Ramadan alkaa, miten vääräuskoisen kuffarin kannattaa toimia?

pexels-photo-2608353
Photo by Abdullah Ghatasheh on Pexels.com

Huomenna tärähtää tulille kuukauden kestävä islamilaisen maailman ramadan-paastokuukausi. Miten vääräuskoisen kuffarin, joka sattuu asumaan monikulttuurisessa lähiössä, pitäisi suhtautua ramadaniin?

Muslimeilla on tapana kerääntyä auringonlaskun jälkeen huoneistoihin tai kerrostalojen pihoille mässäilemään pitkälle aamuyöhön. Meteli on kovanpuoleista kun kymmenet iloiset ihmiset mättävät iftaria suuhun. Kerrostaloissa on tapana pöngätä alaovi auki ja pitää huoneistojen ovia avoinna käytäville, jotta vierailijat pääsevät vapaasti kulkemaan talosta taloon.
Vääräuskoisen pitää tässä tilanteessa toimia päättäväisesti. On pidettävä kiinni hiljaisuudesta, joka on yleisimmin klo 22.00 – 07.00 tai jotain. Itse sain takavuosina asumassani talossa vittumaisen miehen maineen, koska kävin aina ottamassa pöngän pois alaovelta. Kävin puolen tunnin välein alaovella tarkistamassa tilanteen ja aina kun käytävämatto oli laitettu pöngksi niin suljin oven.
Niin ikään kun huoneistojen ovet jätettiin käytävälle auki, niin kävin aina sanomassa vittumaisen pistävästi SSSssshhhh! Hiljaa! Kun tätä toistaa heti ensimmäisestä päivästä alkaen niin loppukuu meneekin sitten rauhallisesti. Pitää vain tylyn ystävällisesti pyytää ihmisiä olemaan hiljaa, ”Me työssäkäyvät nukumme!”.
Monesti muslimimiehet kerääntyvät kirkumaan kerrostalon pihalle. Nyt näin koronaviruksen aikaan voi ihan hyvin soittaa poliisit paikalle jos väkimäärä on sallittua suurempi.
Vääräuskoisen kannattaa siis olla tylyn kohtelias eikä antaa periksi missään. Kannattaa vedota taloyhtiön hiljaisuuteen ja siihen, että aamulla pitää mennä töihin.