Katoaako käteinen Suomesta?

Pohjoismaiden asukkaat käyttävät vähiten käteistä koko maailmassa ja kortilla sekä verkossa maksamisesta on tullut suosittua kaikissa Pohjoismaissa. Millenium- sukupolvi on syntynyt sähköiseen aikaan ja monelle nuorelle käteisen käyttö on vierasta. Mutta Pohjoismaissa ja Suomessa myös vanhempi sukupolvi on oppinut kortti- sekä verkkomaksujen näppäryyden sekä nopeuden. Mutta silti osa kansasta vannoo käteisen varaan. Suomessa on puhuttu jopa päättäjien tasolla siirtymisestä yhteiskuntaan, jossa ei käytettäisi käteistä ollenkaan.

Monet eivät käytä ollenkaan käteistä Suomessa ja pankkiautomaatteja voi olla nykyään vaikea löytää jopa Helsingin keskustasta. Pankit ovat myös siirtyneet sähköisiin palveluihin suomessa, ja osa pankkikonttoreista ei tarjoa kassapalveluita ollenkaan. Suomessa on puhuttu myös käteisestä luopumisesta ja esimerkiksi Helsingissä on kahviloita, joissa ei voi maksaa enää käteisellä ollenkaan.

Vielä kymmenen vuotta sitten kortilla tapahtuvat maksut olivat yrityksille kalliimpi maksutapa kuin käteinen. Viime vuosina asia on kuitenkin muuttunut ja esimerkiksi ravintolalle käteisen tilittäminen pankkiin on kalliimpaa kuin kortilla tapahtuvien maksujen käsittely.

Kuvakaappaus 2020-06-03 14-44-03

Uudet maksutavat ovat korvanneet käteisen

Suomi sekä muut Pohjoismaat ovat olleet suunnan edelläkävijöitä sähköisessä maksamisessa jo pitkään. Viime vuosina on ilmestynyt markkinoille useita puhelimeen asennettavia sovelluksia, joiden avulla voi maksaa perinteisessä kivijalka kaupassa ostoksensa, mutta myös verkkomaksamiseen on tullut uusia palveluita.

Suomessa suureen suosioon on noussut Danskebankin hallinnoima Mobilepay-sovellus, jolla voit siirtää rahaa tililtä toiselle puhelinnumeron avulla sekä sillä voi maksaa myös ostokset monessa kaupassa. Monet pankit tarjoavat puhelimella maksamiseen omia sovelluksiaan, joilla voi maksaa ostokset vain vilauttamalla puhelinta. Monet nuoret ovat tottuneita käyttämään puhelinta maksutapana, mutta myös vanhemmat sukupolvet ovat viime vuosina ruvenneet käyttämään entistä enemmän maksamiseen tarkoitettuja sovelluksia.

Maksamiseen tarkoitetut sovellukset ovat turvallisia ja palveluntarjoajille onkin tärkeää taata turvallisuus kuluttajille joka ikisellä kerralla, kun heidän sovellustaan käytetään.

Aikaisemmin esimerkiksi velat kaverille maksettiin takaisin käteisellä, mutta monet käyttävät velkojen maksamiseen nykyään maksamisen sovelluksia, joilla raha siirtyy suoraan vastaanottajan pankkitilille ilman verkkopankkitunnuksien kanssa näpertämistä. Yhä useammat suomalaiset vannovat maksamisen sovellusten pariin ja nykyään jopa kirpputoreilla suositetaan käteisen sijasta sovelluksia maksutapana. Monet suomalaiset kokevat maksamisen sovellukset helpompina kuin perinteisen käteisen käyttämisen.

Lähes jokaisella suomalaisella on pankkikortti, jolla voi nostaa rahaa sekä maksaa ostoksia, mutta osa suomalaisista silti kokee mieluisammaksi maksaa sovelluksilla kuin pankkikortilla. Maksamisen sovelluksissa on myös hyvänä puolena se, että mikäli pankkikorttisi sattuisi vaikkapa katoamaan pystyt silti maksamaan ostoksesi etkä ole pulassa ilman pankkikorttia niin kuin menneinä vuosina.

Monilla maksamisen sovelluksilla pystyt myös maksamaan ostosi verkossa sekä moni nettikasino tarjoaa talletus mahdollisuutta maksamisen sovelluksilla. Maksaminen verkossa on suositumpaa kuin ennen ja moni kokeekin sovelluksen turvallisemmaksi tavaksi maksaa verkossa kuin perinteisen luottokortin.

Kehitys on ollut nopeaa

Olemme siirtyneet entistä digitaalisempaan maailmaan ja moni asia on automatisoitunut kuten maksaminen. Käteistä tarvitsee enää harvassa tilanteessa ja suomessa käy kortti käytännössä kaikkialla. Suomi on edelläkävijä sähköisessä maksamisessa ja monessa Euroopan maassa on käytössä minimimaksu raja kortilla maksettaessa, mutta suomessa voi maksaa kortilla jopa yhden sentin ostoksia.

Suomessa käteisen käyttö on hyvin vähäistä nykyaikana ja on hyvin mahdollista, että käteinen ei ole käytössä suomessa enää kymmenen vuoden päästä. Viimeisessä kymmenessä vuodessa käteisen käyttäminen on vähentynyt niin radikaalisti suomessa, että muutos yhteiskuntaan, jossa ei voi enää maksaa käteisellä voi tapahtua nopeammin mitä luulemmekaan. Jäämme jännityksellä odottamaan mitä tulevina vuosina tapahtuu maksamisen saralla.