Koronapandemia Suomessa ja maailmalla

922-L1051 - pt-media.org
Millainen on koronatilanne Suomessa ja ulkomailla? Suomen hallitus toimi nopeasti, jonka seurauksena korona on saatu hyvin kuriin ja Suomen hallitus on ilmoittanut rajoitusten mahdollisesta purkamisesta.
Esimerkiksi kululaiset palasivat 14.5. takaisin pulpettiensa ääreen. Suomen hallitus pitää lasten ja nuorten koulutusta erittäin tärkeänä eikä ole ihme, että Suomi seurasi esimerkiksi Tanskan ja Norjan perässä avaamalla koulut taas opettajille ja koululaisille. On tärkeää, että lapset ja nuoret pystyvät jatkamaan tulevaisuutensa rakentamista.
 

Kokoontumiset

Kokoontumisrajoitus on edelleen tosin kymmenen henkilöä. Kokoontumisrajoitus nostetaan kesäkuun alussa kymmenestä henkilöstä 50 henkilöön. Hallitus tule arvioimaan tilanteen uudelleen kesäkuun lopussa. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon uusia tartuntoja ilmaantuu.
Kirjastot, museot, teatterit ja uimahallit avautuvat nekin kesäkuun alussa. Poikkeustila Suomessa kuitenkin tulee jatkumaan. Entäs maailmalla? Kokoontumiset on tällä hetkellä edelleen rajoitettu kymmeneen henkilöön. Kesäkuun alussa tämä rajoitus nousee henkilöstä 50 henkilöön. Hallitus arvioi tilannetta uudelleen kesäkuun lopussa.

Tartuttavuusluku

Suuret ihmisten kokoontumiset eivät tällä hetkellä ole mahdollisia, sillä hallitus on kieltänyt yli 10 henkilön kokoontumiset. Suositus on edelleen, että ihmiset pysyvät kotona. Sosiaalinen eristäytyminen tulee luultavasti jatkumaan pitkälle kesään. Esimerkiksi baarit, pubit ja ravintolat pysynevät kiinni ainakin toukokuun loppuun. Sosiaalinen eristäytyminen on ainut keino taudin leviämisen estämiseksi ja poikkeustilan päättämiseksi.
Varsin ongelmallisen tilanteesta tekee se, että taudin kantaja ei aina tiedä sairastavansa tautia. Oireeton, mutta virusta kantava ihminen voi tartuttaa taudin toisiin ihmisiin. Tauti leviää helposti esimerkiksi ryhmäkokoontumisissa. Jopa nuoret voivat sairastyu
Ihmiskeho ei tunnista virusta, jonka seurauksena meillä ei vielä ole immuniteettia sille. Ei ole varmuutta siitä, miten kunkin tartunnan saaneen ihmisen keho reagoi virukseen. Osa sairastaa taudin hyvin lievänä, osa taas tarvitsee jopa sairaalahoitoa.
 

Korona muualla maailmassa

Entäs muualla maailmassa sitten? Koronatartunnat ovat vähentyneet esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa. Edellä mainitut maat ovat pikkuhiljaa avaamassa ravintoloitaan, koulujaan ja julkisia paikkojaan ihmisille. Myös Iso-Britannia on hellentämässä poikkeustilaansa. USA:ssa tilanne on toinen. Siellä tartunnat ja kuolemat ovat jatkuvassa nousussa. Suomen tilanne muuhun maailmaan nähden näyttää siis varsin hyvältä, ja onkin hienoa, että suhteellisen aikaisin aloitetut toimet viruksen leviämisen estämiseksi näyttävät tehonneen.
 

Taudin eteneminen Suomessa

Suomi on tällä hetkellä edennyt tilanteeseen, jossa tartuntojen määrä alkaa laskea ja epidemia hiipuu. Tartunnat eivät kuitenkaan ole vielä hiipuneet. Tartuntoja on tällä hetkellä eniten pääkaupunkiseudulla. Tutkijat ovat arvioineet, että tauti etenee eri tahdissa maan eri osissa. Hallitus seuraa tilannetta.
Monet odottavat innolla poikkeustilan päättymistä ja rutiinien saamista takaisin. Hauskaa tekemistä pandemian ajaksi tuo Bitcoin Era, jonka kautta voit helposti tehdä sijoituksia, kerryttää kukkarosi sisältöä ja säästöjä, saada tekemistä päivillesi ja kokeilla sijoittamista.

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ari
Ari
21.5.2020 13:13

Eikös tuo oireeton tartuttaja ilmiö ole jo todistettu huuhaaksi ihan vastikään?Ainakin jos on kyse saksalaitutkimuksesta joka on ammuttu alas.Ei kai vaihtoehtomedia ole ruvennut valeuutisoimaan ?

M
M
21.5.2020 17:42
Vastaa...  Ari

Korona tarttuu itämisaikana, joka on määritelmällisesti aika tartunnasta oireiden alkuun.

Jaaha
Jaaha
21.5.2020 17:57
Vastaa...  Ari

Lisätään vielä, että asia on varsin helposti ja luotettavasti todettu, vaikka oireettomien tartuttajien tartuttamis tapahtumia sinänsä on vaikea todeta varmuudella, on virusten kertyminen ylähengitystien osiin varsin suurina määrinä jo ennen oireiden alkua selvä näyttö tartuttavuudesta. Lisäksi kliinistä näyttöä, eli näyttöä josta on syytä päätellä tartuntojen tulleen esim. sen kaltaisia tapauksia kuin että oireettomalta hoitohenkilökunnan jäseneltä ja levinneen vanhainkodissa lukuisiin asiakkaisiin, on paljon. Ei ole mitenkään järkevää epäillä, etteikä tämä SARS2 leviä oireettoman tartunnan kantajilta. Tartuttavuus on nimenomaan voimakkaimmillaan muutaman päivä sekä ennen että jälkeen oireiden alkamisesta.

M
M
21.5.2020 17:46

”Siellä tartunnat ja kuolemat ovat jatkuvassa nousussa.”
Yhdysvalloissa edeltävän seitsemän päivän tapausmäärän huippu saavutettiin huhtikuun alussa, jonka jälkeen määrä on lähtenyt loivaan laskuun ja on nyt noin 60000 alhaisempi. Toki tartuntojen kokonaismäärä kasvaa niin kauan kuin tautia on liikkeellä, mutta niinhän se kasvaa Suomessakin, kunnes tauti on kadonnut, jos se on ylipäänsä kadotakseen.

Svärje e bäst i världen
Svärje e bäst i världen
21.5.2020 19:03

Ruotsissa on maailman suurin koronakuolleisuus. Huippumaa! Heja Sverige, bra jobbat!
https://www.expressen.se/nyheter/statistik-sverige-har-hogst-dodstal-i-varlden-/

Anonymous
Anonymous
21.5.2020 19:28

Pahaltahan tuo näyttää. Mutta summasummarum. Saa nähdä miten sitten on sen laumasuojan kanssa. Eli kääntyykö ajan myötä ruotsin eduksi?

Sivullinen
Sivullinen
21.5.2020 20:47
Vastaa...  Anonymous

No, nythän ruotsalaisetkin joutuivat jo myöntämään, ettei ”laumasuoja” ole käytännössä mahdollinen; vasta-aineita on Tukholmassakin vasta alle 10 %:lla väestöstä.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006514621.html
Ruotsin lehdethän ovat nyt täynnä uutisia tästä, Puavo voi suomentaa ja kommentoida Ruotsinkin tilannetta.
Tuo ”maailman suurin koronakuolleisuus” ei kuitenkaan taida pitää paikaansa, on useitakin maita, joissa se on suurempi, kuin Ruotsin 384 koronakuollutta/milj. asukasta.

Per Nuppi
Per Nuppi
21.5.2020 22:25
Vastaa...  Sivullinen
Sivullinen
Sivullinen
21.5.2020 22:47
Vastaa...  Per Nuppi

Ristiriita tulee ilmeisesti siitä, miltä ajalta koronakuolemia on laskettu; tuo Ruotsin 384/milj. asukasta ja sitä vastaavat luvut muista maista ovat epidemian alusta saakka.

Väliaikaista
Väliaikaista
21.5.2020 22:33
Vastaa...  Sivullinen

Vasta-aineitten laadusta ei tiedetä mitään ennenkuin vasta seuraavan tartunnan yhteydessä eli tarttuuko vaiko ei.
Ongelmana on:
-vain pienellä osalla väestöä on vasta-aineita
-vasta-aineiden ”laadusta” ei tiedetä mitään
-jos immuniteettia löytyy on se luultavasti vain lyhytaikainen eli muutaman kuukauden, max vuoden (Giesecke etc.)

Esa
Esa
21.5.2020 21:33

”Suomen hallitus toimi nopeasti, jonka seurauksena korona on saatu hyvin kuriin ”
Tähän väitän lujasti vastaan, lähinnä nopeaan toimintaan. Maahan sai tulla kuin hollitupaan kauan aikaa sen jälkeen, kun tauti alkoi riehumaan. Ketään ei laitettu mihinkään varmuuskaranteeniin vaikka olisi tullut suoraan Wuhanista.

Sivullinen
Sivullinen
21.5.2020 22:25
Vastaa...  Esa

Muutenkin THL:n ja hallituksen toiminta on ollut tavattoman lepsua ja haparoivaa. WHO:n keskeiset suositukset testauksesta on hylätty (”emme ymmärrä”), mikä on herättänyt kansainvälisestikin huomiota. Ainakin THL:n Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen on tuntenut kovin suurta viehtymystä ”Ruotsin malliin”, kävipä oikein Tukholmassa julistamassa tukeaan Tegnellin houreille.
Hyvän kuvan tilanteesta antaa seuraava Matti Jantusen blogista lainattu teksti viikon takaisista tapahtumista:
”Perjantaina, toukokuun 15. päivänä. Suomen covid politiikka näytti todella alkavan kirkastua. Hallituksen tiedotustilaisuudessa aamulla pääministeri Sanna Marinin mukaan hallituksen näkemys oli, että covid-19 virusepidemia ei saisi levitä Suomessa ollenkaan. Tähän vaikuttaa Marinin mukaan se, että ei ole tiedossa, tuoko sairastaminen immuniteettia. Samana iltana THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta linjasi YLE-1 Marja Sannikan haastattelussa, että covid-19 virus pitää tukahduttaa Suomessa. Lauantain HS:ssa Mika Salminen vakuutti jälleen, että tukahduttaminen ei ole mahdollista. Sunnuntain HS:ssa Tervahaudan mukaan ristiriitaa ei ole. Yhteinen näkemyksemme on epidemian leviämisen estäminen ja tartuntojen mahdollisimman tehokas ehkäisy hybridistrategian mukaisesti. Hetkiseksi kirkastunut kuva hämärtyi jälleen.”
https://worldaccordingtomatti.blog/2020/05/18/tama-korona-arpa-ei-voita-kiitamme-kannatuksesta/
On totta, että uusien tapausten määrä on pudonnut, mutta moniin muihin maihin verrattuna hyvin hitaasti; todennäköisesti efektiivinen R (se yllä mainittu tartuttavuusluku) on vain hyvin vähän alle yhden, jolloin rajoitusten lievennykset nostavat sen melko varmasti yli yhden, ja tapausten määrä alkaa nousta nopeasti.

Se oli siin sit
Se oli siin sit
21.5.2020 22:15

”Den Svenska Modellen” a.k.a. ”Kansankoti” on nyt vissin mennyt perseelleen:
https://www.gp.se/kultur/kultur/coronakrisen-%C3%A4r-ett-sammanbrott-f%C3%B6r-den-svenska-modellen-1.28044594

Swedestan of Corona
Swedestan of Corona
21.5.2020 22:17

Täällä on mielenkintoinen käyrä:
https://ourworldindata.org/grapher/daily-covid-deaths-per-million-7-day-average?time=2020-04-20..&country=ITA+ESP+SWE+GBR+USA

Kuinka pahaksi vielä yltyykään
Kuinka pahaksi vielä yltyykään
22.5.2020 01:10

Tästä ei voi kyllä olla samaa mieltä. Suomen koronapolitiikka on ollut poukkoilevaa ja ristiriitaista, ei olisi tarvinnut tulla näin paljon tartuntoja ja kuolemia, jos olisi toimittu perussuomalaisten linjalla alusta alkaen. Ratkaisu koulujen avaamisesta kahdeksi viikoksi on jo nyt osoittautunut virheeksi, oppilaita ja henkilökuntaa joutunut karanteeniin eri puolilla. Jos huonosti käy, pahin voi olla vielä edessä.

Täti Moonika
Täti Moonika
29.1.2021 16:02

Harmi että kyseessä on affiliate-blogiteksti, josta olisi pitänyt mainita blogitekstin alussa. Tekstin lopussa oleva Bitcoin linkki on affiliate-linkki, josta blogin ylläpitäjä on saanut tai saa jokaisesta klikkauksesta rahaa vaikka ei ole kertonut siitä lukijoille. Harmi, että affiliate-markkinointia käytetään näin räikeästi että sitä ujutetaan tavallisille verkkosivuille