Koronalla ei vaikutusta asuntomurtojen määrään

Pitkin mediakenttää ollaan ilakoitu, että koronan takia esimerkiksi asuntomurrot olisivat vähentyneet. Tälle syyksi on kerrottu se, että rajat ovat olleet kiinni ja ulkomailta tulevat rikolliset eivät pääse maahan. Myös huumeita väitetään olevan liikkeellä vähemmän.

Näyttää, että mikään näistä aiemmin kehitetyistä väitteistä ei pidä paikkaansa. SVT:n uutisten mukaan 1. kesäkuuta – 14. heinäkuuta välisenä aikana tehtiin Ruotsissa 1 519 asuntomurtoa tai sen yritystä. Vastaava luku viime vuonna samalta ajalta on 1 618. Eli murrot ovat vähentyneet noin sadalla, joka mahtuu normaaliin vuosittaiseen vaihteluun.

Monilla on ensinnäkin sellainen kuvitelma, että kun koronaepidemia alkoi, niin ulkomaiset liigat jollain tapaa poistuivat maasta kotimaihinsa. Ainakin Tukholman alueella pyörii ihan samaan tapaan kuin ennenkin esimerkiksi Romanian kilvissä olevia autoja. Kerjäläisiä on katukuvassa kuten ennenkin.

Toinen yleinen kuvitelma on ollut se, että huumeet jotenkin vähenivät markkinoilta. Tämä perustuu siihen yleiseen alaa tietämättömien kuvitelmaan, että kiinnioleva raja estäisi tavarantoimituksen.

Rajan ylityksen vaikeus voi estää pikku tekijöiden tavaranhakureissuja ulkomailta, mutta kun suurin osa huumeista ei tule maahan selkärepussa tai persesilmässä vaan rekka-autojen konteissa. Näillä pienillä erillä, joita kuskataan rajan yli takapuolessa, ei ole mitään merkitystä yleisten markkinoiden kanssa eivätkä ne vaikuta katukaupassa olevan tavaran määrään mitenkään.

Tavara pakataan vaikkapa jonkun auton varasosia sisältävän trukkilavan sisälle. Rekkakuski ei edes tiedä kyydissä olevasta erästä. Tavara jätetään johonkin rekkaterminaaliin, josta se jaetaan jakeluautoilla jonnekin teollisuusalueen yritykseen. Sieltä huumeet haetaan vaivihkaa ja eri vaiheiden jälkeen tavara kätketään maastokätköihin, joiden koordinaatit tietävät vain harvat ja valitut.

Näin toimii ammattimainen huumeiden maahantuontiketju. Kiinnioleva raja ei siis ole käytännössä vaikuttanut mitenkään huumeketjuihin, sillä eihän rajamuodollisuudet vaikuta itse tavaran liikkumiseen. Rahti kulkee edelleen.

Joten odotettavissa syksyksi paljon sorkkaraudalla väänettyjä ovia ja valkopulverisia neniä.

 

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ruski Länkkäri

Huutista selkärepulle tai persesilmälle

Kofod

Sorkkaraudasta tuli mieleeni että se on ruotsiksi kofot eli lehmänjalka. Kaiken kukkuraksi istuu Tanskan hallituksessa ministeri jonka nimi on Jeppe Kofod.

Suomi Finland

Ei vaikuta mitenkään meikäläisen huumeidenkäyttöön myöskään korona: en ole ikinä käyttänyt, enkä käytä.

Korona ajaa ruotsinsuomalaisia hautaan?

Ruotsinsuomalaisilla on SVTn mukaan nyt KORKEIN kuolleisuus maahanmuuttajaryhmistä Ruotsissa. Oiskohan totta? Olemmeko todellakin jääneet toiseksi sompuille ja muille -kuskeille?

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/hog-dodlighet-bland-sverigefinlandare

Hapansilakka kills

Jos Ruotsissa asuvien 70+ suomalaisten kuolleisuus koronaan on huomattavasti suurempi kuin Suomessa asuvien 70+ suomalaisten kuolleisuus koronaan niin syyn täytyy olla nimenomaan Ruotsissa eikä geeneissä. En usko että kaikki 70+ ruosut olisivat myöskään 150-kiloisia ketjupolttavia alkoholistinarkkareita.

Kukavaan

Koronaepidemia saattaa olla uusi normaali. Ne, jotka sopeuttavat liiketoimintaansa uuteen tilanteeseen, tulevat todennäköisest pärjäämään paremmin kuin maailman ennalleen palaamista odottavat.