Apukeinoja koronavirus-huoliin

woman in white button up shirt with white face mask holding white flower

Koronavirus epidemia tarkoittaa, että meidän kaikkien elämä muuttuu hetkeksi aikaa. Se saattaa saada sinut kokemaan olosi ahdistuneeksi, stressaantuneeksi, huolestuneeksi, surulliseksi, yksinäiseksi tai turhautuneeksi.

On tärkeää muistaa, että on OK tuntea näin ja että jokainen reagoi eri tavalla. Muista, että tilanne on väliaikainen ja että suurimmalla osalla, nämä vaikeat tunteet väistyvät.
 

  1. Pysy yhteydessä ihmisiin

Terveiden ihmissuhteiden ylläpitäminen ihmisten kanssa, joihin luotamme on tärkeää henkiselle hyvinvoinnillemme. Mieti siis, miten voit pitää yhteyttä ystäviisi ja perheesesi silloin, kun sinun on pysyttävä kotona.
Voit kokeilla puhelinsoittoja, videopuheluita tai sosiaalista mediaa kasvokkain näkemisen sijaan – oli sitten kyseessä ihmiset, joita näet usein tai vanhoihin ystävien kanssa yhteydenpito.
 

  1. Puhu huolistasi

On normaalia tuntea olonsa nykyisen tilanteen takia hiukan huolestuneeksi, pelokkaaksi tai toivottomaksi. Muista: on OK jakaa huolesi niiden kanssa, joihin luotat – ja sen tekeminen voi auttaa heitä myös.
Jos et voi puhua tuttusi kanssa tai sen tekeminen ei ole auttanut, on paljon auttavia puhelimia, joita voit kokeilla sen sijaan.
 

  1. Tue ja auta toisia

 Jonkun toisen auttaminen voi olla hänen lisäkseen myös sinulle hyödyksi, joten yritä ymmärtää tänä aikana hieman enemmän toisten murheita, huolia tai käytöstä.
Yritä miettiä asioita, joita voit tehdä ympärilläsi olevien ihmisten auttamiseen. Onko sinulle lähellä ystävä tai perheenjäsen, joille voit lähettää viestin? Onko mitään yhteisöjä, joihin voit liittyä auttaaksesi toisia paikallisesti?
Muista, että on tärkeää tehdä tämä linjassa virallisten koronavirus-ohjeiden kanssa pitääksesi kaikki turvassa.
 

  1. Valmistaudu

Kotona pysymiskehoitusten tulisi auttaa sinua tuntemaan olosi valmistautuneemmaksi ja vähemmän huolestuneeksi. Käy tavallisen viikon ohjelma läpi: miten se muuttuu ja mitä sinun tulee tehdä ratkaistaksesi ongelmia?
Jos et ole vielä ehtinyt, sinun kannattaa harkita työantajasi kanssa keskustelemista, selvittää sairaslomapalkkasi ja oikeutesi etuuksiin ja pitää huolta elämän perusasioista ollessasi kotona.
Voit myös harkita jotakuta, jolta voit saada apua paikallisesti –  kuin myös tuntemiasi ihmisiä, paljon paikallisia ja valtakunnallisia tukiryhmiä perustetaan. Yritä muistaa, että tämä häiriö on vain väliaikainen.
 

  1. Joitakin muita keinoja

On myös joitakin muita vaihtoehtoja, kuten sisäurheilulajit, pulmapelit yms. Jotkut ihmiset löytävät iloa ja rauhaa kokkaamisesta eri öljyillä, esim. CBD-öljyllä (sitä voi ostaa puhtaimmassa muodossaan Cibdolista), jolla vaikuttaa olevan rauhoittavia vaikutuksia. Vaikka sitä ei ole täysin todistettu, sillä on myös joitakin parantavia ja stressiä poistavia vaikutuksia.
Voit myös kotoa käsin aloittaa uusia harrastuksia, kuten maalaaminen tai kielten opiskelu. Kaikki nämä eri aktiviteetit saavat sinut unohtamaan nämä vaikeat ajat.
 

  1. Pidä huolta kehostasi

Fyysisellä terveydellämme on suuri vaikutus siihen, mitä koemme. Tälläisinä aikoina on helppo sortua epäterveellisiin käyttäytymismalleihin, jotka lopulta pahentavat oloasi.
Yritä syödä terveellisiä, tasapainoisia aterioita, juoda tarpeeksi vettä ja treenata säännöllisesti. Vältä tupakanpolttoa ja huumeiden käyttöä ja yritä olla käyttämättä liikaa alkoholia.
Voit poistua kotoasi, yksin tai perheenjäseniesi kanssa liikkumaan kerran päivässä – esim. kävelemään, juoksemaan tai pyöräilemään. Mutta varmista, että pidätte 2 metrin turvavälin toisiinne. Tai voitte kokeilla jotakin meidän yksinkertaisista kotitreeneistä.
 
 

  1. Pitäydy faktoissa

Etsi luotettava lähde, johon voit luottaa – esim. viranomaisten hallinnoimat sivut– tarkistaa faktat tiedosta, jonka saat uutisista, sosiaalisista mediasta tai muilta ihmisiltä. Mieti sitä, miten epätarkka tieto voi vaikuttaa myös toisiin. Yritä olla jakamatta tietoa ilman, että tarkistat faktat luotettavasta lähteestä.
Kannattaa myös ehkä rajoittaa aikaa, jonka käytät katsoen, lukien tai kuunnellen epidemian tiedotusta, esim. aikaa sosiaalisessa mediassa ja kannattaa harkita uutis-ilmoitusten poistamista käytöstä.
Voit asettaa itsellesi tietyn ajan, jolloin voit lukea päivityksiä tai rajoittaa se itsellesi muutaman tarkistukseen per päivä.
 

  1. Pysy vaikeiden tunteiden yläpuolella

Huoli koronavirusepidemiasta on täysin normaali. Kuitenkin jotkut ihmiset saattavat kokea voimakasta ahdistusta, joka voi vaikuttaa heidän arkeensa
Yritä keskittyä asioihin, joihin voit vaikuttaa, kuten oma toimintasi, kenelle puhut ja mistä ja million saat tietoa.