Uusruotsalaisten miesten vaimot eivät pääse Ruotsiin; rasismia

pexels-photo-122107
Photo by Rushow Khan on Pexels.com

Koronaepidemian aikana on tullut esille, että monet turvapaikanhakijat käyttävät jollain tapaa Ruotsia hyväkseen, vaikka tosiasiassa elävät normaalia elämää entisessä kotimaassaan.

Muutama viikko sitten tuli esille ihan normaalissa SVT:n paikallisuutisen yhteydessä ikään kuin oheistuotteena, että monilla sotaa, vainoa ja kidutusta paenneella on tapana matkustaa pitkiksikin ajoiksi entiseen kotimaahansa. Asia tuli esille, kun uutisessa haastateltiin Järvan alueen eräänlaista talousneuvojaa, jolle paikalliset uusruotsalaiset saattoivat avautua taloushuolistaan ja joita talousneuvoja sitten auttoi.
Uutisessa kerrottiin ilmeettömästi, että talousneuvojan mukaan tällä hetkellä Rinkebyn ja Tenstan uusruotsalaisilla on iso taloushuoli se, että koronaviruksen takia lähes kaikki loppuvuoden lennot ympäri maailmaa on peruttu. Afrikkalaiset ja lähi-itäläiset ovat voineet tilata meno-paluulipun entiseen kotimaahansa kesälomaksi. Monet taas oleskelevat talvin synkimmät kuukaudet kotimaissaan ja nyt kun lippuihin on etukäteen sijoitettu tuhansia kruunuja tämä tietenkin huolettaa sotaa, vainoa ja kidutusta paenneita. Menivätkö rahat hukkaan ja eikö ruotsalainen veronmaksaja voisi korvata mahdollisen menetyksen.
SVT:n eilisessä uutisessa tulee esille niin ikään mielenkiintoinen seikka. Monilla Ruotsissa asuvilla miehillä on puoliso entisessä kotimaassaan, joka on saanut perheenyhdistämisohjelmalla ikuisen oleskeluluvan Ruotsista. Tosiasiassa puoliso ei kuitenkaan ole ikinä edes käynyt Ruotsissa.
Jutussa kerrotaan kahdesta Bangladeshistä kotoisin olevasta miehestä. Tilanne molemmilla on se, että sitä ollaan tultu Ruotsiin pakoon sotaa, vainoa ja kidutusta. Toinen miehistä on asunut Ruotsissa 10 vuotta ja avioitui vuosi sitten kotimaassaan Bangladeshissä naisen kanssa. Mies on toisin sanoen tullut Ruotsiin turvapaikanhakijaksi, mutta yhtäkkiä matkustanut kotimaahansa pitkälle riiuu-reissulle ja löytänyt sieltä vaimon. On menty naimisiin ja mies on tullut takaisin Ruotsiin.
Tässä vaiheessa vaimollekin on haettu oleskelulupa ja se on myönnetty. Vaimo ei kuitenkaan ole ikinä edes käynyt Ruotsissa vaan oleskelulupa on tullut pelkän Bangladeshissä myönnetyn avioliittopaperin perusteella.
Kun koronaepidemia iski päällensä niin bangladesiaano päätti hakea vaimonsa Ruotsiin. Vaimon, joka ei ikinä ole astunut jalallakaan Ruotsin maaperälle, mutta jonne on saanut ikuisen oleskeluluvan. Ei varmaan tarvi sanoa, että vaimolle juoksee sen seitsemää sosiaalitukea. Nyt alkoi sitten ongelma. Bangladesiaanolle tuli monenlaista harmia koronan takia, lentokoneet eivät yhtäkkiä enää lentäneet ja sen sellaista.
Mutta kun hätä on kovin, on apukin lähellä. Se tuli Ruotsin ulkoministeriön muodossa, joka hommasi miehelle ja vaimolle lennot Ruotsiin. Pitäähän sitä nyt ruotsalaisen päästä takaisin kotimaahansa. Vaimokin on siis ruotsalainen. Mutta ei ole ikinä asunut Ruotsissa.
Seuraavaksi astuu kuvaan rasismi. Nimittäin kun ulkoministeriön hommaama lento lopulta sunnuntaina laskeutui Arlandaan, niin vastassa oli rasistisia rajapoliiseja. Vaimoa ei päästettykään maahan, koska tämä ei ole ikinä ennen käynyt jalallakaan Ruotsin maaperällä. Mies valittaa nyt SVT:n sääliartikkelissa, että hän haluaa vaimonsa. Joka on rajapoliisien toimesta odottamassa seuraavaa lentoa Qatariin, jossa Bangladeshistä Ruotsiin matkannut kone teki välilaskun.
Artikkelissa mainitaan toinenkin samassa tilanteessa oleva bangladesiaano, jonka vaimo ei pääse Ruotsiin, koska ei ole ikinä edes käynyt maassa, mutta hänelläkin on oleskelulupa perheenyhdistämisen perusteella. Rajapoliisi vetoaa tässä tilanteessa koronan takia päällä olevaan maahantulokieltoon, ja Maahanmuuttoviraston linjaukseen, että maahantulo kolmansista maista koskee myös tällaisia henkilöitä, joille on juuri myönnetty oleskelulupa, mutta jotka eivät ole ikinä vielä käyneet maassa.
Koska uutisessa oli heittää lonkalta kaksikin tapausta, jossa henkilöillä on ikuinen oleskelulupa, vaikka eivät ole henkilökohtaisesti edes käyneet paikanpäällä, niin on luultavaa, että tällaisia tapauksia on paljon.