Taas kaivataan media- ja somelukutaitoa

Nykypäivän yksi suurimpia ongelmia on se, että tietoisesti vääristellään asioita ja tehdään sillä politiikkaa. Tähän syyllistyvät sekä oikeisto, että vasemmisto.

Viimeisin yritys yrittää harhauttaa ihmisiä on seuraava meemi, joka kiertää pitkin somea. Kuva taas on aiheuttanut naamanpunoitusraivoa, sillä moni on ottanut sen tosissaan. Vain hyvin hyvin harva on osannut kyseenalaistaa koko meemin totuudenmukaisuutta.

Kuva

 

Jokainen, jolla on vähänkin medialukutaitoa, tajuaa heti kuvan nähtyään, että tietenkään se ei ole totta. Ensinäkemältä ei voi tietää mikä menee pieleen eli missä kohtaa ollaan lähdetty disinformaation tielle. Mutta jokaisen pitäisi olla sen verran fiksu ja tajuta, että jos äänestetään asiasta ”Tuleeko komission varmistaa vammaisten henkilöiden pääsy työpaikkoihin ja harjoitteluun EU:ssa” niin lienee aivan satavarmaa, että niin Laura Huhtasaari kuin Heidi Hautalakin äänestävät ihan samalla tavalla ”kyllä”. Totta kai vammaisten työ- ja harjoittelupaikat on varmistettava. Ei liene politiikkoa, joka ei haluaisi edistää vammaisten asioita.

Eniten tässä hämmästyttää se, että kuka oikeasti on niin tolvana, että uskoo jonkun mepin äänestävän vammaisten työpaikkojen mahdollistamista vastaan?

En jaksa perehtyä asiaan sen enempää, että mistä tosiasiassa äänestettiin. Sen verran soisi kuitenkin ihmisille medialuku- ja ennenkaikkea somelukutaitoa, että ihan jokaiseen vedätykseen ei lähtisi mukaan.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Selkärankaa

Idiootteja kyllä piisaa mutta on niitä fiksujakin ihmisiä kuten ruotsalainen mies joka osti Dagens Nyheteristä KOKOSIVUN ilmoituspaikan saadakseen sanoa mielipiteensä Ruotsin kyvystä käsitellä coronakriisiä:

https://www.google.com/search?q=coronakrisen+blottar+och+accelererar&rlz=1C9BKJA_enSE678SE678&hl=sv&prmd=mivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiL5reR67DqAhVqoosKHZMuBLYQ_AUoAnoECAoQAg&biw=768&bih=909&dpr=2#imgrc=k_LmRlRPdRxV5M

Prozac

Ihan kaikenlaisia vedätyksiä ei kannattaisi tehdä, ainakaan vaihtoehtomedioissa. Jos on ” voiman väärällä puolella” , niin valtiovalta voi heittäytyä nopeammin hankalaksi orwellin hengessä. Vaihtoehtomedioitten olisi viisasta puhua niin totta kuin osaa.

Klarsyn

Samanlainen vedätys oli kun Halla-aho äänesti Euroopan parlamentissa halpatyövoiman käytön tiukentamista vastaan, ja lehdet nostivat tuon yksittäisen äänestystapahtuman liittämättä sitä kontekstiin, ja ilkkuakseen Halla-aholle takinkäännöstä. Tosiasiassa Halla-aho äänesti liittovaltiokehitystä vastaan, koska direktiivin tiukennuksella ei ollut tekemistä Suomen kanssa, missä työehdot määräytyvät kansallisen lain mukaan.

Yksittäisen äänestyksen takana voi olla laajempi kokonaisuus, mikä voi antaa väärän kuvan, mistä oikeastaan lopulta äänestettiin.

Tässä vammaisten työhönpääsyn keissistä on vaikea sanoa mitään, kun ei tiedä, mistä itse asiassa äänestettiin, tietänevätkö mepitkään?

Yhdysvaltain poliitikan seurannassa tarvitaan todella medialukutaitoa. Suomen media on laajasti Trump-vastainen, jokainen pieni sana, ele, päätös, teko, mikä vain voidaan lukea Trumpille kielteiseksi raportoidaan. Trump on inhokki numero yksi jopa siinä määrin, että hänet on epäinhimillistetty, häntä vastaan tehdyt epäoikeudenmukaiset temputkin koetaan oikeiksi, eikä hänen oikeustaistelujaan tueta silloinkaan, kun tiedetään hänen olevan syytön.

Medialla on paljon valtaa, liian paljon silloin, kun se on täysin yksimielinen ja yksipuolinen, silkkaa propagandaa, kuten YLE ja Helsingin Sanomat.

Vittuuntunu Stadilaine'

Kun kerran tuli tuo Trumppi mainittua, niin kommentoin itsekin:

Nyt kannattaa olla erityisen tarkkana disinformaation suhteen jenkkien presidentinvaaleihin saakka!

Vasemmistomedia on selkeästi pistänyt ison vaihteen silmään Trumpin jatkokauden torppaamiseksi ja kaikenlaiset muutkin tahot varmasti aktivoituvat valeuutisten keksimisen ja levittämisen saralla. Kyllä – myös ne olginon putkutin-trollit ja muut ryssänmorsiamet!

Olkaa erittäin tarkkana ennen kuin pistätte jakeluun mitään kuohuttavia uutisia. Tarkistakaa lähteenne entistäkin tarkemmin. Jos joku juttu tuntuu melkein liian hyvältä ja kiihottavalta ollakseen totta se luultavasti on vähintään tarkoitushakuisesti vääristetty.

Nyt peliin sitä kuuluisaa medialukutaitoa ja sananvastuuta 🙂

Kukavaan

Tulipa mieleen tunnuslause ”Puhtaan asian puolesta puhtain asein” eli ”Candida pro causa ense candido”

Vittuuntunu Stadilaine'

“Puhtaan asian puolesta puhtain asein”

Oikein ja kauniisti ilmaistu! Tosiasiat ovat meidän puolellamme, meidän ei tarvitse keksiä eikä levitttää mitään vaöheita omaa asiaamme ajaaksemme.

Vastapuoli käy sotaa todellisuutta vastaan mutta todellsuus voittaa, aina!

Fatwantarkistaja

Voitti se Neuvostoliitossakin kait lopulta. Suomalaisilla työläisillä ei ollut edes leipää, joten siellä oli asiat hyvin.

Göran Bakbulle af Mellanben

Äänestys koski tarkistuspykälää nimenomaan unionin työpaikoissa. Alkuperäinen ei sisältänyt tätä tarkistusta ja jätti tulkinnanvaraa, vaikka muutoin sisälsi maininnan ”EU toimielimien sisällä” Että sellasta medialukutaitoa tälläkertaa. https://twitter.com/silviamodig/status/1278678287385071616

Trampas

Oletteko huomanneet viimeaikoina , että lehdistö (nämä tietyt ”totuuden” torvet) pokkuroivat Sanna Marinia, kuin hän olisi maailman pelastaja. Eräänkin gallupin mukaan Sanna on onnistunut hienosti. Kyselyyn osallistui jopa 1005 henkilöä, joista 80% on sitä mieltä, että Marin on onnistunut mainiosti.

Tuumailija

Niinhän se menee kun tehdään ”puolueeton” ja ”kohdistamaton” gallup.
Media on hiljalleen luisunut poliittiseksi äänitorveksi sitten -90 luvun, nyt se on täysin sitä.
Etenkin lehdistö joka saa Bonniereilta yms. hämäriltä tahoilta tulikomennot toistaa vain samaa jargoniaa yhteen ääneen.
Periaatteessa ei tarvitsisi kuin yhden ”virallisen” lehden, kuten oli aikanaan itänaapurissa, koska vapauttahan niillä ei enää ole kirjoittaa kriittisesti tai jopa harrastaa tutkivaa journalismia.
Tästä katkerana osoitellaan ei julkista mediaa (käsitettävästi ei lehtimuodossa) valemediaksi, koska siellä tuodaan päivänvaloon ei agendaa tukevia asioita ja osoitetaan virheitä; näin voidaan ohjata ihmisiä vaikka ajattelemaan omalla (ylä)päällä sekä ottamaan asioista selvää.

4.Vale (Katainen, Lipponen)
3.Emävale (Stubb, Al Tae, Ahtisaari)
2.”Tutkimus” (Himanen,Silvennoinen,IPCC)
1.Gallup (Valtiovallan sylikoira virallinen media)