Ruotsinkin maatiloilla ongelma puuttuvien kausityöntekijöiden kanssa

pexels-photo-3947600
Photo by Stewart Watson on Pexels.com

Ruotsissa on sama ongelma kuin Suomessa; maatiloille ei saada sesonkityöntekijöitä, koska Itä-Euroopasta on koronan takia vaikea matkustaa Ruotsiin. Myös Ruotsin maatilojen sesonkia pyörittää lähinnä ukrainalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset työntekijät.

Myös Ruotsissa ollaan kyselty, että miksi vajaan 400 000 tuhannen työttömän joukosta ei löydy työntekijöitä maatiloille. Tähän on kuitenkin helppo selitys: suurin osa työttömistä on kolmansista maista tulleita turvapaikanhakijoita. Tällä ryhmällä ei ole minkäänlaista tietotaitoa yhtään mistään vähänkään vaativammasta työstä kuten myöskään ei ole kielitaitoa.
Monien mielestä turvapaikanhakijan voisi hyvin palkata maatiloille. Mutta käytännössä se olisi puhdasta rahan haaskausta. Pt-median maatalouden asiantuntija ja tilallinen kertoo:
– Tulijoilla ei ole mitään kokemusta työnteosta. Jo se on ongelma. Heille voisi periaatteessa opettaa kurkkujen ja tomaattien poimimista, mutta koska työnteko on heille hieman eri asia kuin vaikkapa ukrainalaisille, niin se on ongelma. Ukrainalainen nousee aamuviideltä ja tekee työtä kyselemättä. Monesti tekee vielä ekstraa pyytämättä. Kun taas kolmansista maista tulleiden miesten työhalut loppuvat parin päivän päästä. Turvapaikka-aktivistit ovat opettaneet heille mitä tarkoittaa “sairasloma” ja sen jälkeen sitten ollaankin sairaslomilla. Mitä sellaisella työntekijällä tekee.
– Toisaalta heihin ei voi luottaa. Niillä saattaa pälkähtää päähän mitä tahansa jotakin aivan älytöntä, jonka verukkeella työtä ei tarvitsisi tehdä tai miten homman voisi välttää. He ovat niin itsekeskeisiä ja itseään täynnä, että kuvittelevat olevansa suurin piirtein jotain kuninkaita. Olen joskus ottanut töihin jonkun turvapaikanhakijan, mutta homma ei ole koskaan johtanut yhtään mihinkään. Kaikki maanviljelijät, jotka ovat kokeilleet palkata turvapaikanhakijoita, ovat sanoneet, että kokeilut ovat loppuneet katastrofiin.
– Suurin ongelma on kuitenkin se, että he eivät yksinkertaisesti osaa tehdä mitään. Heidän perässään pitää olla koko ajan katsomassa mitä tehdään ja että se tehdään oikein. Kun palkkaa pari turvapaikanhakijaa niin heidän valvomiseen pitäisi sitten palkata muutama henkilö. Ongelma on myös se, että he eivät voi ottaa ohjeita vastaan naisilta. Vaimoni yritti kerran opettaa pikkuporukalle asioita, mutta miehet eivät olleet huomaavinaan vaimoani. Lopulta heidät piti toimittaa takaisin kortistoon. Ongelma on myös se, että he eivät voi työskennellä jos työpisteessä on toisia naisia.
Joten eipä ole tiedossa, että voimavaran paikkaajat tulisivat pelastamaan maanviljelyä.

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Aappa

Juu nii joo, eihän noi poiminnat sovi avaruusortopedian aatelille – kun on tottunut vaan notkumaan ja muijat raataa kaikki työt

Tuumaaja

Se on kumma juttu, että reserviin on kyllä hankittu porukkaa, mutta miksi niitä olemassaolevia ei sitten työllistet?
Päättäjät ihmettelevät miksi jo maassaolevat työvoimareserviläiset/ rakettitiedemiehet eivät motivoidu maatalouteen asti, varmaan suomalaiset vievät heiltä mahdollisuuden tehdä rehellistä työtä?
Ei edes persut ole hoksanneet tätä yhtälöä; jos sinulle maksetaan kaikki elinkustannukset ja annetaan vielä muutama tonni hupirahaa joka kuukausi tax freenä näppiin (enemän kuin keskivertoduunari), niin olisiko motivaatiota lähteä vieraan maan taloutta nostamaan kun ei sitä ole tehty edes “omassa” maassa aikoinaan?
Kantaväestö ei kelpaa, kun joutuisi maksamaan oikeaa rahaa eikä pääsisi kusettamaan sos. yms maksuja ja näin tuesta saataisiin kustannettua pojan/tyttärenpojalle/tyttärelle se uusi mersu/ osakehuone opiskelupaikkakunnalla.
Kyllä fakta on se että ne kurdiaanot siellä työvoimareservissä tulevat pysymään siellä ikuisesti, ennen kuin sosiaalietuudet pudotetaan kantaväestön tasolle.

Anonymous

Täysin itseaiheutettu ongelma. Kausityöt on junailtu tekemään itä-euroopan halpatyövoima joille maksetaan pimeästi euron tunnissa tms.

Anonymous

Kun muistelee niitä ylistäviä lausuntoja yms, mitä 2015 sekä sitä ennen että jälkeenpäin on annettu ei voi kun nauraa. Ja täällä ovat eikä niitä pois saa, paitsi voimakeinoilla.

Tapiola

En moiti mitenkään, kun samaa kaikkialla, mutta maatila antaa väärän kuvan, tai ehkäpä se monelle nykyurbaanille antaa ihan oikean epäselvän kuvan. Marjatiloista lähinnä kyse, hedelmä- vihannestiloista joissa tärkein työ on pyllistää ja koukkia maata tai maasta jotain. Tähän samaan ryhmään kuuluu myös villimarjojen ja sienien kerääjät. Halvalla pitää saada mömmöt laatikkoon. Poimija parjaa salaa isäntäänsä ja isäntä tulee työläisensä kaltaiseksi, vai oliko kana sittenkin ennen munaa?

Pertti Grandell

kun oltiin nuoria pojan veitikoita, mentiin pellolle nostaa juurikkaita , revittiin rikkaruohoja jne,, saatiin kivat extrat tulot. niillä saatiin omat fillarit ja mopot, emme kuormittaneet vanhempiamme, sen opimme ,ettei “raha” kasva puussa……,,tänään on harrikat ja mukavampi korsu, jenkit, kauniit tytöt, ihan ite työllä ansainnut,,, hyvä olla…

Tapiola

Nuorille oikein hyvää työtä. Itsekin mopoikää lähestyessä harventelin sokerijuurikasta. Yleensä Juhannuksen alla ihan mukavaa hommaa aattoa odotellessa.
Minulle on isoperseiset ämmät taas alapeukkuja antaneet. Globalisaatiota ei saa vastustaa näemmä. Niin, maatilalla ei tarvita juurikaan pyllistelijöitä. Juurikkaita ym ennen nostettiin kyllä käsipelillä, mutta marjatilat ovat erikoistiloja. Niitä ei saisi kutsua maatiloiksi. Erikoistilan erityistarpeet pitäisi oman hallinnon ottaa huomioon, ja verotuin ja mitä onkin, niin pitää oma vapaa sopiva työvoima käytössä. Ukrainalaisiinkaan minulla välttämättä liity mitään vastaan sanomista, mutta kalliiksi se loppupeleissä tulee vieraiden täällä hyysääminen. Pahimmillaan Kela maksaa ties mitä eläkkeitä ympäri maailmaa.
Nyt Korona-aikana, oli sitten viruksen taustalla mikä syy tahansa, niin nyt sitten nillitetään kun asiat on saatu siihen malliin, että nämä erikoistilat haluavat mukamas vaan niitä ulkomaan eläviä.

Anonymous

https://www.akavalainen.fi/akavalainen/mielipiteet/kohti_parempaa_eurooppaa/kausi_2014_2019/balkanin_maanteilla_taivaltaa_korkeakoulutettujen_joukko
Balkanin maanteillä taivaltaa korkeakoulutettujen joukko
Puolet Välimeren yli kiikkerissä kumiveneissä saapuvista syyrialaisista turvapaikanhakijoista voisi olla akavalaisia, kirjoittaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kolumnissaan.
MEP MiaPetra Kumpula-Natri
Eurooppa ei ollut valmis yli miljoonaan tulijaan, mutta se ei myöskään ollut valmis satoihin tuhansiin korkeakoulutettuihin turvapaikanhakijoihin, kirjoittaa Miapetra Kumpula-Natri.
Niin monella Eurooppaan päässeellä oli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tutkimuksen mukaan valmis tai keskeneräinen tutkinto yliopistosta. Tälläkin hetkellä balkanilaisen maantien laitaa taivaltaa jalan joukko matematiikanopettajia, arkkitehtejä, taloustieteilijöitä ja hammaslääkäreitä. Erityisen paljon on liikkeellä opiskelijoita. Tämän vuoden alusta enemmistö on ollut naisia.
Eurooppa ei ollut valmis yli miljoonaan tulijaan, mutta se ei myöskään ollut valmis satoihin tuhansiin korkeakoulutettuihin turvapaikanhakijoihin. Meillä ei ollut suunnitelmaa, kuinka voimme parhaiten auttaa heitä, tai kuinka saamme heidän valtavan tietomääränsä ja osaamisensa Euroopan ja lähtömaiden käyttöön. Emme kunnolla edes tiedä, minkä alan asiantuntijoita ja opiskelijoita Eurooppaan saapuu.
Kun ihmiset hukkuvat Kreikan saarien rannoille ja Makedonian rajalla taistellaan ruoka-annoksista, korkeakoulutuksen tarjoaminen turvapaikanhakijoille saattaa tuntua turhalta. Sitä se ei kuitenkaan ole.
Jos syyrialaiset eivät nyt pääse korkeakouluttautumaan tai pitämään yllä ammattitaitoaan, ei Syyriassa kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua ole lääkäreitä, insinöörejä eikä opettajia. Silloin ei ole sairaaloita, taloja, teitä tai peruskoulujakaan.
Unesco on tutkinut, että erityisesti nuorten miesten kouluttaminen vähentää väkivaltaisten konfliktien riskiä. Saksassa puolestaan huomattiin, että korkeakoulutukseen päässeet pakolaiset muuttivat takaisin nopeammin siinä vaiheessa, kun tilanne kotimaassa alkoi rauhoittua.
EU lupasi 12 miljoonaa euroa kodeistaan paenneiden syyrialaisten korkeakoulutasoisiin kursseihin ja stipendeihin Lähi-idän maissa. Yliopistot ympäri maailmaa ovat ottaneet syyrialaisia opiskelijoita ja akateemikkoja suojaansa. Pakolaisleireillä kokeillaan mallia, jossa korkeakouluopintoja voisi suorittaa osin nettiluentojen, osin paikallisten opettajien ja opintopiirien avulla. Parlamentissa S&D-ryhmämme on aloittanut EDUCA-kampanjan, jossa yritetään ohjata humanitaarisesta avusta koulutukseen nykyisen kahden prosentin sijaan neljä prosenttia.
UNHCR kuitenkin painottaa, että turvapaikanhakijat pitäisi mahdollisimman nopeasti ottaa osaksi eurooppalaista korkeakoulusysteemiä. Heidän pitäisi päästä jatkamaan opintojaan. Se on myös parasta mahdollista kotouttamista. Siinä voi vain voittaa – joko saamme osaamista Eurooppaan tai koulutamme lääkäreitä, opettajia ja insinöörejä, joita Syyria kipeästi tarvitsee heti, kun tilanne rauhoittuu.
Ennen sotaa syyrialaisilla pakolaisleireillä tarjottiin korkeakoulutusta Syyriaan paenneille palestiinalaisille ja irakilaisille. Nyt he tarvitsevat puolestaan apua.
Näin naistenpäivänä on valitettavasti todettava, että naisten tilanne on erityisen huono. Syyriassa korkeakouluopiskelijoista melkein puolet oli naisia. Mutta esimerkiksi Turkissa oleskelevista yliopistoikäisistä syyrialaisista naisista alle yksi prosentti voi opiskella.
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla naispuolisia turvapaikanhakijoita koskevaa raporttia. Siitä käy ilmi, kuinka naiset – myös ne insinöörit, opettajat ja taloustieteilijät – joutuvat pakomatkallaan pahoinpidellyiksi, ahdistelluiksi ja raiskatuiksi, ja kuinka 70 prosenttia Välimereen hukkuneista on naisia.
Tehdään yhdessä kaikkemme, jotta kolleganne eivät ensi vuonna tähän aikaan enää vaella Balkanin tienvarsilla. Hyvää naistenpäivää akavalaisille.
Teksti: Miapetra Kumpula-Natri, Euroopan parlamentin jäsen
Kuva: European Parliamentcomment image

Anonymous

Voisiko joku jakaa tuon kuvan miapetran seinälle someen?

Terhomatti Hämeenkorpi

JUMALAUTA, että nuo raketti-insinöörit ja tiedemiehet yms. joutuvat taivaltamaan Balkanin rotkoissa!
Kyllä nyt meidän pitäis herätä ja auttaa heitä – juu, häipymään takaisin ja vähä äkkiä!
Ei minulla noista Mepeistä ole ennenkään ollut korkeaa käsitystä, mutta vähenee se vähäinenkin ymmärrys heitä kohtaan.

Anonymous

Huom “enemmistö naisia”

Anonymous

Mia-petrat pitäisi laittaa vastuuseen sönkötyksistään.

Vittu mikä paskanjauhaja

Tyypillinen valehteleva ja satuja kertova poliitikko. Ja äänestäjät palkistevat taas seuraavissa vaaleissa tämänkin paskanjauhajan uudella paikalla EU:n lihapatojen ääreen ja sonnan jauhanta jatkuu entiseen tapaan, käsittämätöntä.

Vitut, ihan sama

Suomessa ei edes hyväksytä suomalaisia työhakemuksia. Miksi, no heille joutuisi maksamaan sääntöjen ja lakien mukaista palkkaa. Suurin syy tähän “ongelmaan” on se että noilta tukijusseilta ei löydy palkanmaksuhaluja. Tässä oli viime keväänä tapaus yhdellä suurtuotantotilalla että eräs israelilainen pitkään siellä työskennellyt työntekijä jolle ei yhtäkkiä maksettu kaikista tehdyistä työtunneista, no loparithan siitä tuli kun alkoi vaatimaan omiaan pois. Tilalle palkattiin virolaisia ja ukrainalaisia, eli tämä “terndi” alkoi näkyä maatiloilla muutama vuosi sitten ja on vain kiihtynyt. Menee samaa rataa kuin Etelä-Suomen rakennustöiden halpatyömarkkinat ja tämä on MTK:n ja EK:n masinoimaa tarkoituksellista toimintaa. Täytyy myöntää että vielä muutama vuosi sitten menin samaan halpaan kuin monet suomalaiset, eli MTK:n valitusvirsi suomalaisen tuotannon ja “puhtaan” ruoan puolesta. Valitsin tarkoituksella kotimaista vaikka vieressä olisi ollut halvempaa ulkolaista (ruotsalaista,tanskalaista ym.) En valitse enää ja se puhtaus on harhaa, samalla lailla sinne peltoihin kylvetään valtavat määrät glyfosaattia ja muita myrkkyjä ja elukoille annetaan antibiootteja ja muita lääkkeitä, kuin varmuuden vuoksi. Olen itse nähnyt kun pellot ovat valkoisessa vaahdossa syksyisin ja haju on kaamea.

Juha

Tässä kiteytyy juuri kommunismin ja äärivasemmiston ongelma. ideologian ihanuus ja aatteen palo on suuri..
mutta kun täytyisi töitä tehdä niin hullu se on joka otsansa hiessä on leipänsä syövä. kommunismi on siitä mukava aate, kun joku muu tekee sen työn.
kaikki kommunistiset kokeilut ovat päättyneet katastrofiin.. aina.
niin kuin tämä “jonestown” ruotsi.. ja pikkuveli Suomi hiihtää perässä.. suonsilmään
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jonestown

gnu

Näiden yhteiskunta-aatteiden suosio perustuu laumaeläinilmiöön eli niiden johtoporras saa suuret massat toimimaan puolestaan.
Lopulta eliitti poimii hyödyt ja suuri enemmistö kärsii haitat. “Tärkeintä ei ole päämäärä vaan liike(voitto)”.

soppa syntyi

Kuluttajan pitäisi voida kotimaisten vihannesten pakkausmerkintöjen avulla jotenkin selvittää niiden tuotantoketjussa olevan kausityövoiman rakenne.
Joku asioita tunteva voisi kommenttipalstoilla kertoa miten se onnistuisi.

T

Kumpi mahtaa olla pahempi ongelma: asenne vai matala älykkyys? On myös mielenkiintoista miten geelitukat tykkäävät pyörittää kebab “ravintoloita” ja partureita

Niin se menee

Tyhmä pää johtaa asenne vammaan.

Seant
Klaanisota

Mihinkä tarkoitukseen näitä turhapaikanhakijoita edelleenkin säästetään ja kerätään?
Voisiko joku kertoa?
Tehdäänkö heistä kodinturvajoukot sodan sattuessa, hehe, ”ruutiukot”?
Puuttuuko klaaneista porukkaa (ampumisten takia) vai mikä on homman nimi?
Näin telkkarista kun yhtä tunnettua journalistia haastateltiin. Hänen takanaan oli
kirjahylly jossa mm iso mappi jonka selässä luki ”KLANKRIG” (KLAANISOTA).