Ruotsinkin maatiloilla ongelma puuttuvien kausityöntekijöiden kanssa

pexels-photo-3947600
Photo by Stewart Watson on Pexels.com

Ruotsissa on sama ongelma kuin Suomessa; maatiloille ei saada sesonkityöntekijöitä, koska Itä-Euroopasta on koronan takia vaikea matkustaa Ruotsiin. Myös Ruotsin maatilojen sesonkia pyörittää lähinnä ukrainalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset työntekijät.

Myös Ruotsissa ollaan kyselty, että miksi vajaan 400 000 tuhannen työttömän joukosta ei löydy työntekijöitä maatiloille. Tähän on kuitenkin helppo selitys: suurin osa työttömistä on kolmansista maista tulleita turvapaikanhakijoita. Tällä ryhmällä ei ole minkäänlaista tietotaitoa yhtään mistään vähänkään vaativammasta työstä kuten myöskään ei ole kielitaitoa.
Monien mielestä turvapaikanhakijan voisi hyvin palkata maatiloille. Mutta käytännössä se olisi puhdasta rahan haaskausta. Pt-median maatalouden asiantuntija ja tilallinen kertoo:
– Tulijoilla ei ole mitään kokemusta työnteosta. Jo se on ongelma. Heille voisi periaatteessa opettaa kurkkujen ja tomaattien poimimista, mutta koska työnteko on heille hieman eri asia kuin vaikkapa ukrainalaisille, niin se on ongelma. Ukrainalainen nousee aamuviideltä ja tekee työtä kyselemättä. Monesti tekee vielä ekstraa pyytämättä. Kun taas kolmansista maista tulleiden miesten työhalut loppuvat parin päivän päästä. Turvapaikka-aktivistit ovat opettaneet heille mitä tarkoittaa “sairasloma” ja sen jälkeen sitten ollaankin sairaslomilla. Mitä sellaisella työntekijällä tekee.
– Toisaalta heihin ei voi luottaa. Niillä saattaa pälkähtää päähän mitä tahansa jotakin aivan älytöntä, jonka verukkeella työtä ei tarvitsisi tehdä tai miten homman voisi välttää. He ovat niin itsekeskeisiä ja itseään täynnä, että kuvittelevat olevansa suurin piirtein jotain kuninkaita. Olen joskus ottanut töihin jonkun turvapaikanhakijan, mutta homma ei ole koskaan johtanut yhtään mihinkään. Kaikki maanviljelijät, jotka ovat kokeilleet palkata turvapaikanhakijoita, ovat sanoneet, että kokeilut ovat loppuneet katastrofiin.
– Suurin ongelma on kuitenkin se, että he eivät yksinkertaisesti osaa tehdä mitään. Heidän perässään pitää olla koko ajan katsomassa mitä tehdään ja että se tehdään oikein. Kun palkkaa pari turvapaikanhakijaa niin heidän valvomiseen pitäisi sitten palkata muutama henkilö. Ongelma on myös se, että he eivät voi ottaa ohjeita vastaan naisilta. Vaimoni yritti kerran opettaa pikkuporukalle asioita, mutta miehet eivät olleet huomaavinaan vaimoani. Lopulta heidät piti toimittaa takaisin kortistoon. Ongelma on myös se, että he eivät voi työskennellä jos työpisteessä on toisia naisia.
Joten eipä ole tiedossa, että voimavaran paikkaajat tulisivat pelastamaan maanviljelyä.