Uustanskalaiselle syyte maanpetoksesta

Tanskassa on käytetty sitten moneen vuosikymmeneen lakipykälää maanpetos. Nyt kyseinen rikosnimike on otettu esille erään uustanskalaisen toimien johdosta.

Tanskalaisen Berlinsken mukaan 29-vuotias Tanskan kansalainen Ahmed el-Haj matkusti Syyriaan isikseen jo 2013. El-haj on ollut siis mukana isiksessä jo sen alkuajoista. Hän on saanut huomiota Tanskassa mm. videon takia, jossa hän ampuu muutaman muun islamilaisen terroristin kanssa tarkkuusammuntaa tauluihin, joissa on tunnetut tanskalaiset islamkriitikot Kurt Westergaard ja Lars Hedegaard. Westergaard tuli tunnetuksi muhammed-pilakuvapiirroksista.

El-Haj osallistui sotatoimiin ja haavoittui eräässä pommituksessa vakavasti, mutta pääsi Turkkiin pakoon. Hänet pidätettiin Turkissa 2019. Turkista hänet palautettiin rullatuolissa Tanskaan joulukuussa 2019, jonka jälkeen hän on ollut vangittuna epäiltynä terroririkoksista ja maanpetoksesta.

Tanskassa astui voimaan 2015 uusi laki, jota voidaan käyttää Syyriaan matkustaneita muslimiterroristeja kohtaan. El-Hajin tapauksessa terroririkoksen lisäksi asiasta nostetaan syytteet maanpetoksesta.