Ruotsiin astui toukokuussa voimaan muovipussivero

Ruotsissa tärähti kuun alussa voimaan ympäristönparantamisvero ns. muovipussivero. Tarkoittaa sitä, että kaikkiin kaupasta ulostuleviin muovipusseihin tuli kunnon vero ja hinta pompsahti.

Tavallinen muovipussi maksoi ennen kruunun eli noin 9 senttiä. Nyt yleinen hinta on 6,50 – 7 kruunua eli euroissa 0,61 – 0,66 euroa. Kannattaa myös huomata, että vero koskee myös ns. vihannespusseja, joihin yleensä pakataan vihannekset ja hedelmät. Eli se sellainen läpinäkyvä pieni pussi. Esimerkiksi Icassa tällaisesta pussista veloitetaan 38 äyriä eli vajaa neljä senttiä.
Kuva
 
Muovipussiveron takana ovat hallituspuolueet Sosiaalidemokraatit ja vihreät Miljööpuolue, sekä Liberaalit. Verolla katsotaan kerättävän kuluvan vuoden aikana 2,1 miljoonaa kruunua ja sen jälkeen vuosittain 2,7 miljoonaa kruunua. Asiaa on kiitelty, mutta myös kritisoitu. Ruotsin kaupan ala väittää, että Ruotsin rannikoilla ei ole olemassa mitään erityistä muovipussiroska-aaltoa eikä ruotsalaisten kuluttajien muovipussit päädy tuhoamaan luontoa. Joidenkin mielestä kyse onkin vain valtion yhdestä uudesta ansaintakeinosta.
Paperikassin hinta näyttää nyt olevan yleisesti 3 kruunua.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Subscribe
Notify of
guest
33 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Aappa
Aappa
10.5.2020 23:28

Muovia ei onneksi käytetä mihinkään muuhun kuin muovipusseihin.

Suomi Finland
Suomi Finland
10.5.2020 23:30

No muovipusseja ei periaatteessa tarvittaisi, jos olisi mukana useita kestokasseja kauppareissulla. Olisi varmaan vaikea muistaa ottaa ne mukaan aluksi, mutta jos tietäisi, ettei muovikasseja kaupoissa olisi, mutta kyllä se muisti siitä paranisi. Sitten vaan pitäisi pitää useampi kangaspussi mukana kun menee kauppaan.
Mitään veroja en alkaisi valtiolle muovipusseista maksaa, jos Suomeen yritettäisiin ujuttaa samaa juttua. Kyllä se olisi kestokassi sen jälkeen aina mukana.

Minä
Minä
11.5.2020 08:02
Vastaa...  Suomi Finland

Kestokasseja on vaikeampi käyttää roskiksina, ellei sitten ole aika varakas.
Kaupan muovipussi menee Pohjolassa lähinnä roskapussiksi kauppareissun jälkeen.
Pohjolassa kaupan muovipussit eivät mene mereen, etenkään Tyyneenvaltamereen.
Mutta kyllähän valtiot syitä keksivät veroja kerätäkseen. On meinaan kovat kulut ”siirtolaisista”, jotka ovat tulleet sossujen jonojen jatkeeksi, vieläpä erikoiseduin.

Hyvin alhainen
11.5.2020 11:55
Vastaa...  Minä

Roskat voi kotona panna ämpäriin, ja tyhjentää sitten sen ämpärin roskikseen. Ei ennen vanhaankaan roskia pakattu pusseihin, vaan ne vietiin roska-astiassa keräyslaatikkoon.

allu
allu
11.5.2020 12:27
Vastaa...  Hyvin alhainen

Ennen vanhaan keräyslaatikko maaseudulla oli ns. tunkio.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
11.5.2020 14:37
Vastaa...  Hyvin alhainen

Saattaa jätehuolto vaatia pakkaamaan nimenomaan muovipusseihin tietyt jätteet. Esim biojätteitä ei saa laittaa biohajoavassa-, vaan juurikin muovipussissa jäteastiaan.
Itsellä tulee helevetin kalliiksi ajaa junalla Helsinkiin kippaamaan Itämereen kaikki käytetyt muovipussit. Jos se kiellettäisiin multa, haitilaiset eivät voisi enää paskoa vesistöjään. Kannatan.

Typerää touhua
Typerää touhua
11.5.2020 08:20
Vastaa...  Suomi Finland

Mihinkäs perunat laitat jos ostat parempia irtoperunoita ja saahan niitä tosin valmiiksi pakattuina – muovipussissa. Entä omenat, päärynät tomaatit yms?

Anonymous
Anonymous
11.5.2020 17:37
Vastaa...  Typerää touhua

Eikös jätteet polteta nykyisin pusseine päivineen

näinseon
näinseon
10.5.2020 23:37

Nämä pussit saa heittää kadulle aivan vapaasti ne on maksettu että tääläin

Riitta Niemi
Riitta Niemi
10.5.2020 23:49

Muovipusseilla on merkittävä vaikutus yleisen hygienian tasoon.
Emme ehkä niin tule ajatelleeksi mutta mitä tapahtuu tartuntataudeille ja roskista ravintonsa saavien pieneläinten (rotat, linnut) määrille, jos kotitaloudet alkavatkin kaataa jätteensä suoraan roska-astiaan sen sijaan, että ne ensin suljetaan siististi muovipusseihin.

Tuumaaja
Tuumaaja
11.5.2020 05:24
Vastaa...  Riitta Niemi

On olemassa erikseen biojätepussit, jotka hajoavat luonnollisesti. Muovipussit eivät hajoa koskaan.
Ainoa joka saa eläimet tulemaan jäteastioille on ruoanjätteet ja tätä varten on biojäteastia sekä omat pussit tälle. Nämä myös tyhjennetään muita jäteastioita useammin käsitettävästä syystä.
Muu jätehän voidaan laittaa jäteastioihin sellaisenaan ilman pusseja, koska ne menevät kuitenkin suoraan silppuriin etc. jälleenkäsittelyyn.
Kun katsoo miten keharit vievät roskia, niin he ensin varastoivat ne parvekkeilleen ja sitten 200-250l jätesäkeissä viedään kaikki samaa, ei kierrätystä.
Alle viikon tulee 4 jäteastiaa täyteen näitä jättisäkkejä, lajiteltuna sekajätteen kuorma pienenisi ja jäteastiat riittäisivät pidemmälle tilavuudeltaan.
Isännöitsijä vain levittelee käsiään koska asylum,migri ja rasistikortin pelko jos huomauttavat. Pakolaisbusineksen kääntöpuoli tulee muiden ihmisten kärsittäväksi.
Kun katsoo kuvia näiden asylien kotimaista, voi nähdä kuinka he huolehtivat ympäristöstään, paskaa ja muovipusseja joka paikka täynnä, kaikki ostokset myös pakataan muovipusseihin, oli kyse hedelmistä tai yhdestä tikkarista. Että näin siellä ”korkea”kulttuurissa, raketti-insinöörien luvatussa maassa.
Itse en käytä muovipusseja, kauppakassina on jo yli 10 vuotta ollut sama saatu viking linen kassi, mitälie sekoitetta, mutta ilmaiseksi saatuna haukkunut hintansa pystyyn.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
11.5.2020 14:41
Vastaa...  Tuumaaja

Siinä vaan semmoinen homma, että biohajoava hajoaa kompostoidessa, ei se luonnossa mihinkään katoa. Polttolaitoksella se muovipussi katoaa ihan yhtä luonnollisesti.

Tuumaaja
Tuumaaja
11.5.2020 21:30
Vastaa...  Fatwantarkistaja

Biojätepussit eivät kestä pitkää säilytystä vaan alkavat hajoamaan itsellään.
Kompostoituminen alkaa siinä vaiheessa kun ensimmäiset bakteerit, sienet, sädesienet pääsevät toimimaan, biojäteastiassa on usein käynnissä ensimmäinen vaihe eli lämpeneminen jossa edellämainitut ovat alkaneet käyttämään proteiineja,sokereita hyödykseen; sen vuoksi myös biojäteastioiden kansien sisäpuoli on usein märkä koska prosessissa vapautuu vettä, vesihöyryä ja hiilidioksidia.
Biojätepussit alkavat välittömästi hajoamaan jo prosessin tässä vaiheessa, ne ovat suunniteltu biohajoaviksi.
Energiajätteeksi/ kuivajätteeksi joka menee lämpövoimaloille voi laittaa normaalin muovipussin tai sen voi myös mahdollisuuksien mukaan sijoittaa muovinkeräykseen.

Ex rapakunto
Ex rapakunto
11.5.2020 22:33
Vastaa...  Tuumaaja

Niitä hajovia biojätepusseja on sulamattomina kaivettu esiin vielä seitsemän vuoden jälkeen, eivät taida hajota yhtään paremmin kuin tavalliset ja niistä syntyy samalla tavalla mikromuovia.

Kunniakansalainen
Kunniakansalainen
11.5.2020 03:44

Eihän tuo nyt mitään mutta kuulin erään paikallisradioon soittaneen Ruotsissa asuvan naisen kertovan että suunnitelevat sinne eläkkeitten alennuksia koronan takia ja sen varjollahan se on helppo tehdä. Todellinen syy taitaa olla hieman toinen.

SaleSeta
11.5.2020 06:29

Eläkeläisistä on Ruåttissa päästävä eroon, kun talous alkaa romahtamaan ”rikkauden” ansiosta. Eläkkeet on kalliita maksaa ja kassa on tyhjä. Voimavarat ja rikastajat paljastuivat vain loiseläjiksi, joten kakkeli on ropisemassa tuulettimeen ruåttissa.
Sama on edessä täälläkin. Yli 600 000 ihmistä on työttömänä, valtio ja kunnat ovat olleet velkavedolla jo vuosia. Koronaelvytys miljardit on viimeinen naula konkurssikypsän talouden romahduksessa/syöksyss. täälläkin.

Minä
Minä
11.5.2020 08:07
Vastaa...  SaleSeta

Ehkä se ättestupan-tarina ei olekaan keksittyä propagandaa?

Aikki
Aikki
11.5.2020 04:47

Siis sinulla pitää olla pieni muovipussi mukana, jotta voit ostaa vihanneksia, hedelmiä, ja juureksia. On nimittäin hankalaa kantaa esim. 2 kg perunoita ilman pussia. Huomioitavaa pussiverossa on se, ettei kauppias saa mitään , vaan kaikki on veroa Ruotsin talousongelmien paikkaamista varten

SaleSeta
11.5.2020 06:37
Vastaa...  Aikki

Taitaa pitää vielä nostaa monia veroja rajusti, että kaatumassa oleva konkurssiin ajettu valtio selviää. Sosialisointi tulee tällekin hyvin nopeasti. Nyt on jo alettu julkaisemaan galluppeja siitä miten ihmiset hyväksyvät jo nyt tulevat mittavat verojen korotukset. Näin se aivopesu toimii, kukaan ei vastusta, kun kaikki muut ovat jo verojen korotusten puolesta.
Eikä kotimainen eikä maailmalta rahdattu loisväki suostu luopumaan ilmaisesta elämästä ja kokonaan maksetusta asunnosta, joten työtätekeville tulee MEGA lasku ja omaisuuden sosialisointi.

Sam Colt
Sam Colt
11.5.2020 18:19
Vastaa...  Aikki

Kauppias on itse ostanut ne pussit ja maksanut rahaa. Ei niitä valtio ole sinne tuonut.
Muuten tässä olisi nyt markkinarako: Jos ruotsalaisille myisi suomalaisia muovipusseja 40 sentillä, niin ruotsalainen voittaisi 20 snt ja suomalainen 20 snt. Tuhannella pussilla saisi jo parisataa nettoa!

Boikotoin Kebabbia
Boikotoin Kebabbia
11.5.2020 06:40

Kerrostalossa on aika perkeleen hankalaa viedä roskat , jos ei ole muovipusseja : jätehuoneessa on erikseen kielto , että älä laita sekajätteisiin irrallisia roskia.
Kestokasseissako ne jätteet sitten vastaisuudessa viedään roskikseen, aikamoista luonnonvarojen tuhlausta, kun kestokassia pitäisi käyttää 5-20 vuotta kestokassin tyypistä riippuen, että se veisi edes yhtä paljon raaka-aineita ja valmistukseensa käytettyä energiaa kuin jos ostaisit yhden muovipussin joka päivä.
Siis sun pitää käyttää sitä itsetuntosi parantamiseksi hankkimaasi kestokassia vähintään 5 vuotta että pääset samoihin kuin jos ostaisit muovipussin joka päivä. Keskimäärin enemmän, jopa 20 vuotta, jos kestokassisi on hiukan paksumpi ja kestävämpi.
Luonnonsuojenlun kanssa tällä muovipussikohkaamisella ei ole pohjoismaissa mitään tekemistä, suuri osa pusseista on jo nyt tehty kierrätysmuovista ja menee sekajätteessä energiapolttoon josta ei päästöjä näissä maissa juuri lainkaan tule.

plastic padding
plastic padding
11.5.2020 10:54

Erillisiä (jopa maatuvia) roskapusseja (jämäkämpiä kuin hedelmäpussit, heikompia kuin perinteiset muovikassit) saa tokmanneista, clasohlsoneista ja vaikka mistä – hintaa muutama sentti /kpl. Halpaa ja helppoa kuin saippua.
Käytin ostoksiin ennen samaa kaupan muovikassia uudestaan niin kauan kuin pysyi ehjänä, nyt on menty viimeiset 5v samalla kangaskassilla. 5 krt viikossa kaupassa joka kerta muovipussi ostaen tarkoittaisi 5 vuoden ajalta 0,10e x 5 x 52 x 5 = 130e pelkkiin kaupan muovikasseihin.

Anonymous
Anonymous
11.5.2020 06:42

Uusia veroja keksitään jatkuvasti, jotta sosiaalietuuksilla elävien kehitysmaalaisten jatkuvasti kasvavat kustannukset saadaan katettua. Ne muut keinot ovat jatkuva verojen korottaminen, jatkuva leikkaaminen ja jatkuva lainan ottaminen. Näin toimivat kaikki maat, joissa kehitysmaalaisten määrät kasvavat jatkuvasti.

SaleSeta
11.5.2020 11:32
Vastaa...  Anonymous

Muistetaan kuitenkin se tosiasia, että kotimaisia sosiaalietuukislla eläviä työikäisiä on Suomessa yli 500 000 hlöä. Kaukomailta tulleet tietysti on lisäkulu, mutta siivellä oleva kotimaan väki on jo itsessään VALTAVA kuluerä veronmaksajille.

Minä
Minä
11.5.2020 08:33

Tuossa on kaupan hinta pienelle pussille 0 kr ja vero 30 öreä sekä moms 8 äreä.
Kummallista, että veroon lisätään moms, joka on veroa. Tuo 38 öreä on pelkkää veroa.
Oikeudenmukaista olisi, että moms lisättäisiin vain siihen 0 kr hintaan, jolloin moms olisi 0 kr.

Minä
Minä
11.5.2020 08:39
Vastaa...  Minä

Ktkan tuohon selvennykseksi, että momsin pitkä nimi on ”mervärdesomsättningsskatt” ja lyhyt nimi ”mervärdeskatt”, siis lisäarvovero.
Valtiolle maksettava muovipussivero ei ole lisäarvoa kenellekään, paitsi valtiolle itselleen. Siksi lisäarvoveron tulisi koskea ainoastaan sitä kaupan asettamaan hintaa, joka on 0 kr.
Koska kauppa maksaa pussista jonkin hinnan, tulee 0 kr hinnalla tappiota, ei lisäarvoa.

äärimmäisen saita
äärimmäisen saita
11.5.2020 10:39

Olen aina käyttänyt omaa kassia ja banaanit laitan vaan hihnalle.

PastoriNikulainen
PastoriNikulainen
11.5.2020 16:59

Ruotsalaiset heittää ne kassit jokatapauksessa tyynen valtameren jätepyörteisiin.
Kyllä noilla verottajilla on virtsarakko korvienvälissä. Seuraavaksi happivero ja happiveron veron veron vero.
Aamen…

Hauki
Hauki
11.5.2020 23:15

Miten mahtaa käytäntö mennä herkillä alueilla joissa on tämänkin sivuston mukaan toimiva suljettu talous ja joka ei veroja tai muitakaan sääntöjä juuri noudata?
Tulli ei voi kuitenkaan kieltää pussirullien maahantuontia varsinkin jos niiden käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu jotain muuta kuin jälleenmyynti.

KJ
KJ
12.5.2020 10:48

Ite en roskien erottelua harrasta ja haluan roskapussin olevan läpinäkymätön kun sen roskakatoksen sekaskeidaan vien. No jos Suomessa nousee hinta tuosta 25 sentistä 50 senttiin, niin ratkaisen ongelman heittämällä kaikki leipä- ja pakastepussit yhteen jätesäkkiin ja käyn sen viemässä sitten kyylänaapureiden katseilta suojattuna yöllä sekajätteeseen.
Käytän kyllä reppua melkein aina ja joutuu ostamaan pusseja roskapusseiksi. Otan joskus läjän (10) pusseja ja vinkkaan kassaneidille että laskuta parista pussista. Helppo nakki.
Älkää pillastuko suotta. Suomessa on ihan hyvillä prosenteilla kierrätys kuitenkin ja loppujen lopuksi.

Esa
Esa
12.5.2020 13:19

Alkaa menemään etikettitarroja, kun porukka puntaroi joka rypäleen erikseen

Lasse
Lasse
12.5.2020 14:30

Järjetöntä pelleilyä, ei vaikuta mihinkään.
Miksei kielletä muovipusseja?
Pohjoismaissa muovijäte poltetaan lähes kaikki, ei se ole täällä ongelma.
Eihän millään ole toisaalta merkitystä mitä Länsimaissa tehdään kun kehitysmaat kaatavat jätteensä luontoon ja meriin.