Auttavatko länsimaiden hallitukset uuskansalaisiaan pois isis-vankiloista?

Suomeen tulleiden isis-naisten matkareitti arveluttaa monia. Jotta pääsee pois kurdien hallinnoimalta al-Holin vankileiriltä Eurooppaan, vaaditaan siihen rahaa ja suhteita.

Myös Ruotsissa on tullut ilmi, että maahan on tullut ruotsalainen isis-nainen. Tapaus ei ole ensimmäinen. Nyt kolmekymppinen nainen matkusti Syyriaan tappohommiin jo 2013. On sen jälkeen menettänyt lapsensa ja miehensä, ja joutui itse vangiksi al-Holin leirille.

SVT:n uutisten mukaan al-Holin vankileiriltä pääsee ulos kohtuullista summaa vastaan. Puhutaan alkaen 10 000 eurosta, mutta hinta voi olla jopa 100 000 euroa. Ihmissalakuljettajat ovat kuljettaneet naisen Turkkiin, josta turkkilaiset viranomaiset istuttivat naisen edelleen Ruotsin lentokoneeseen.

Nainen on nyt Ruotsissa vapaana, elää veronmaksajien kustannuksella ilmaista elämää. Hänen tapausta tutkitaan mahdollisena sotarikoksena.

Lainaus SVT:stä loppuu.

Tässä(kin) tapauksessa kannattaa ymmärtää se, että pitkään vankileireillä olleilla naisilla ei ole hameen helman alla tuollaisia rahasummia. Korkeassa asemassa olevalla isis-naisella mahdollisesti voi olla jonkin verran käteistä, mutta yleisesti on melko mahdotonta, että naisilla olisi tällaisia summia pitkän vankeusajan jälkeen.

Näin ollen on melko selvää, että taustalla pelataan likaista peliä. Eri maiden hallitukset mahdollisesti rahoittavat ihmissalakuljettajia ja muita tahoja matkan varrella, jotta isis-naisia saadaa takaisin kotiin.