Pommeja siellä, pommeja täällä

Arbogan parin viikon takaisin pommin jälkiä.

Viime päivien aikana on viritelty räjähdyspanoksia taas normaaliin tahtiin. Eilen illalla räjähti Tukholman eteläpuolella Haningen kunnan ongelma-alueella Jordbrossa.

Klo 22.45 aikaan tapahtunut räjähdys vaurioitta kerrostalon rakenteita ja yksi parveke, johon pommi oli kohdistettu, on romahduskunnossa. Yleensä tällaisia asioita tutkitaan yleisenä vaaran aiheuttamisena tai murhan yrityksenä.

Heinäkuussa on räjähdellyt muutenkin. Sölvesborgissa räjäytettiin 25. päivän yönä autopommi. 24. päivän yönä tujautettiin räjähdyspanos Bjuvissa. Teollisuuskiinteistön portaat särjettiin pommilla.

Arbogassa tapahtui 16. heinäkuuta isommanpuoleinen pommi. Kerrostalon katutason liikehuoneiston edustalle viritettiin pommi, joka tuhosi koko alakerran. Kerrostalo evakuoitiin.

Yleensä näissä pommeissa on motiivina gangsterien väliset saamasuhteet tai rispekti. Joko sitä ollaan velkaa, velkaa ei pystytä maksamaan ja pommi on ikään kuin viimeinen muistutuslasku. Lisäksi pommeja voidaan viritellä jollekin henkilölle muistutukseksi mitä tarkoittaa rispekti. Silmille ei hypitä ja seuraava pommi vie hengen. Mitään uskonnollisia motiiveja ei ole niin kauan kuin pommi ei ole kohdistettu johonkin toiseen uskonnolliseen yhteisöön.