Ruotsissa autoilijan työmatkakulut ovat enemmän kuin kuukausipalkka

1200px-Välkommen_till_Stockholm_2009

Tukholman läänissä ja Tukholmassa autoilijaa rankaistaan kuin syntistä ja lompakosta viedään kuititkin. On nääs nuo ympäristöasiat tärkeitä.

Kun Ruotsin vihreät eli Miljööpuolue, jonka kannatus on kovanpuoleista Tukholmassa, on ollut hallituksessa nyt toista kautta, niin sen kyllä huomaa. Kun olin kolmisen vuotta pois Tukholmasta niin sinä aikana autoilijan niskaan on sälytetty sellainen repertuaari sen seitsemää maksua, että päivän palkka ei riitä kaikkiin maksuihin.
Esimerkkinä muuan veronmaksaja, joka työskentelee tällä hetkellä Tukholman keskustassa Vasastanissa ja asuu Sigtunassa. Työmatkaa veronmaksajalle kertyy noin 35 km suuntaansa, mutta matka sinänsä on jouheva. Matkan pääsee alusta loppuun moottoritietä, lyhyttä kaupunkiajoa alussa ja lopussa. Mutta se hinta, se on suolainen.
Ensinnäkin ruuhka-aikaan tärähtää mittariin mennen tullen 45 kruunua (4,24 euroa) tietulleja. Sen jälkeen jos löytää maksullisen pysäköintipaikan citystä niin kahdeksan tunnin maksulliseen pysäköintiin saa kaivaa kuvetta 1 200 kruunun (113 euroa) edestä. Jos vielä laskee bensat 70 km matkalle = noin 6 litraa eli 75 kruunua (7,06 euroa) niin lompakko laihtuu yhteensä ainakin 1 365 kruunun eli noin 128,54 euron edestä. Melko reilua vai mitä?
Kuukaudessa on 20 työpäivää, ja jos veronmaksaja kävisi autolla töissä niin tilistä saisi vetää suoraan työmatkoihin 27 300 kruunua eli 2 570,80 euroa.
Traengselskatt_skylt_2010a
 
No mutta entäpä jos veronmaksaja sitten menisi töihin tässä tapauksessa paikallisjunalla eli ruotsalaisittain pendeltågetilla. Matka olisi melko jouheva. Jotta ehtii työmaalle klo 08.00, niin veronmaksaja joutuu nousemaan klo 06.45 ja matkustamaan klo 07.06 bussilla Arlandan kupeesta asunnoltaan Märstan juna-asemalle. Juna lähtee Märstasta cityä kohti ja on 34 minuutin päästä Odenplanilla. Sieltä pitää vielä ottaa pysäkinväli metrolla Rådmansgatanin metroasemalle, jonne veronmaksaja saapuu työpaikalleen melko prikulleen klo 08.00. Tämä maksaisi halvimmillaan kuukausilopun verran 930 kruunua (87,58 euroa), tosin jos esittää tyhmää niin voisi ostaa eläkeläislipun, joka maksaa 620 kruunua (58,39 euroa). Pummilla on vaikea matkustaa, sillä Helsingistä poiketen Tukholman metrossa ja paikallisjunissa on sulkuovet, joiden läpi pääsee vain lippua automaattiin vilauttamalla.
Yksi vaihtoehto olisi hankkia ns. miljööauto. Rekisteröisi sen Puli-Paavon nimiin Kossupulloa vastaan, jonka jälkeen voisi unohtaa tullit ja parkkimaksut. Parkkeerata ilmaiseksi ja jättää tietullit maksamatta. Tuulilasiin ilmestyvät parkkisakot voisi laittaa roskakoriin. Tässä on se ongelma, että Ruotsin lain mukaan jos autossa on enemmän kuin 5 000 kruunua maksamattomia parkkisakkoja tai tietulleja, niin auto takavarikoidaan vaikka tien päältä jos poliisi sellaisen auton havaitsee. Ja miksipä ei havaitsisi. Kaikissa poliisiautoissa on kilpien lukulaitteet. Eikä vastaantulevia poliisiautoja voi välttää. Toisaalta poliisit skannaavat toisinaan parkkipaikoilla autoja ja jos lukulaite havaitsee ”sakkoauton” niin paikalle soitetaan hinaaja ja auto lähtee siltä istumalta. Siitä ei edes ilmoiteta mihinkään. Auto yksinkertaisesti takavarikoidaan samantien. Saa sen takaisin kun maksaa ne rästit, mutta…
Näin ollen lienee melko selvää, että veronmaksaja valitsee julkiset kulkuvälineet ja varustautuu matkalle Beltarin kuulosuojainten kera välttyäkseen kuulemasta kolmansista maista tulleiden miesten riemunkiljahduksia. Ja laittaa kellon herättämään tuntia aikaisemmaksi, jotta sotaa, vainoa ja kidutusta paennut voi turvallisesti nukkua tunnin pidempään.

Subscribe
Notify of
guest
18 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Jaaha
Jaaha
8.5.2020 00:08

Flygbussarnan ”Door-to-Gate” ryhmätaksi kun lopetettiin, niin ei ole ollut enää järkeä mennä Tukholmaan laivalla jatkaakseen Arlandaan, kun matkustaminen tulee niin kalliiksi sieltä satamasta kentälle. Muutenkin mukavampi mitä vähemmän Ruotsia näkee. Halvin tapa lentää Suomesta Arlandaan ja sieltä eteenpäin. Arlandan kenttäkin tietty vähä vähältä turvattomammaksi muuttuu ja kuka tietää mitä lentoyhteyksiä SARS2 kriisin jäljiltä jää.

Anonymous
Anonymous
8.5.2020 00:12

Hullua on, ei pienintäkään järkeä, mutta ei hätää, kyllä suomi tulee perässä, siitä pitää hiivahallitus huolen.

Anonymous
Anonymous
9.5.2020 01:14
Vastaa...  Anonymous

Hiivahallitus on kyllä hyvä. Saattaa olla myös hiekkahallitus, ainaskin syksymmällä niillä saattaa pöksyissä hiekka hiertää kun siivotaan talouden raunioita..

h44
h44
8.5.2020 00:55

Mopo tai moottoripyörä eikä tuke tietulleja, pysäköidäkin voi huomattavan vapaasti kun puikkaa puomin ohi parkkihalliin. Vaatii toki hiukan luonteenlujuutta Marraskuun säässä.

Pappatötterö
Pappatötterö
8.5.2020 09:17

Pappamopo alle ja totterö päähän niin suojaa koronaltakin. Tai sitten päinvastoin.
Olisit muuttanut alueelle mistä on bussiliikenne kaupunkiin ja missä bussin etuovi on suljettu koronan takia eikä korttia tarvitse blipata = ilmaiset matkat. Kortti pitää silti olla, jos ei ole niin mahdollinen tarkastaja sakottaa.

Anonymous
Anonymous
8.5.2020 12:12

Älä Pate välitä noista kulkuongelmista, kohta kuitenkin kuolet koronaan ja huolet on ohi

Pitää siirtyä väljemmille vesille
Pitää siirtyä väljemmille vesille
8.5.2020 13:05

Mä en menis matujen kaa samaan bussin. Tukholmassa voi kuvitella, et julkiset on täynnä matua. Hyi hemmetti.

Anonymous
Anonymous
8.5.2020 14:04

Kukapa sitä haluaisi hypätä märäntyneeseen paskakaivoon joka kuhiseen kaiken lisäksi kaikemaailman loisia.
Itse asiassa taitaa jopa olla terveellisempää hypätä paskakaivoon kun nousta tukholmassa bussiin.

Trampas
Trampas
8.5.2020 06:15

Hys,hys, kohta meidän loistavat valopäät ottavat nuo himmeät ideat käyttöön Suomessakin.

Klovni Miljardi
Klovni Miljardi
8.5.2020 09:41
Vastaa...  Trampas

Samaa mieltä. Voisin keksiä vaikka kuinka paljon täysin kaistapäisiä veroja kantiksille. Ikävä kyllä omatunto haittaa menestymistä viherkommunistisessa uudessa normaalissa.

Kossu
Kossu
8.5.2020 10:02

Jep,aivan järettömäksi mennyt noi tullit ja parkkimaksut…..siinä yksi syy etten enään tukholmaan ole lähtenyt duuniin pariivuoteen…….aikaisemmin sai työnantajalta parkkimaksut ja tullit pois mutta ei nykyään ja milirahat kun ruotsissa niin onnettomat ettei ne kata kuin pienen osan noista kuluista niin järki pois koko hommasta……auto parkissa sen 10h niin oikeasti tonni pieni raha…..nykyään kun tilan takia ei noilla duunipaikoilla ole niitä ”duunareiden”parkkeja…

Anonymous
Anonymous
8.5.2020 11:39

No tottakai maksaa. On pelastettava maailma. Ja ei se islamisoituminen mitään halpaa ole. Vääräuskoiset painakaa duunia.

T
T
8.5.2020 15:06

Yksityisautoilun hinta suurkaupungissa ei ole vain poliittinen ”ympäristöasia”, vaan ihan jo markkinatalous määrää että pysäköinti ei ole halpaa suurkaupungin ydinkeskustassa, sillä neliömetrit ovat kalliita. Kysyntä ja tarjonta.
Varmasti on myös mukana kuppausta, joka verhotaan ”ympäristönsuojelun” nimeen.

Sturm
Sturm
8.5.2020 17:26

Jos pysäköinti on noin dyyristä niin kannattaa palkata autonkuljettaja, joka tuo aamulla töihin ja hakee illalla kotia.

Acc358
Acc358
8.5.2020 22:58

Tavis ei siis voi käyttää Tukholmassa autoa työmatkoihin, jos asuu Sigtunan etäisyydellä. Vaihtoehtoja ratkaisuksi on monta. Ensiksi mieleen tulee työpaikan vaihto. Jos on erittäin tärkeä henkilö, niin pyytää ja saa työnantajalta auton kuskeineen. Onnistunee pääjohtajina suuryrityksissä työskenteleville ja ministereille. Parasta olisi lähteä pois Ruotsista, jos jostain päin maailmaa löytyy paremmat olot.

Lisäharmia
Lisäharmia
10.5.2020 17:46

Tuon paskan lisäksi työvoimapulanpaikkaajat polttavat tavisten autoja, mukava paikka elättää perhe painamalla matalapalkka-alalla kolmivuorotyössä.