Tuhansia afgaaneita uhkaa oleskeluluvan loppuminen, jos eivät saa työpaikkaa koronakriisin keskellä

Kuvassa viime aikoina paljon julkisuudessa pyörineitä lapsukaisia, joita uhkaa karkoitus.

Ruotsin muutaman vuoden vanha koululaki joutuu lähitulevaisuudessa tarkastelun kohteeksi. Kysymys kuuluu onko koronaepidemia sellainen syy, että sen nojalla voidaan antaa ikuinen oleskelulupa.

Kun koululaki eli afgaanilaki veivattiin voimaan muutama vuosi sitten, niin lain tarkoitus oli turvapaikka-aktivistien piirissä helpottaa kolmansista maista tulleiden nuorukaisten oleskelulupaa. Tulijoista enemmistö on afgaaneja.

Laki antoi afgaanimiehille ikään kuin toisen mahdollisuuden. Koska turvapaikkaperusteellahan oleskelulupaan perusteita ei ollut, niin tekosyyllä koulunkäynti haluttiin veivata oleskelulupa vähän kuin tiskin alta.

Laki menee siis siten, että afgaaneille, jotka täyttävät tietyt ehdot, myönnetään määräaikainen oleskelulupa, jos hän on mennyt johonkin toisen asteen oppilaitokseen ja käy koulua kuten muutkin. Kun koulu on käyty loppuun hyväksytyin arvosanoin, niin oppilaalla on puoli vuotta aikaa hankkia vakituinen työpaikka. Jos työpaikka löytyy, postiin kilahtaa automaattisesti ikuinen oleskelulupa.

Ensimmäiset nuorukaiset ovat nyt saaneet opinnot loppuun ja vakituinen työpaikka pitäisi hommata koronakriisin keskellä. Afgaanit valittavatkin nyt, että edes ruotsalaiset eivät selviäisi vakituisen työpaikan hankinnasta tässä maailman tilanteessa.

(Sanottakoot tähän väliin se, että kun itse saavuin tällä kertaa Ruotsiin niin minulla oli vakituinen työpaikka kahden viikon maassa olon jälkeen. Tulin siis ulkomailta keskellä koronakriisiä pyörivään Ruotsiin ja hankin kahdessa viikossa työpaikan. Ja oli valinnan varaa.)

Tämän toisen mahdollisuuden on saanut vajaa 9 000 afgaania ja nyt useimpia uhkaa se, että ehdot ikuiseen oleskelulupaan eivät täyty. Tässä tilanteessa ei ole vielä tullut esille se, että aloitetaanko afgaanimiesten pakkopalauttaminen vai annetaanko heille jatkoaikaa vai suoraan se oleskelulupa.

Turvapaikka-aktivistit käyvät tällä hetkellä täyttä höyryä kun kultapalleroille yritetään etsiä edes joku nimellinen vakituinen työpaikka. Sellaisten työnantajien määrä kun on kuitenkin rajallinen, jotka palkkaavat hyvää hyvyyttään afgaanimiehen oleskeluluvan takia.