Ruotsissa elinkautista istutaan selvästi pidempään kuin Suomessa

On tullut kysymyksiä Ruotsin vankilatuomioista, niin tässä vähän koostetta. Yleisesti Ruotsissa tuomiot ovat kovemmat ja henkilö lähtee linnaan herkemmin kuin Suomessa.

Elinkautinen on Ruotsissa elinkautinen, siitä ei armahdeta, mutta vanki voi anoa Örebron hovioikeudelta tuomion muuttamista vuosituomioksi eli tuomio muuttuu määräaikaiseksi eikä ole määräämätön aika kuten elinkautinen. Yleensä anomuksia joutuu tekemään useamman. Ani harvoin kukaan pääsee vapaaksi ennen kuin parikymmentä vuotta on täynnä. Kun Suomessa elinkautisesta armahdetaan parhaimmillaan reilu 10 vuoden jälkeen niin ei tule mieleen tapausta, että Ruotsissa olisi kukaan päässyt vapaaksi näin aikaisin.

Suomessa elinkautista on istunut esimerkiksi 20 vuotta Åmselen kolmoismurhaaja Juha Valjakkala. Pituudeltaan tuomio on harvinainen, sillä vankeusaikana Valjakkala karkasi ja teki vaikka mitä. Jos vertaa esimerkiksi ns. Lasermieheen John Ausoniukseen, joka tuomittiin vuonna 1992 tehdystä murhasta, kymmenestä murhan yrityksestä ja pankkiryöstöistä elinkautiseen, niin Ausonius istuu tuomiota edelleen, eli takana on sellaiset 28 vuotta eikä vapautumisesta ole tietoakaan. Silti Valjakkala istui lyhyemmän aikaa kuin Ausonius, vaikka Valjakkala on parivaljakosta eittämättä vaarallisempi.

Edes Kanaali-Koskisena tunnettu Jarmo Koskinen, jonka perästä löytyy raatoa kuin pipoa, ei ole istunut kuin vajaa parikymmentä vuotta. Jesse Janhunenkaan ei ole istunut kuin 18 vuotta ja rapiat, vaikka perästä löytyy enemmän ruumiita kuin Ausoniukselta. Ruotsissa siis istutaan elinkautista pitempään ja vapaaksi pääsy on vaikeampaa.

Ruotsissa vanki lusii yleisesti muutenkin pidempään. On olemassa ns. 2/3 sääntö. Vanki ts. lusii tuomiostaan 2/3. Kuudesta vuodesta istutaan neljä vuotta ja sitä rataa. Suomessahan ensikertalainen istuu vain 1/2. Kuuden vuoden tuomiolta pääsee vapaaksi kolmen vuoden jälkeen. Rikoksenuusija, eli jos edellisestä rikoksesta ei ole vapautumisen jälkeen kulunut kolmea vuotta, vanki istuu Suomessakin 2/3 plus päälle yleensä 1-2 kk ”pohjia” edellisestä tuomiosta.

Seksuaalirikoksista saa selvästi pidempiä tuomioita Ruotsissa. Varsinkin lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaaliteoista napsahtaa herkästi yli 6 vuotta kun Suomessa sellainen taas on melko harvinaista. Ruotsissa myös tuomio laitetaan ehdottomaksi herkemmin kuin Suomessa. Suomessa voi parhaassa tapauksessa saada useita ehdollisia tuomioita peräkkäin, mutta Ruotsissa maksimissaan yksi, ehkä hyvällä tsäkällä kaksi. Linnaan lähtö tulee melko pienistäkin jutuista. Pääsääntö on, että jos vuoden sisällä jää kortitta ajosta kiinni useamman kerran, niin tiedossa on kuukausi täyshoitoa jossain avovankilassa. Jos päältä löytyy ladattu ase, niin siltä istumalta pariksi vuodeksi. Myös kieltäytyminen huumetestistä useamman kerran voi johtaa saunareissuun.

Molempi parempi tai pahempi? Kriminaalipolitiikasta voi kiistellä maailman tappiin, mutta itse en katso kovin järkeväksi laittaa nuoria miehiä linnaan pikku jutuista. Tai voihan niitä laittaa sinne, jos haluaa, että linnasta kävelee parin kuukauden päästä ulos entistä kovanaamaisempi gangsterinalku.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
K. J. Pitkä

Suomessa ei pistetä tarpeeksi rahaa rikollisten säilömiseen, sillä sitä tarvitaan hallintohimmeleihin ja matujen elättämiseen.

Juuda Mäkelä

Ei tarvisisi kuin vain hielman koventaa ja elinkautisista lähes KAIKKI olisivat sen ansainneet. OK ehkä ”vihapuhujat” voisi jättää ulkopuolelle?

Yuri Komissarov

Soson ryöstömurhaaja Väinö Kilpiäinen istui neljästä murhasta jotka hän teki Soson rautatieseisakkeella 1953 kuolemaansa asti, presidentti Kekkonen ei useammasta yrityksestä huolimatta armahtanut häntä. Tämä rikos herätti kuohuntaa, vasta neljä vuotta aiemmin oli poistettu kuolemantuomio rauhanaikana. Käräjöinti pidettiin Oulun lääninvankilassa kun voimalaitostyömaan jätkät aikoivat pitää lyhyen kaavan mukaan käräjätalon edustalla olleen vankka oksaisen petäjän juurella.

ennustajaukko

Suomen vankiluku oli kymmeniä vuosia paljon suurempi muissa pohjoismaissa. Varmaankin siksi että sota murjoi mielet ihan eri malliin kuin niissä. Vähitellen Suomen vankimäärä vähennettiin läntisten naapurimaiden tasolle.
Mutta mitenkäs tästä eteenpäin ? Yhdistämissyiden varjolla on tarjolla traumatisoivia ja traumatisoituneita ”nuorukaisia” monikertaisesti enemmän kuin mitä jatkosodasta selvinneitä nuoria ryypiskeleviä suomalaismiehiä 40-luvun lopulla koskaan oli.

Koska vankilapaikkoja ei tulla nostamaan takaisin tarvittavalle tasolle, niin ihmiset alkavat iltaisin liikkua ryhmissä turvallisuus- ja turvaamissyistä.

Tuumailija

Kummassakin maassa loisitaan tuomioita, täysi ylläpito, kaikki mukavuudet ja päiväraha (katsoo kuinka samanlaiset edut ovatkaan läpsyttäjillä), monesta asiasta joita siellä saa nauttia verovaroilla, ei voi kuin tavallinen kansalainen haaveilla.
Tuomion ”kärsiminen” ei ole selllaista joka tuntuisi rangaistukselta, joka saisi tekijän miettimään tekojaan ja muuttamaan ehken tapojaan.

Frank

Sun kaltaiset ääliöt pitäisi pistää sinne linnaan nauttimaan ”täydestä yllä pidosta” ja ”mukavuuksista” meinaat, että niillä ei siellä pitäisi olla ruokaa ollenkaan. Se on harmi ettei teitä kaikki vähä-älyisiä voi laittaa sinne vankilaan ”nauttimaan” verovatoilla koska meille fiksuille ihmisille jäisi jokaisen kontolle 10 vankia. Toodennäköisesti yrittäisit itsemurhaa viikon jälkeen.

Miksi ne rikkaat jotka itkee päiväsakoistaan ei mene lusimaan niitä kun siellä on niin saakelin kivaa.

Mistä teitä sikiää… Vihreiden äänestäjillä on kanssa kaikkia samanlaisia uskomuksia joita ne toistelee jokaisella keskustelu palsatalla tai kommentti osiossa.

Tuumailija

Eikö oma lusiminen mennyt ihan putkeen vai mistä kenkä puristaa, kannattisi opetella olemaan kulkematta kädet toisten taskuisssa ja tehdä vaikka töitä elantonsa eteen.
Mistähän teitä ”fiksuja” ihmisiä kanssa sikiää, se on mysteeri, koska juuri ne rötöstelevät ja öykkäröivät jotka kokevat olevansa muita ylempänä/ erikoisemmassa asemassa.
”Rikkaiden” ei tarvitse mennä lusimaan päväsakkoja, koska he maksavat ne sijoitusten koroilla, on vain periaatteellista itkeä köyhyyttään ja väärinkohteluaan ts. uhriutumista sekä samalla kuormittaa oikeusjärjestelmää valituksilla mokomasta, kun on varaa pitää lystiä toisten kustannuksella.

Terhomatti Hämeenkorpi

”Elinkautinen” Suomessa, joo koettakaa pidätellä nauruanne!

K. J. Pidempi

Kunhan katuaktiviteetit tästä vielä lisääntyy ja 60-lukulainen ihmisyysaate ajaa valitettavasti päin seinää, olisi taas kysyntää ”kuritushuoneelle” ja ”pyttytuomioille” ihan nimityksistä alkaen

Daavidin poika

En nyt muista, että olisko Ruotsissa joku kolmansista maista tullut saanut seksuaalirikoksesta kunnon tuomiota.Kolmansista maista tulleiden seksuaalirikokset ovat kuitenkin erittäin korkealla seksuaalirikos statistiikassa.Ruotsissa.

HOVI-narri

Ei pidä kuitenkaan unohtaa että Ruotsin oikeussysteemissä tapahtuu lukemattomia aivopieruja/vilppejä/järkytyksiä kuten tapaukset joissa murhamiehet vapautetaan kun syyttelevät toisiaan eikä kumpaakaan tuomita.

Hovioikeus on eräänlainen tombola jossa voi tapahtua mitä tahansa, tuomio voi lyhentyä, pidentyä tai peruuntua. Serbialainen 1000- kertainen lapsenraiskaajaisäpuolikin sai Hovissa tuomionalennusta ja karkottaminen PERUTTIIN ”koska hänellä ei ole enää mainittavia sidonnaisuuksia Serbiaan oltuaan Ruotsissa 20 vuotta”. Onko tyhmempää kuultu! Kun kerrankin oltaisiin päästy pedosta eroon.

Jaaha

Joo. Rikolliset on hyvä pitää poissa kaduilta, mutta kovat rikolliset myös erillään vähemmän kovista, jotta vankila ei toimi rikosoppilaitoksena. Vähintäänkin elinkautisvangit pois muiden seurasta, kuten monessa paikassa tehdäänkin.

Ilmari

Aikaisemmin oli vuosikymmeniä käytäntö että vain tasavallan presidentti voi armahtaa elinkautisesta. Sitten lakia muutettiin, että myös Heldingin hovioikeus voi armahtaa.

Koska siellä tuomarit päättävät asiasta, armahtamisesta on tullut aika kaavamaista. Vedotaan siihen, että tuomittu on käyttäytynyt kunnolla, osallistunut vankilan toimintaan ja sitoutunut päihteettömyyteen.

Vankilavirkailijat ovat ihmetelleet perusteluita, koska vankilassa on pakko osallistua toimintaan. Päihteettömyyteen on myös helppo sitoutua, koska viinaa ei saa tuoda vankilaan.