Tukholman parhaat kalapaikat

Tukholmassa ja ympäristössä on paljon hyviä kalapaikkoja. Onhan läänin pääkaupunki sijoittunut Mälaren-järven ympärille ja Slussenin toisella puolella alkaa meri, joten rantoja ja selkiä riittää.

City-kalastus on hyvin suosittua. Parhaita paikkoja ovat Vanhan kaupungin ja kuninkaanlinnan kupeessa oleva Lilla Värtan. Helgeandsholmenin molemmin puolin Mälaren laskee pienenä virtana Itämereen ja kapeikosta tulee vaikka kuinka paljon meritaimenta ja lohta. Virta on ikäänkuin Mälarenin viimeinen nurkkaus ja virran alapäästä alkaa meri. Paikassa kohtaavat siis makea- ja suolainen vesi. Ruotsalaisittain söt ja salt. Paikalla saattaa olla kesäpäivinä jono, jotta pääsee parhaille heittopaikoille.

Ympäri Södermalmia on myös paljon hyviä paikkoja, tosin on paljon ihmisiäkin. Oma lempipaikkani on Ulvsundassa Bällstavikeni lahden pohjukassa. Paikalla on jonkinlainen hylätty laituri ja se on sen verran omituisessa paikassa, että siellä saa yleensä kalastella ja kaljoitella rauhassa. Sieltä tulee monenlaista kalaa, ainakin kuhaa olen saanut ja jokusen hauen. Paikkana kuitenkin aivan ihanteellinen kalja-kalastamiseen.

Sollentunaan risteävä Edsvikenin lahti on myös hyvä paikka. Lahti ei ole Mälarenia vaan Itämeren puoleista vesistöä. Siellä on useita paikkoja, josta voi kalastella rannalta. Lahden rannoilla on isoja metsäosuuksia niin ei tarvitse notkua ihmisten pihoilla tai yleisillä uimarannoilla.

Sitten kun mennään ulos kaupungista niin paikkoja on todella paljon. Mälarenin ranta on käytännössä yhtä suurta kalapaikkaa. Omia suosikkejani ovat Kungsängenissä sijaitseva Ryssgraven, Ryssänhauta. Luonnonkaunis paikka ja kalaakin tulee sen seitsemään sorttia. Lähinnä kyse on siitä, että viitsii heittää uistimia järveen. Tällä paikalla on tullut käytyä talvisin pilkillä.

Kauempana kaupungista on myös yksi suosikkipaikka, Ekolsund. Kun tuntee seudun niin löytää muutaman todella siistin ja rauhallisen paikan. Kalaa tulee. Jopa turskaa. Kerrankin ahvenpilkkiin tarttui reiden kokoinen turska. Eihän sitä saanut avannosta ylös kun avanto oli liian pieni. Lopulta se katkaisi siiman ja katsoi sukeltaessaan vain, että mitä tapahtui. Itsekin piti siihen päälle maistaa CBD Öljyä.

Kyseinen paikka on myös hyvä leiripaikka. Vaikka siellä on ympäristössä kesämökkejä niin silti itse paikalla käy harvoin ihmisiä. Ekolsundin lahden yli on rakennettu 1800-luvun lopussa junapenkka, joka ei nykyään ole enää ratakäytössä. Penkalta saa ongella ja uistimella kalaa mukavanpuoleisesti.

Niin ikään Varpsund on aika ihanteellinen kalapaikka. Kesäiltaisin paikalla on paljon porukkaa, mutta upeaa rantaa riittää vaikka millä mitalla. Lisäksi kun kävelee tielät rantaa pitkin niin paikalta läytää ikivanhan kärrytien pätkä. En muista mihin aikaan tie on ajoitettu, mutta puhutaan kuitenkin monta sataa vuotta vanhasta, nyt käyttämättömästä ja metsittyneestä tien pätkästä. Joskus tulee lähdettyä telta-kaljalle näille nurkille. Mälaren on kyllä parhaimmillaan Varpsundin seudulla. Tai Ekolsundissa. Molempi parempi. Molemmat ovat varsinkin heinäkuun iltahämärissä juuri sitä aidointa Mälarenia.

 

 

Mälaren ja Saimaa ovat suurinpiirtein samankokoisia. Isoja ja laajoja järviä, joissa riittää selkiä, rantoja, lahtia ja saaria. Mälaren on yleisesti hyvin puhdas järvi ja ihan Tukholman keskustaan tulevat isot selätkin ovat puhtaita. Rannat ovat puhtaita eikä mitään erityisiä likaviemäreitä ole ainakaan itselläni tiedossa. Ruotsalaiseen tapaan rantoja ei myöskään roskata.

Mälarenissa on sekin hyvä puoli, että jos lähtee ”maalle” kalaan niin sieltä pääsee illaksi takaisin kaupunkiin. Autolla pääsee lähelle monia hienoja paikkoja eikä ”retkeilyyn” sijoittaa tuhansia maksavia vaellustarvikkeita. Pikkukengät ja pikkutakki päällä pääsee nopesti kalaan ja yhtä nopeasti lähiterassille kertomaan kalavaleita.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments