Stefan Löfven aikoo käydä kovalla otteella rasistien kimppuun

Ruotsin pääministeri, hitsari Stefan Löfven haluaa nyt uusimman ehdotuksensa mukaan kieltää rasismin kokonaan. Ainakin mikäli on uskomista Stefan Löfvenin päiväistä Facebook-päivitystä.

Löfven kirjoittaa väkevästi:

“Monet ovat huomanneet kuinka ystävämme, kollegamme tai perheenjäsenemme ovat joutuneet eri tavalla kohdelluksi taustansa, ihonvärinsä tai uskontonsa takia. Rasismi ei kuitenkaan ole mikään yksittäinen tapahtuma, jota yksittäinen ihminen kohtaa satunnaisesti. Se on ihmisen sortamista, jonka kohteeksi joku joutuu yhteiskunnassamme joka päivä. Päivän Dagens Nyheterissä kuusi henkilöä kertoi kuinka he joutuvat rasismin kohteeksi ihonvärinsä takia.

Afroruotsalaisten kokema rasismi on todella suuri ongelma, jota emme voi hyväksyä, mutta josta yhteiskunnan pitää kantaa vastuunsa ja käydä siihen käsiksi kovin ottein.

Jotta rasistiset ajatukset ja ideat, jotka ovat saaneet sijaa yhteiskunnassamme jo aikoja sitten ja joiden hävittäminen kestää pitkän aikaa, vaaditaan systemaattista ja syvääluotaavaa työtä. Siitä asti kun olen ollut Ruotsin pääministeri, olemme taistelleet rasismia vastaan askel askeleelta.

Vuonna 2016 hallitus päätti, että laitetaan pystyyn kansallinen suunnitelma rasismia ja viharikoksia vastaan. Tarvitaan tietoa, koulutusta ja tutkimusta. Siviiliyhteiskunnan tulee saada lisääntyvää tukea ja dialogia yhteiskunnan, hallituksen ja viranomaisten kesken. Hallitus tulee antamaan mm. lääninhallitukselle toimeksiannon, jossa toimitaan työmarkkinoiden rasismia ja eritoten afrofobiaa vastaan kovalla otteella.

Rasismin lisäksi Ruotsissa on toinenkin valtava ongelma – väkivaltainen äärioikeisto, joka suojelupoliisin mukaan houkuttelee mukaansa yhä enemmän ihmisiä. Ei yksin lisääntyvien attentaattien ja raa´an väkivallan uhka, myös demokratiamme on uhattuna. Hallitus onkin tämän takia laittanut pystyyn tutkimusryhmän, joka tutkii voidaanko laittaa voimaan erityinen kielto ja erityinen rangaistus heille, jotka ottavat osaa rasistisiin organisaatioihin. Lisäksi tutkitaan voidaanko rasistiset organisaatiot kieltää kokonaan. Tutkimus on valmis ensi vuoden helmikuussa.

Taistelu rasismia vastaan ei ole mikään yksittäinen teko. Se on alituista työtä, jossa vastuu on meillä kaikilla. Joka päivä kaikkialla yhteiskunnassamme.”

Många av oss har tagit del av eller sett hur vänner, kollegor eller familjemedlemmar behandlas olika på grund av…

Publicerat av Stefan Löfven Lördag 8 augusti 2020

 


Pitäisikö rasistit laittaa uuniin vai leirille?