. Kaiken kaikkiaan poikkeustilan huomasi hyvin selvästi katukuvassa.
Kun taas Tukholmassa sitä ei huomaa niin selvästi. Tietty esim. aamu- ja iltapäiväruuhka ulosmenoteillä on vähentynyt aivan selvästi. Myös metroissa ja busseissa on aivan selvästi vähemmän ihmisiä kuin normaalisti. Kun normaalisti ruuhka-aikaan metrossa ollaan suurinpiirtein ihokontaktissa, niin nyt oli väljää. Mutta verrattuna Helsingin metroon, joka oli ruuhka-aikaankin aivan tyhjä, niin Tukholmassa ihmisiä on kuitenkin liikkeellä. Kaikista selviten poikkeustilan huomaa pitkin kaupunkia olevista varoituskylteistä. Ihmisiä kehotetaan pesemään käsiään ja pitämään turvaväliä.
Toinen merkittävä ero on se, että Helsingissä kaikissa kaupoissa ja huoltoasemilla oli käsidesiä asiakkaiden käyttöön, kun taas Tukholmassa sellaista palvelua ei ole missään.
Kävin hetki sitten lähikuppilassa välikaljalla, niin terassilla oli paljon porukkaa. Ja tulevana viikonloppuna kaikki paikat ovat varmasti tupaten täynnä. On tilipäiväperjantai ja luvassa lämpimät kelit. Ihmiset kulkevat vähissä vaatteissa ja terasseille viedään varmasti paljon rahaa. Tämän näki jo viime viikonloppuna cityssä, jossa kaikki pik-nik-puistot olivat tupaten täynnä.
Skärmbild (333)
 
Suurin osa Ruotsin kuolleista on Tukholman läänissä, jossa kuolleita on 1 128 henkilöä. Toisella sijalla on Tukholman länsi-lounaispuolelle sijoittuvassa Södermanlandin läänissä. Mutta Tukholman pohjoispuolisessa läänissä Uppsalan läänissä kuolleita ei ole kuin 66.
Mistä Tukholman suuri kuolleisuus voi johtua? Yhdeksi tekijäksi kerrotaan se, että virus levisi kiertävien hoitajien kautta lähes kaikkiin vanhainkoteihin ja kotipalvelun kautta kotona asuviin vanhuksiin. Oireettomat viruksen kantajat kulkivat päivän aikana useissa kymmenissä vanhainkodeissa ja tätä kautta vanhainkoteihin saatiin todellinen epidemia. Mutta jos katsoo virallisia tartuntoja niin Tukholman läänissä niitä on vain 6 681. Asukkaita Tukholman läänissä on kuitenkin 2,3 miljoonaa. Kun vastaava lääni Suomessa Uudenmaan läänissä asukkaita on 1,7 miljoonaa.
Tartuntoja ja kuolleita on Ruotsissa kiistattomasti enemmän. Ruotsin valtion epidemiologi Anders Tegnellin mukaan Ruotsi on kuitenkin useita viikkoja edellä muita Pohjoismaita. Joissa niissäkin Norjassa ja Tanskassa on paljon enemmän kuolleita ja tartuntoja kuin Suomessa. Toisaalta Norjassa ja Tanskassa yhteiskunta on yhtä kiinni kuin Suomessa. On joitakin eroavaisuuksia, mutta yleisesti ottaen suuntaus on sama ”suljettu yhteiskunta”.
On siis mahdollista, että Ruotsi toimi tosiasiassa hyvin järkevästi alusta alkaen. Joitakin virheitä tehtiin. Esimerkiksi se, että on paljastunut, että koti- ja vanhustenhoidon  hygienia oli alussa todella surkeaa. Jos tämä asia olisi ollut kunnossa niin kuolleiden määrät olisivat kaksi kolmannesta pienemmät. Joka tapauksessa Ruotsissa on olemassa jonkinlaisia tulevaisuuden näkymiä. Monet yritykset ovat joutuneet supistamaan toimintaansa, mutta yleisesti määrä ei ole niin suuri kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Jos Suomi pitää yhteiskuntaa kiinni toukokuun loppuun, ja mahdollisesti pidempään niin taloudellinen katastrofi on aivan selvä asia. Kun taas Ruotsi ei ajaudu aivan niin suuren taloudelliseen umpikujaan.

Subscribe
Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Jaaha

Mihin tämä väitetty Ruotsin epidemian edellä oleminen perustuisi? Norjan epidemian huippu näyttää olleen 16 päivää sitten ja siitä sittemmin aika selkeästi ollut laskusuunnassa ja Tanskassa huippu oli 19 päivää sitten.
Ruotissa epidemia on yhä ollut jatkuvasti kasvussa ja esim. Washingtonin yliopiston The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) mukaan Ruotsin tautihuippu ennakoidaan 27 päivää tulevaisuuteen.
https://covid19.healthdata.org/sweden
https://covid19.healthdata.org/norway
https://covid19.healthdata.org/denmark
Suomi on rikkonut oman ennusteensa omalla surkealla kiristysten kesken kaiken höllentämisellä suojavarusteiden riittämättömällä käytöllä sekä maskien käytön suosittelemisesta kieltäytymisellä ja Suomessa nyt sitten tautihuippu on koko ajan menossa ja se pitäisi saada ennusteen mukaan koko ajan laskemaan jos hallitus vain suostuisi antaa taudin poistua.

Jaaha

Väite edellä olemisesta on ikäänkuin väite faktasta, sellainen ei oikeastaan ole mielipide. Joku voi esittää faktan joka ei pidä paikkaansa ja perustuu väärään tulkintaan, mutta silloin mielipide on se tulkinta jne. Peruste, vaikkakin se peruste olisi väärä ja mielipiteisiin perustuva, ei silti jätä pois sitä, että faktat eivät voi olla itsessään olla mielipiteitä, vaikka voivatkin olla vääriä tai oikeita. Jos tekee väitteen, siis jos Tegnel tekee väitteen, että Ruotsi olisi jotenkin edellä Norjaa ja Tanskaa, niin hän joko vetelee puhtaasti satuja tai tulkitse joitain numeroita väärin. Tai ehkä hän ajattelee, että tauti on saapunut Ruotsiin aiemmin ja siksi olisi jotenkin edellä, vaikka epidemian eteneminen onkin vasta kiihtyvässä vaiheessa sen sijaan kuin noissa kahdessa se laantuu, jota yleensä katsotaan edellä olemiseksi.

Respect yourself

Ei mitään nöpöilyä, lippu korkealla vaan tavallisella vihatoimittajalla.

Jaaha

Voi toki, mutta mielipide, eli perustelu, kannattaisi ilmaista. Väite on vain väite, fakta, joka on oikein tai väärin. Se ei ole mielipide.
”Asijantuntijan lausunto” ei sekään ole mielipide, ellei siihen sisälly perustelua jonkin väitteen tueksi. Perusteeton väite on sekin vain tyhjää sanahelinää eikä mikään postmoderni mielipide.

Jaaha

Ehkä tarkoitat, että asiasta voi ottaa erilaisia uskomuksia tai toivetia joihin haluaa kiinnittyä, välttääkseen ilmaisemasta tai muodostamatta mielipidett’ asiaan, niinkö?

Jaaha

Mielipide perustuu aina asiasisältöön, siksi väite ilman perusteita tai asiasisältöä ei ole mikään mielipide josta voi olla eri mieltä. Sellaisen ”mielipiteen” ilmaisu, johon ei edes sisälly kannan ottamista, perustaa, on vähän kuin pakenemista, pään pensaaseen laittamista. Tiedon välitystä se ei ole.
Oletetaan väite ”Painan kaasua ja täten jarrutan”.
Väite ei ole mielipide vaan väite. Eikä sitä voi ilman perustelua siitä, miksi kaasun painaminen tuottaa jarrutuksen, oikeastaan todistaa vääräksikään. Mielipiteen tulisi olla jotenkin sitoutunu johonkin perusteluun voidakseen olla mielipide. Pitäisi sitoutua tarkoittamaan vaikkapa ilta-auringon taivaanrantaan katoamisen jarruttamista, jolloin väitteessä voisi olla jokin kaukainen järjen häivä, tai sitten ajopelin vauhdin jarruttamista. Tällöin olisi ilmaistu mielipide josta voisi jokin ottaa kannan ja olla eri mieltä. Leväperäiset faktaväitteeltä kuulostavat ja perustelemattomat heitot eivät sellaisia mielipiteitä ole.

Anonymous

Totuus, on hyvin perusteltu uskomus, sanoi suuri filosofi Platon aikanaan.

Puolueeton

Ei kannata luottaa edes ammattilaisiin, näilläki voi olla taka-ajatus. Voiko luottaa edes tilastoihin? Niitäkin sumplitaan politiikkaa myötäileviksi. Yleen ei kannata luottaa ollenkaan. Nytkin sillä on rajoitusten poistoon pyrkivä trendi. Tässä kolmen maan tilasto epidemian alkupäivistä, tartunnoista ja kuolemista miljoonaa asukasta kohti 24.4. Hallinnosta johtuvat erot ovat valtavia.
Espanja 1.3. —4555 —474
Ruotsi 1.3. —–1659 —161
Suomi 1.3. ——773 —-31
E-Korea 15.2 —209 —-5 (huomaa epidemia on 2 viikkoa muita edellä)
Espanjalla vaikuttaa selvästi kansalaisten käyttäytyminen, jota ei osattu hallita. Ruotsin ja Suomen välillä näkyy meidän hallinnon toiminta positiivisena, mutta ei vedä vertoja Korean hallintokultuurille, jossa kansalaisille oli saatavana suojavarusteita ja tietoa niiden käytöstä. Meillähän se tyrmättiin verukkeella suojaimia ei ole saatavana. Korean liikkumisrajoitukset olivat järkeviä ja niitä noudatettiin. Rajoitukset eivät kuitenkaan olleet niin tiukkoja kuin Suomessa, joita ei kuitenkaan noudatettu esim. ulkomaanliikenteessä. Jos Suomessa puretaan rajoituksia tekemättä mitään kansalaisten suojaamiseksi hengityssuojaimin seuraamme Ruotsia.

nyfiken

Onko Tegnell vapaamuurari?

Anonymous

No sittenhän asia on päivänselvä.

Jaaha

Voihan se olla sellaista Ruotsalaista laskuoppia, että ollaan edellä. https://covid19.healthdata.org/denmark

Jaaha

Väärä linkki, tarkoitin linkata tämän. https://www.youtube.com/watch?v=NFNUaHUkOFo

Anonymous

No, kuitenkin näyttää olevan trendi, että todellisia lukuja pyritään salailemaan. Etsitään mieluummin jokin muu syy kuolintodistukseen kuin korona.

Jaaha

Tarkoitukseni ei ole viitata lukujen vääristelyyn, vaan yleiseen propagandasävytteiseen viestintätapaan. Siihen, että monesti valitaan tapa puhua emotionaalisesti järkyttävistä asioista tavalla, joss kokonaan vältetään ottamasta kantaa todellisiin asioihin, heitetään vaan vastuuttomasti ilmaan juttuja ja puolustellaan milloin mitäkin valittua asennetta välttämällä keskustelua. Toivon että et nyt itse sekoisi, kun alat jankuttaa mielipiteistä suostumatta kuvailemaan itse mielipiteen sisältöä. Johan ilmaisit aluksi, että puhuisit Tegnellin mielipiteestä, mutta jätit kertomatta mitä hän oli sanonut, oliko jotenkin muodostanut jonkin mielipiteen vai pelkästäään heittänyt ilmaan uskomuksen, tyhjän väitteen, jonka taustalla olevan mielipiteen oli sitten jättänyt kertomatta, ja heti kohta olet puhumassa jo jostakin omastakin mielipiteestäsi jonka perustat joihinkin asiantuntijoiden lausuntoihin… no voi voi, mitä sitten? Mistä mielipiteestä ja mistä lausunnoista puhutaan? Mitä uutisarvoa sillä on, että jossain on jokin mielipide kiven alla piilossa? Jos on mielipidettä ja siitä haluaa kirjoittaa, niin kannattaisi edes uskaltaa sitten se mielipiteensä ilmaista edes.

näinseon

Ruotsissa kaikki kuoleet joista ei ole otettu koronatestiä ei tule kuoleitten listaan ja niitä on enemmän kun listassa olevia kuoleita jos listassa on yli 2000 niin todellinen kuoleisuus on 7000

Anonymous

Ruotsalaisethan ovat rotuopissa ja laskuopissa suomea paljon kehittyneempiä. 😏

Anonymous

Eihän Suomenkaan tilanne ole aivan varma, koska kaikkia ei testata. Jää vasta myöhemmin nähtäväksi, kumpi toimi paremmin. Jossain mainittiin että tulee Ruotsiinkin taantuma, tuosta strategiasta huolimatta.

Anonymous

Tottakai tulee taantuma. Kun Ruotsin vientituotteita ostavissa maissa on taantuma, se tulee myös myyjälle. Nyt ei ole ihan sama asia kyseessä kuin natsi-Saksan kanssa, joka osti kaiken tuotannon hintaa kyselemättä.

Jaaha

Joo, Suomessa testataan keskinmäärin noin 2,2 kerainen määrä suhteutettuna sairastuneisiin, eli vaikka Suomessa, jossa testaus on vähäistä, ovat todelliseet luvut taatusti paljon korkeammat, on Ruotsissa asia samassa suhteessa huomattavasti huonommin. Norjassa ja Tanskassa sen sijaan testataan Suomeakin enemmän, suhteutettuna tartuntoihin siis, eli epäillyt testataan täten useammin.
Luvut ilman taustoja johtavat harhaan, absoluuttisesti korkeat testausluvut luovat väärää vaikutelmaa ahkerasta testaamisesta, kun testattavia kandidaatteja on valtavasti enemmän.
Tosiasiassa median ahkerimpina testaajina mainostamat ovat usein laiskimpia, kuten Helsingin alue Suomessa suhteutettuna muihin alueisiin.

Särmääjä

Miten jotain Valko-Venäjän kanssa käytännössä samalla tyylillä kulkevaa maata ja sen asiantuntijoita voisi pitää mitenkään uskottavana? Huoltovarmuudestakaan ei mitään tietoa, vaikka jopa Suomessa sellanen oli teoriassa olemassa. Sairaanhoito ja tehohoito ollaan oltu valmiit ajaan kaaokseen. Eikä nämä taloustappiot ole vain mikään Suomi vastaan Ruotsi vaan se koskettaa ihan koko maailmaa.

Jaa à

Ruotsissa kuolee kuitenkin melko vähän porukkaa verrattuna Etelä-Euroopan maihin. Mistähän tämä johtuu. No nyt tulee salaliittoa, jos virus onkin valikoiva tai sen tappavuus kohdentuu jollain tavalla jota ei vielä tiedetä. Jos se on ”sorkittu”ja se on vaikkapa tehty jotain silmällä pitäen. Ruotsin kuolleisuus tulee tosin nousemaan mutta nouseeko se kymmeniin tuhansiin. Jos näin käy, Ruotsin viranomaiset ovat tehneet armottoman mokan. Mutta historiaa katsoen, Hannuhanhi Ruotsi selviää melko varmasti tästäkin melko kuivin jaloin. Ja varovainen Suomi kärsii menetettyinä työpaikkoina vielä vuosia ja Ruotsi porskuttaa wanhaan malliin. Nythän ääni on jo alkanut muuttua Suomen ”asiantuntijoiden” lausunnoissa rajoitusten suhteen.

Fatwantarkistaja

Jos Ruåttissa on 10 miljoonaa asukasta ja Italiassa 60 miljuunaa, luulisi vertailun tapahtuvan asukaslukuun suhteutettuna. Lisäksi italiaanot kuulemma pussaavat ja halivat kolmeakymmentä setäänsä, hyi! Ei lääpitä kuin vaimoa, jos sitäkään.

p.grandell

kyllähän se on niin ettei materiaalissa tai rahassa voi mitata ihmishenkiä, kylla aina ja aina ihmishenki menee edelle rahan ja materiaalit.. on se nyt kummaa kun itketään ja kehutaan että svennuilla menee paremmin….kyllä jokainen tahtoisi pitää lapsensa, vanhempamsa ja ystävänsä hengissä. ei sitä voi rahassa mitata. sitä mammonaa voi sitten aloitta kerätä uudestaan kun ollaan saatu tauti pysäytettyä, eikös vaan??????

kyyninen

Minusta alkaa vaikuttamaan, että ruotsalaiset, nuo pahuksen hannu hanhet, ovat taas kerran valinneet oikein. Strategia vaikuttaa nyt julmalta, kun kuolemia tulee paljon enemmän kuin naapurimaissa. Jos kuolema osuu kohdalle tai lähipiiriin, se on ikävä asia yksilötasolla. Jos taasen katsoo kokonaisuutta yhteiskunnan kannalta, niin ruotsin malli on parempi:
– Suuri osa uhreista vanhuksia jne, jotka ovat yhteiskunnalle vain kulu. (Mietin hetken voiko näin provokatiivisen lauseen edes kirjoittaa)
– Taloutta ei amputoida omatoimisesti lamaan – yhteiskunnan vauraus ei koe radikaalia muutosta kriisin jälkeen
– Vaikka rokotteita kehitetään kovaa vauhtia, kattavaa rokotusta tuskin saadaan vuodessa/kahdessa. Vapaata liikkuvuutta, sosiaalisia kontakteja yms. Kaikki mitkä olivat normaalia länsimaista vapautta, pitäisi karsia tästä hamaan tulevaisuuteen kunnes rokote on
– Kuinka toimiva mahd. rokote olisi. virus mutatoituu ja esim. kausi influenssaan vuosittain tehtävä rokote on vain veikkaus siitä, että mikä on seuraava liikkeelle lähtevä virusvariantti. Joskus onnistuu, joskus ei. Luultavasti sama juttu olisi koronan kanssa
– Ennen rokotetta tauti kulkee, yhteiskunnan rajoitusasteista riippuen, joko nopeasti (ruotsi) tai hitaasti (muut), mutta niin kauan kuin ei ylitetä tehohoidon kapasiteettia, lopullinen ruumiiden määrä on sama.
Viimeisenä voi kysyä: paljonko olemme valmiita maksamaan pelastetusta elämästä? Iltasanomien kolumnissa asiaa kysellään ja todetaan normaalisti laskettavan pelastetun elivuoden hinnaksi 50 000€. Nyt koronan tapauksessa puhutaan miljoonista. Meillä ei ole varaa. Varsinkin kun kyse on yhteiskunnan kannalta tuottamattomista yksilöistä (plus satunnaiset vahingot jolloin menee tuottava yksilö). Tämä on kylmä, tunteeton fakta. Edelleen pahoitteluni kaikille joiden lähipiiriin on kuolema iskenyt (korona tai muu). Kuolema kirpaisee aina, vaan yhteiskunta ei voi selvitä jos se toimii yksilön etu edellä.

Jaaha

Ei se Ruotsissa kovin nopeasti näytä kulkevan. Samassa ajassa, jossa epidemia on Ruotsissa käynnistynyt ja jatkanut jatkuvasti vain kiihtymistä, on Norjassa ja Tanskassa epidemia alkanut, käynyt huipussaan ja laskenut huomattavasti sekä ollut laskussa jo kahdesta viikosta lähes kuukauteen.
Ruotsi on siis epidemian sammumisessa selvästi näitä maita jäljessä.

kyyninen

Norjan yms. Ei ole sammunut. Se on tukahdetettu ja käynnistyy uudelleen kun rajoituksia höllätään. ja sitte taas rajoitetaan.
Toki jos tauti saadaan kitkettyä maasta ja maailmasta kokonaan. Tai jos pidetään länsimaiseen vapauteen aiemmin kuulumattomia rajoituksia päällä. Norjassa ei voida palata tilanteeseen ennen pandemiaa, ilman etteikö tuloksena olisi taudin uudelleen liikkeelle lähteminen. Tauti tulee iskemään tiettyyn prosenttiosuuteen väestöstä, joko nopeasti tai hitaasti. Noista sairastuneista osa kuolee. Joko aiemmin (ruotsi) tai ajan myötä hitaammin (muut maat) aina sitä mukaa kun tauti taas nostaa päätään. Ruotsi vetää kerta rykäisyllä. Muut hitaasti kitkuttaen, samalla oman taloutensa amputoiden.

SR lyttää Tegnellin teoriat

Ruotsin Radion (SR) ”Dagens Eko” lyttää Tegnellin. Dagens Eko on aina mukana jokapäiväisessä ”Koronatulosten julkistamistilaisuudessa” tekemässä kysymyksiä ja on alkanut ihmetellä sitä mitä meille tarjotaan:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7459277

GoldenFinger

Mielenkiintoista, että kuolleisuus tavallisesta influenssasta pysyy samana karantinimaissa vaikka olisi kuinka tiukat eristamiskeinot.
Eli karantiini vaikuttaa vain yhteen viruksen tyyppiin vähentävästi. )))))
Samalla karantiini vaikuttaa radikaaliisti sydäntautien ja syöpien kuolleisuuteen. Kuolemansairaat siirtävät kuolemansa myöhemmäksi ja niiden osuus valtaa koronavirus.

GoldenFinger

Mutta taloudellisesti Ruotsi tulee tämän vuosikymmenen mahtimaaksi.
Silloin kun kaikkien rikkaimpien maiden BKT puolittuu vuoden loppuun mennessä Ruotsin BKT pysyy samana siis tulee kaksinkertaiseksi verrattuna muihin maihin. Paitsi Kiinaan.

tapsa

Siis suomi on edellä kaikkia muita pohjoismaita, suomessa oli eneismmäiset tartunnat. Tarkkuutta faktoihin