Sverigesradio: Eskimo ja intiaani yhtä rasistisia sanoja kuin n-sana

Ruotsin yleisradioyhtiö Sverigesradio on päättänyt, että sanat intiaani ja eskimo ovat jatkossa samalla tapaa rasistisia käsitteitä kuten neekerikin.

Asia tulee ilmi uutishuone Ekotin Facebook-päivityksessä:

Viestissä kerrotaan, että kommenttiosio on nyt putsattu pois sellaisista rasistisista sanoista kuten intiaani ja eskimo. Ne eivät SR:n mukaan ole enää jatkossa hyväksyttyjä ilmaisuja.

Asiaa tarkennetaan edelleen:

”Kuten nykyään ei käytetä n-sanaa kun puhutaan mustista ihmististä niin sama koskee nyt mainittuja sanoja [eskimo ja intiaani]. Näillä mennään jatkossa. Jos joku käyttää jatkossa näitä sanoja niin hänet estetään.”

Asia tulee ilmi Sverigesradion Facebook-sivulla, jossa on jaettu uutinen, jonka mukaan Triumf Glass-jäätelöyhtiä vetää markkinoilta pitkäikäisen suositun jäätelöpuikon nimeltä Istuva härkä. Jäätelön katsotaan olevan loukkaava ja rasistinen jäänne 80-luvulta.

 

Subscribe
Notify of
guest
30 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Prozac
Prozac
20.7.2020 10:12

No kuinkahan frölundan lätkäjoukkueen nimen käy? Eikös niillä ollut inkkarin kuva logossa. Jaa, saakohan käyttää inkkari sanaa, vai onko se kulttuurista omimista.

Maalitykki ahmed
Maalitykki ahmed
20.7.2020 12:53
Vastaa...  Admin Pt-media

Joko ruotsissa on kehitystä tapahtunut koskien sitä, kun jotkut suvakit itkevät jääkiekko joukkueiden liian valkoista edustusta? Onko perusteilla lakia tms jotta 50 % on oltava esim kolmansista maista? Enpä ihmettelisi josko sellainenkin aivopieru vielä tulisi. Kesken ottelun tulisi pyllistys tauko.

Turhaantunut
Turhaantunut
20.7.2020 10:34

Jos nuo hullut ”suvaitsevaiset” kysyisi edes kerran noista tuotteiden nimistä niiltä joita niissä on esillä, niin veikkaan että kukaan ei pitäsi niitä rasistisina.
Tässä video perkele, sori tuosta, pakko vain välillä tuulettaa hermoja.
https://www.youtube.com/watch?v=oSjk-0sUu5A

kanander
kanander
20.7.2020 12:41

Eihän siinä mitään, suvakkimaat poistavat nimistöstään ja kuvastostaan kaiken, mikä muistuttaa siitä, että on muitakin ihmisiä kuin valkoihoisia.

Aappa
Aappa
20.7.2020 13:40

Eskimo-nimitys on näemmä mennyt tunteisiin jo inuiiteillakin:

”Inuittien konferenssi (Inuit Circumpolar Conference) on suosittanut eskimo-sanan korvaamista inuit-termillä. Termi on kuitenkin epätarkka ja jupikit, jotka eivät kuulu inuitteihin, käyttävät itsestään nimitystä jupikit tai eskimot.” (Wikipedia)

Jupikeista (”jupit” 🙂 ) en ollut kuullutkaan aikaisemmin, mutta ne siis ovat toinen eskimokansa ”inujen” ohella.

Eihän se sitten muu auta, kuin keksiä korvaavia nimityksi – eskimot voi sitten olla vaikka ”eskoja” tästä lähtien. Pakkas-Eskoja. Punanahoillekin pitäisi keksiä vielä joku uusi, mitä ei ihan heti hoksata kieltää.

Entäs India ja Niger?
Entäs India ja Niger?
20.7.2020 13:54
Vastaa...  Aappa

Saako vielä sanoa ”vinkuintiaani”?

Aappa
Aappa
20.7.2020 14:53

Saa sanoa, korvikkeita voisivat olla esim. toteemitero, mokkasiinimikko, irokeesi-ilpo ja kanoottikeijo. Keksin myös lenkkikengästä johdetun kunnianimen joggereille eli käkkäreille: Nikeri.

Kukavaan
Kukavaan
21.7.2020 06:02
Vastaa...  Aappa

”Punanahoillekin pitäisi keksiä vielä joku uusi, mitä ei ihan heti hoksata kieltää.”

Jostain kanadalaisesta lähteestä luin, että intiaaneja ei saisi kutsua millään kaikkia heimoja kattavalla nimellä. Ei siis ”First Nation”. Eikä tietenkään ”Red Indian”.

”Ratkaisu” olisi, että intiaaneja kutsuttaisiin heidän heimonsa nimellä. Ja niitä heimoja riittää. Ja mistäs tiedät mihinkä heimoon joku itseään intiaanina pitävä kuuluu.

h44
h44
21.7.2020 12:53
Vastaa...  Kukavaan

Silloin voi aina aloittaa haarukoinnin jostain heimosta. Suurten järvien alueella Ojibwe on hyvä arvaus, preerialla Sioux. Sikäli mikäli nuo termit ovat nykyään hyväksyttyjä…

Feminismiä parhaimmillaan
Feminismiä parhaimmillaan
20.7.2020 13:51

Entäs Red Bull energiajuoma? Vai kelpaako se koska härkä ei istu?

Aika vinkeää että FEMINISTISEN Lööperi- socialdemokrattipuolueen poliitikko sai nyt elinkautisen ja ikuisen maahantulokiellon koska ampui kiväärillä vaimonsa kuoliaaksi tämän nukkuessa sängyssä (Expressen).

Kukavaan
Kukavaan
20.7.2020 13:54

Sanojen kieltäminen lienee osa laajempaa ilmiötä eli ilmiantokilpailua. Kilpaillaan siitä kuka ehtii ensiksi löytää uuden perusteen tuomita muita ihmisiä. Perusteita voivat olla muun muassa sanat, pukeutuminen, tavat ja mielipiteet.

Sanojen kieltämiskilpailu ei jää eskimoon ja intiaaniin. Ehkäpä sana lappalainen kielletään seuraavaksi.

Hauki
Hauki
20.7.2020 14:02

VieläköhänYLE näyttää iltapäivällä vanhoja John Wayne leffoja.

Eastwoodin leffoja ei ainakaan ole näkynyt aikoihin.

Musta Mannerheim
Musta Mannerheim
20.7.2020 14:39
Vastaa...  Hauki

Johan vitsin murjaisit.

Juha II
Juha II
20.7.2020 14:13

Eskimo ja intiaani ovat yhtä ”rasistisia” kuin savolainen ja pohjalainenkin. Mutta ihän käikkinaisen hulluden maassa Ruotsissa eivät voi tällaiset käsitteet mennä läpi kun pää on laardi hyytelöä.

Ratkaisu kaikkiin tämän tapaisiin kipuiluihin on kunnon sota ja nälkä!!!

Kukavaan
Kukavaan
20.7.2020 15:28

Onko sana ”finne” sellainen, että ruotsalainen välttelee sen sanomista olettaen sanan olevan loukkaavan.

Pelle Hemppainen
Pelle Hemppainen
20.7.2020 19:55
Vastaa...  Admin Pt-media

Sanan finländare käyttö suomalaisista on loukkaavaa, koska pitäisi käyttää suomalaisten itsestänsä käyttämää ilmaisua ja ilmaisuja: Suomi, suomalainen, suomalaiset jne.

Tuossa siis käytettiin samalla logiikalla -henkistä ajattelua.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
20.7.2020 21:43
Vastaa...  Pelle Hemppainen

Finnjävel kuulostaa tarpeeksi mahtipontiselta.

Kukavaan
Kukavaan
21.7.2020 05:53
Vastaa...  Fatwantarkistaja

Loukkaannun, jos minua ei sanota finnjäveliksi.

Mauri Hyhkö
Mauri Hyhkö
22.7.2020 18:39
Vastaa...  Pelle Hemppainen

Ei, vaan suomensuomalainen erotuksena suomenruotsalaisesta, suomensomalista, suomenjuutalaisesta tai suomensaamelaisesta. Suomalaisiahan nuo kaikki voivat olla mutta eivät suomensuomalaisia.

Särmääjä
Särmääjä
20.7.2020 21:49
Vastaa...  Admin Pt-media

Ruotsinsuomalaisten kannattaisi tehdä yhteinen vetoomus että finne sana on heidän mielestä loukkaava ja se pitäisi saada ihan yleisesti myös näihin ”soo soo ei saa puhua rumia” ja ”pesepäs suusi saippualla” -sanojen listalle.

Daavidin poika
Daavidin poika
20.7.2020 18:23

Patella on mielenkiintoisia postauksia. Nyt kun näitä muutamia postauksia vertaa yhteen, niin tulee mieleen, että onko Ruotsissa meneillään ehkä samettivallankumous.? Yleensä kun vallankumous tehdään, niin ensinmäisenä valloitetaan Radio / Tv-asemat.! Nyt kuitenkin nämä jotka näitä sananmuutos-sovelluksia tekee ovat itse Radio / Tv-asemilla, ehkä jokin sortin työasemassa.?

Käsittääkseni, myös Ruotsissa laki päätökset tekee Lakivaliokunta. En ymmärrä sitä, että Ruotsissa Sveriges Radio Ekot alkaa muuttamaan Ruotsin lakia FB-Sivustolla.? Voiko joku sivuston lukija tarkentaa mielipidettäni. Voi olla, että olen väärässä.?

Tämä Gabriella. Joka on allekirjoittanut viestinsä sähköisesti FB-sivustolle, niin allekirjoituksella ei ole lainvoimaa koska siitä puuttuu Gabriellan sukunimi. Onko tällä Gabriella yleensäkkään allekirjoitus oikeuksia koko yrityksessä.?

pöh
pöh
20.7.2020 18:48

Onko Ruotsissa tai Suomessa paljonkin eskimoita tai intiaaneja?
Vinkuintiaaneja täällä kulmilla kyllä pyörii, lähinnä lähi-idästä.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
20.7.2020 21:46
Vastaa...  pöh

Elämäntapausintiaaneja oli yksi kesä. Taisi halla viedä, tai susi söi ne. Ihan mukaviahan nuo päällisin puolin olivat, kun telkkarissa näyttivät.

toni lajos
toni lajos
21.7.2020 05:33

Naapurissa vellovan hulluuden on usein tiedetty leviävän myös meille, niin tässäkin käy. Hallitus esittää toimikuntaa jonka on pikaisesti esitettävä niiden sanojen kieltämistä julkisesti joiden katsotaan loukkaavan kuulijoita, pahoittaa harrasta ja haurasta mielenrauhaa. Sanailun tulevaisuudessa on osoitettava, että sanoja kunnioittaa kaikkia, etenkin maahanmuuttajia, romaneja myös lappalaisia on ylistettävä, varottava kuitenkin syllistymästä liialliseen, ettenkö sanoisi hurmioitumiseen verrattavaan liioitteluun.

Ilmari
Ilmari
21.7.2020 09:31

Enää ei siis voi olla intiaanikesää eikä intiaanisotia ole koskaan ollutkaan.

TUHONTIE
TUHONTIE
21.7.2020 14:29

🤡

Mauri Hyhkö
Mauri Hyhkö
22.7.2020 18:33

Kan jag inte mera lysna den allra bästa skivan av M.A. Numminen, ”Äkta finska negerjazz på svenska”?